Elimină piedicile care nu te lasă să îți îndeplinești visurile!
Orice om poate învăța să fie perseverent, doar este nevoie să fie atent la câteva lucruri pe care ar trebui să le scoată din discuție, dacă vrea să ajungă acolo unde și-a propus:
1. Eșecul în a recunoaște ce-ți dorești. Chiar și atunci când ești departe de a crede că îți vei atinge vreodată obiectivul, definește-l! Susține sus și tare „Asta vreau să obțin!”, chiar dacă te temi sau chiar dacă și ție îți vine a râde când te auzi spunând asemenea fantezii. Ești departe de a crede? Nicio problemă, tu doar dorește-ți!
2. Amânarea susținută de scuze. Cum vezi că „te apucă” amânarea însoțită și de scuza aferentă, dă-ți imediat un deadline: „Amân (sau mi-e lene) până la 17.00. După aceea mă pun pe treabă!”
3. Lipsa de interes față de învățarea continuă. Einstein a spus că o problema nu se rezolvă niciodată la același nivel la care a fost creată. La fel cred și despre obiective: ele sunt departe, la un alt nivel, și avem nevoie de alte abilități sau cunoștințe, diferite de cele pe care le stăpânim acum. Așa că, pune-te pe treabă! Învață continuu! Învață ca și cum viața ta ar depinde de asta!
4. Obiceiul de a pasa responsabilitatea altcuiva. Eu cred că fiecare dintre noi am avea un cel mai bun an, în fiecare an, dacă, pe lângă obiectivele atinse, am învăța din lecțiile pe care viața ni le oferă, am învăța din eșecuri. Așadar, învață din toate „prostiile” pe care le faci și te asigur că vei fi mai aproape de ceea ce îți dorești.
5. Disponibilitatea de a face compromisuri, în locul înfruntării realității. Sunt bune și compromisurile câteodată, de exemplu dacă te aduc mai aproape de obiectivul tău. Dar, altfel, să te compromiți doar ca să eșuezi, mi se pare că e bataie de joc la adresa vieții fiecăruia dintre noi. Întreabă-te de fiecare dată când faci un compromis: „I-aș da altcuiva voie să facă așa ceva cu viața mea?”
6. Lipsa planurilor, concepute în scris pentru a fi mai ușor de analizat. Aici, ce să spun? Scrieți-vă obiectivele în fiecare zi pe un „Caiet al obiectivelor” și mai discutăm peste vreo lună-două. O să vedeți diferența!
7. Obiceiul de a lăsa oportunitățile să treacă pe lângă noi. Dacă ți s-a întâmplat ție, înseamnă că era pentru tine. Așa că întinde mâna și culege ceea ce ți se oferă!
9. Teama de critică. Este foarte periculos să ascultăm ce cred ceilalți despre noi și să acționăm în consecință sau, și mai rău, să rămânem paralizați de teama judecații celorlalți. Oricum ei vor vorbi, oricum e imposibil să îi mulțumim pe toți. Amintiți-vă ce spune Dr. Wayne W. Dyer: „Atunci când vă simțiți împiedicat de ceea ce gândește altcineva despre dumneavoastră, înseamnă că spuneți: «Părerea ta despre mine este mai importantă decât părerea mea despre mine. »”
Așadar, fiți perseverenți chiar și atunci când vi se pare visul imposibil! Este posibil, pentru că, în fiecare zi, tu ești mai aproape de el. Iar la un moment dat, pe nesimțite, atunci când vei rosti „Asta vreau să obțin!” ți se va părea normal să obții acel lucru. Pentru că toți pașii trecuți te vor fi adus mai aproape de vis. Doar ai grijă să elimini, unul câte unul, pe toți dușmanii de mai sus.
Dana Burghel – Work–Life Balance Coach
Oblio Learning – authentically different