De ce nu funcționează coachingul
Înainte de a judeca greșit acest instrument sau în baza unor experiențe anterioare nefavorabile, cred că este necesar să ne uităm îndeaproape la cazurile și motivele pentru care coachingul nu funcționează, uneori.
1. Coachingul nu funcționează dacă este impus
Dacă altcineva ia decizia în locul nostru, iar noi suntem sceptici în privința procesului, atunci șansele ca acesta să nu funcționeze sunt ridicate. În coaching, e necesar să îți dorești să intri. Ceea ce se întâmplă în cadrul procesului presupune conștientizarea, asumarea, dorința de a transforma lucrurile și disciplina de a fi perseverenți în alegerile făcute; unele persoane nu sunt pregătite sau nu simt nevoia de a schimba încă lucrurile, ci doar să vorbească despre situațiile prin care trec.
2. Coachingul nu funcționează dacă persoana care intră în proces nu are dorința și încrederea de a se deschide
În coaching, e necesar să fii deschis și să nu ascunzi lucruri deliberat, despre care crezi că te-ar pune într-o lumină mai puțin favorabilă. Coach-ul nu se află lângă tine pentru a te judeca, deci nu este nevoie să ne protejăm imaginea. Adevărurile pe care le putem descoperi despre noi în cadrul unui proces de coaching sunt, uneori, tulburătoare, însă tocmai de aceea e necesar să avem încrederea și deschiderea de a le spune pe nume.
3. Coachingul nu funcționează dacă persoana care intră în proces nu are convingerea că o altă persoană, în acest caz coach-ul , poate să îl ajute să obțină ceea ce își dorește
Uneori, tindem să credem că este imposibil ca o altă persoană din exterior, pe care nu o cunoaștem suficient de bine la început sau care nu are expertiză în domeniul nostru profesional, ne poate ajuta. Însă, aceste lucruri nu se aplică și nu sunt nici necesare în mod neapărat în cazul coachingului – coach-ul lucrează cu tipare comportamentale, cu procesul de coaching în sine ca instrument și pleacă de la premisa că clientul este plin de resurse, complet și creativ, deci soluția este tot la coach-ee. Doar drumul până la descoperirea acesteia și disciplina de a o pune în practică lipsesc, de cele mai multe ori.
4. Coachingul nu funcționează dacă clientul așteaptă soluția de la coach
Dacă așteptarea noastră legată de coaching este aceea de a primi soluții la care nu ne-am mai gândit până acum din partea unei alte persoane, atunci e posibil să fim dezamăgiți. De asemenea, dacă ascultăm tot ceea ne spune coach-ul doar pentru a respinge, pe rând, ceea ce auzim sau pentru a spune ,,dacă se putea face ceva, aș fi făcut deja până acum”, cu siguranță coachingul nu va funcționa pentru noi. Fiecare dintre noi are soluția la situația cu care se confruntă. Trebuie doar să o descoperim.
5. Coachingul nu funcționează dacă nu există disciplină și efort din partea celui care intră în procesul de coaching
Coachingul nu este o baghetă magică, prin care toate problemele sau dificultățile noastre să se rezolve sau să dispară automat. Când ne angajăm într-un proces de coaching, ne asumăm un efort de durată și o disciplină continuă. E nevoie de efort pentru a ancora comportamente și abilități noi, care să ne ducă acolo unde ne dorim.
6. Coachingul nu funcționează dacă este așteptată o schimbare peste noapte
Schimbarea a fost întotdeauna un subiect sensibil. Cu cât ne obișnuim mai mult într-o situație, cu atât e mai dificil să ne desprindem din ea, chiar dacă ne dăm seama că este nocivă pentru noi. Dar dacă, atunci când intrăm într-un proces de coaching, ne așteptăm să ni se întâmple o schimbare peste noapte, atunci nu vom vedea cu adevărat rezultatele și progresul pe care îl facem. Schimbarea necesită timp mai îndelungat și e nevoie de disciplină, pentru a o ancora în mod durabil. Altfel, ar fi doar un quick fix, iar coachingul lucrează cu chestiuni punctuale, dacă vrem să schimbam un singur lucru odată. Totuși, pentru transformări fundamentale nu e posibil un quick fix.
7. Coachingul nu funcționează dacă credem că altcineva ar trebui să se schimbe în locul nostru
Dacă viziunea noastră despre lucruri este că noi ne-am descurca perfect dacă altcineva ar fi altfel sau ar face altceva, atunci e posibil, din nou, să ne înșelăm în privința modului în care lucrează coachingul. Dorința de a ne uita și la noi, pentru a vedea ce putem face noi și cum suntem noi responsabili de ceea ce ni se întâmplă este esențială atunci când decidem să intrăm în proces.
De multe ori, tindem să învinuim instrumentul, pentru că nu îi cunoaștem suficient modul de funcționare. De multe ori, așa se întâmplă și în cazul coachingului. De aceea, cred că ar fi bine să intrăm cu inima deschisă si cu dorinta de a lucra în proces, pentru a avea rezultatele pe care ni le dorim.
Lilia Dicu este daring executive coach. Lilia lucrează cu top manageri îndrăzneți, care conduc organizațiile prin procese critice de schimbare. Lilia Dicu deține numeroase cetificări în coaching, cele mai importante fiind acreditarea din partea prestigioasei scoli de coaching Newfield Network și certificarea ca Professional Certified Coach acordată de Federația Internațională de Coaching [ICF] – organizația numarul 1 din lume care reglementează profesia de coach la nivel internațional.