Deciziile de selecţie: factor cheie în crearea unei culturi solide de siguranţă şi sănătate la locul de muncă
În 2011, în Romania, a fost raportat un număr de 3.681 de persoane care au suferit accidente de muncă, mai superficiale sau mai grave, incluzându-le şi pe cele mortale. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în construcţii şi transport.
În 2012, numărul acestora a scăzut la 2.600 în primele 9 luni, iar industriile în care tragediile s-au produs cel mai adesea au rămas construcţiile, transporturile, industria extractoare.
Ştiind că există instrumente moderne, cu un grad înalt de acurateţe, de predicţie în ceea ce priveşte predispoziţia pentru a provoca accidente, pentru asumarea de riscuri şi nerespectarea de norme şi reguli, o companie poate descreşte semnificativ numărul de accidente şi incidente de muncă, utilizând în selecţie aceste evaluări psihologice.
Echipa de psihologi cercetatori de la Hogan Assessments a fructificat şi continuat studiile de peste 100 de ani din domeniul siguranţei şi au descoperit că există 3 componente cheie în ceea ce priveşte îmbunătăţirea siguranţei la locul de muncă:
- Crearea unei culturi de responsabilitate şi angajament la toate nivelurile;
- Personalitatea angajaţilor direct productivi;
- Competenţele de leadership la nivel organizaţional.
Câteva dovezi cu privire la legătura dintre personalitate şi înclinaţia către accidente
Volatilitatea emoţională şi inclinaţia către a încălca regulile conduc la un număr mai mare de accidente la locul de muncă.
O companie de curierat rapid a decis să realizeze o diagnoză asupra echipei de şoferi pentru a îmbunătăţi abilităţile de lucru în condiţii de siguranţă.
După ce soferii au fost testaţi cu inventarul de personalitate Hogan, s-a generat raportul Hogan Safety care a demonstrat că aceia care avuseseră accidente aveau în comun în profilul lor de personalitate un grad mai mare de volatilitate emoţională şi o propensiune mai accentuată spre a încălca regulile companiei.
Asumarea de riscuri este cauza pentru accidente.
O companie producătoare de produse alimentare a decis să testeze 127 de angajaţi cu Hogan Safety. S-a constatat că angajaţii care aveau un profil psihologic mai aventuros, care îşi asumau riscuri mai mari erau cei care fuseseră implicaţi mai des în producerea de incidente şi accidente.
Ce pot face companiile pentru a crea o cultură solidă de siguranţă şi sănătate la locul de muncă?
Printre strategiile care pot ajuta companiile să ia decizii înţelepte, cu impact pozitiv asupra ratei de incidente şi accidente se numără: folosirea unor instrumente psihologice validate de screening în selecţie, pentru a avea angajaţi cu un profil adecvat din punct de vedere al siguranţei. Selecţia corectă, pe criterii adecvate, este primul instrument prin care organizaţiile pot controla rata incidentelor şi a accidentelor de muncă, precum şi toate consecinţele negative ale acestora legate de calitate, reputaţie, financiare şi umane.
Mădălina Bălan este Managing Partner HART Consulting.
Mai multe detalii şi studii de caz despre acest subiect puteţi afla participând la Conferinţa „Cultura organizaţională: sănătate şi securitate în muncă”, organizată de HART Consulting și susținută de revista Cariere, din 12 februarie.