Fapte și ficțiune în executive coaching (I)
Pe de altă parte, nu foarte mulți știu despre ce este coaching-ul și, mai ales, cui se adresează el; de aceea, mi-am propus să dedic acest material analizei celor mai frecvente preconcepții legate de coaching, în general, și de executive coaching, în particular. Iată care sunt cinci dintre acestea, în viziunea mea:
Oricine poate fi coach
Fals. Coach poate fi o persoană care are o pregătire formală foarte riguroasă, care obține o serie de acreditări de la asociații și instituții specializate, care își reevaluează și testează constant pregătirea și cunoștințele și, nu în ultimul rând, care are o preocupare continuă pentru dezvoltarea personală. Nu oricine citește o carte din domeniu sau orice persoană care este sociabilă și comunicativă poate deveni automat și un bun coach. Mulți oameni care se cred pregătiți pentru a intra în acest domeniu dau înapoi în momentul în care își dau seama de efortul susținut pe care e necesar să îl depui pentru a profesa.
Coaching-ul executiv e doar un alt nume pentru un amestec între terapie, mentorat și training
Lucrurile nu stau astfel nici în acest caz. Coaching-ul are un specific foarte bine delimitat – desigur, putem spune că el folosește anumite instrumente din toate cele trei domenii amintite, însă nu se confundă cu niciunul dintre ele.
Terapia e dedicată încercării de a descoperi ce a determinat o situație din prezent sau un comportament recurent; ea indică spre cauze și vindecă prin aflarea lor. Mentoratul presupune prezența unei persoane cu o experiență profesională vastă, care îi poate învăța pe ceilalți ceva pe baza acestei experiențe. Iar training-ul oferă o serie de instrumente care pot rezolva concret o problemă – vorbitul persuasiv în public, scrierea de prezentări eficiente, lidership situațional ș.a.
Coaching-ul, în schimb, privește spre viitor și pornește de la o premisă foarte importantă – clientul e creativ, plin de resurse și întreg, adică deja deține răspunsurile la provocările și problemele sale.
Executive coaching-ul presupune și el o serie de particularități: el se adresează acelor oameni dintr-o organizație, care sunt pe o poziție cu o miză și o responsabilitate foarte mari. Coaching-ul în sine nu este un exercițiu ușor – el necesită concentrare, determinare din partea clientului și uneori chiar răsturnarea unor convingeri personale, ceea ce poate fi extrem de delicat.
Un coach trebuie să vină cu răspunsurile
Aceasta este o preconcepție cu care m-am confruntat deseori, la rândul meu. Coaching-ul nu oferă soluții, el pune acele întrebări potrivite pentru ca individual, explorând să conștientizeze singur, care este cea mai bună decizie în cazul său. De altfel, fiecare știe ce e mai bine pentru sine și este în măsură să își ofere răspunsurile pe care le caută. Chiar dacă sunt mai mult sau mai puțin incomode, mai mult sau mai puțin evitate, aceste întrebări conduc fiecare persoană către soluțiile cele mai bune pentru situația în care se află.
Cel mai potrivit coach trebuie să aibă expertiză chiar pe domeniul clientului cu care lucrează
Un coach cu experiență lucrează, de fapt, cu tipare comportamentale, cu moduri de abordare, cu structuri. De aceea, nu este neapărat necesar să aibă o expertiză profesională similară sau identică cu cea a clientului pe care îl însoțește. Ajută să înțelegi probleme de business, în ansamblu, însă, pentru că datoria unui coach nu este aceea de a veni cu soluții, înțelegerea imaginii de ansamblu și a modului în care cineva percepe realitatea este mult mai importantă.
Oamenii de succes nu au nevoie de un coach
Chiar și oamenii de succes, în parcursul lor profesional, pot obosi, pot fi pur și simplu copleșiți, se pot simți blocați sau vor să treacă la următorul nivel. Coaching-ul se adresează potențialului, problemelor și, mai ales, provocărilor. Coaching-ul este, mai bine spus, un alt tip de învățare individuală.
În momentul de față, coaching-ul nu mai este văzut atât ca o modalitate de a rezolva sau de a repara ceva, ci ca o modalitate de a schimba lucrurile din jur în bine prin contribuția personală și de a ajunge la performanța dorită.
În partea a doua a acestui material, vă prezint alte cinci preconcepții despre coaching. Ce e fapt și ce e ficțiune? Vă propun înțelegerea mea a acestui subiect și vă invit și să ne întrebăm împreună.
Lilia Dicu este daring executive coach. Lilia lucrează cu top manageri îndrăzneți, care conduc organizațiile prin procese critice de schimbare. Lilia Dicu deține numeroase cetificări în coaching, cele mai importante fiind acreditarea din partea prestigioasei scoli de coaching Newfield Network și certificarea ca Professional Certified Coach acordată de Federația Internațională de Coaching [ICF] – organizația numarul 1 din lume care reglementează profesia de coach la nivel internațional.