Dacă vrem să „avem noroc”, trebuie să începem prin a fi atenți și la „oportunitățile mici”!
Deci oportunitățile apar „la momentul potrivit” și se pare că ceea ce le face superflue este faptul că de la oportunitate la garanție este un drum lung și anevoios, acolo unde ar trebui să intervenim noi, cu efortul, perseverență și implicarea noastră. Probabil că dacă „lucrul cu oportunitățile” ar fi mai ușor, succesul ar fi un fapt comun, la îndemâna oricui și, poate, mai lipsit de valoare.
Știu că se spune „unii oameni au noroc, alții nu” și chiar așa și este: unele persoane sunt norocoase! Dar dintr-un motiv anume: au știut să profite de oportunități! Le-au „inhatat” când au prins momentul și au muncit până „s-a ivit” norocul. S-au implicat, au perseverat, au pus suflet! De departe se vede doar finalul, acel așa-zis noroc care s-a abătut peste ei, dar de fiecare dată este mai mult decât atât!
Și am mai învățat, tot în ultimul timp, că oportunitățile vin, dar gradat, ca și cum cineva ne-ar testa dacă le merităm sau nu. Să spunem că cineva ar avea două mașini: una mai veche și cu mulți kilometri la bord și una nouă, poate sport și de care ar fi foarte mândru; iar copilul de 18 ani, ce tocmai și-a luat permisul de conducere, îi cere o mașină să iasă în oraș. Ce alegere ai face dacă ai fi în locul părintelui? Este evident! Probabil că după ceva timp, când copilul a căpătat experiența și a dovedit că merită, ne-am simți generoși și i-am da voie să conducă și mașina cea nouă. Cam așa e și cu oportunitățile: cele cu „payoff”-ul cel mai mare apar mai târziu, când dovedim că merităm; dar, dacă vrem să „avem noroc”, trebuie să începem prin a fi atenți și la „oportunitățile mici”.
De ce vă povestesc toate acestea? Pentru că mie, la un moment dat, o simplă carte mi-a schimbat viața! E vorba de „Cel mai bun an”, a lui Jinny Ditzler. Am cumparat-o dintr-un impuls, am început să o citesc la câteva zile după ce o cumpărasem, însă am citit-o pe nerăsuflate, iar peste câteva ore eram pe net, căutând dacă metoda „Cel mai bun an” se vinde în vreun fel. Da, se vindea sub formă de franciză, iar de aici și până la a o cumpăra, a mă certifica drept coach și a avea rezultate, chiar medalii de aur în sport, au trecut câțiva ani buni, ani plini de „noroc”, adică de implicare, perseverență, pasiune! Și multe altele! Dar… a meritat!
Oportunitățile apar, pot spune că este o abundență de oportunități, dar, știu, sunt neînsoțite de o reclamă luminoasă! Și mai știu că vin exact pe zona în care avem nevoie cel mai mult, deci nicidecum întâmplător!
Și am mai învățat, de-a lungul timpului, că întâmplarea sau coincidența sunt doar evenimente pentru care nouă ne este necunoscută legatură dintre cauză și efect. O să va dau un exemplu din biologie:
Există paraziți care în timpul vieții sau al dezvoltării lor locuiesc în mai multe animale-gazdă. Unul dintre ei este viermele de gălbează care traiește în intestinul oii. Ouăle sale nu se pot dezvolta în corpul oii și de aceea ele au parte de o adevărată aventură: mai întâi sunt eliminate de oaie prin excremente. Următoarea gazdă a ouălelor este un mic melc care se hrănește cu astfel de ouă. În corpul melcului ies din ouă prima generație de viermi de gălbează. Aceștia se înmulțesc și produc o a doua generație care însă, arată cu totul altfel. Acum este nevoie ca această a doua generație să ajungă din nou în corpul oii, pentru a se transforma într-un adevărat vierme de gălbează! Așadar, aceștia vor fi eliminați de melci și vor fi mâncați de furnici. În corpul furnicii, organismele ajung în cavitatea abdominală și unul singur în ganglionul faringian. Acesta stimulează mandibulele furnicii și o determină astfel să urce pe primul fir de iarbă care îi iese în cale și să mănânce din el. Furnica va face un cârcel la mandibule și nu se va mai putea desprinde de pe firul de iarbă. În această poziție, în care sunt foarte expuse, furnicile pot fi mâncate foarte ușor de oile care pasc. Așadar, vi se mai pare o simplă coincidență urcatul unei furnici pe un fir de iarbă?
Cam așa am observat că se întâmplă și cu oportunitățile: niște evenimente întâmplătoare, cărora ar trebui să le acordăm mai multă atenție! Pentru că, după mine, totul se întâmplă cu un scop. Și poate că, pentru unele oportunități, scopul suntem chiar noi!
Așadar, tu în ce zonă a vieții tale ar trebui să fii mai atent ca să le prinzi?
Dana Burghel – Work–Life Balance Coach
Oblio Learning – authentically different