Ne luptăm cu schimbarea…sau o folosim în avantajul nostru?
Tendinţa pe care am observat că o avem atunci când în viaţa noastră au loc schimbări, în special atunci când este vorba de schimbări majore, care răstoarnă lumea noastră aşa cum o ştiam, este aceea de a rezista la schimbare şi de a încerca să păstrăm lucrurile neschimbate în viaţa noastră. Asta am făcut şi eu în nenumărate rânduri. Încercam să păstrez măcar o parte din teritoriul familiar şi sigur pe care îl ştiam. Încercam să rezist din toate puterile schimbării, alegând astfel calea cea mai dureroasă. O idee pe care am adoptat-o din cartea lui Neale Donald Walsch- „Când totul se schimbă, schimbă totul” se referă schimbarea modului în care abordăm schimbarea. În plus, tot el spunea la un moment dat că „Orice s-a sfârşit….este şi un început”. Probabil că în unele cazuri nu reuşim să privim dincolo de sfârşit şi ne concentrăm numai asupra sa. Uităm astfel că putem folosi schimbarea pentru un nou început în carieră sau în viaţa personală. Cum ar fi să priviţi schimbarea ca pe o ocazie bună pentru autocunoaştere, reinventare şi evoluţie? Putem face acest lucru pas cu pas (mă refer la abordarea schimbării într-un mod mai constructiv), începând cu schimbările mai mici, pentru a ajunge apoi să le abordăm diferit pe cele majore, care ne schimbă total viaţa.
Vă propun o abordare mai constructivă, care pentru mine a funcţionat în astfel de situaţii şi vă invit, ca de obicei, să luaţi ce vi se potriveşte din această abordare.
Acceptă că schimbările sunt inevitabile, sunt o parte din viaţă
Auzim peste tot că singura constantă în viaţă este schimbarea. Ştiu că aţi putea spune că în teorie sună foarte bine, dar în practică e mai dificil să o acceptăm. Aş vrea să vă invit să vă imaginaţi cum ar fi dacă viaţa voastră nu s-ar schimba deloc şi aţi rămâne în acelaşi punct, pentru câteva luni sau chiar ani de acum încolo. Ar fi acceptabil? Este adevărat că nu ar exista surprize negative, dar nici nu ar fi posibilă vreo evoluţie. Vă propun ca în momentul în care mai apare teama de schimbare să faceţi acest exerciţiu de vizualizare şi să observaţi ce ar fi de fapt de neacceptat- schimbarea şi ce aduce ea sau stagnarea într-un singur punct al evoluţiei voastre. S-ar putea ca în urma acestei vizualizări să ajungeţi chiar să „îmbrăţişati” schimbarea, realizând că ar fi imposibil să rămâneţi blocaţi ani la rând în acelaşi punct al vieţii voastre. Şi atunci…la ce bun rezistenţa la schimbare?
Ce învăţăm despre noi odată cu schimbarea pe care o trăim?
Dupa ani în care m-am luptat cu schimbările am modificat puţin perspectiva şi am început să aplic o metodă care a fost mult mai eficientă comparativ cu rezistenţa la schimbare şi cu energia pierdută pentru a mă agăţa de trecutul familiar. În primul rând, orice schimbare poate fi, aşa cum spuneam, o ocazie excelentă pentru autocunoaştere. În momentele de schimbare radicală descoperim resurse pe care poate nici nu bănuiam că le avem şi calităţi, care ne ajută să ne reconstruim viaţa. Într-un astfel de context putem descoperi oportunităţi care ne pot contura un nou drum în viaţă dacă le acordăm suficientă atenţie.
O simplă analiză a propriei persoane (de ce nu, una similară celei de tip SWOT) ne va ajuta să conştientizăm calităţile/ punctele forte, punctele slabe, trăsăturile care pot reprezenta ameninţări pentru evoluţia viitoare şi cele care pot reprezenta oportunităţile pentru viitor. Ce vă spune acest exerciţiu despre voi înşivă? Ce vă ajută să evoluaţi şi ce trăsături necesită atenţie din partea voastră putând deveni o piedică?
Dacă tot se schimbă, cum ar putea să arate mai departe viaţa mea astfel încât să îmi fie bine?
Sau altfel spus, cum putem folosi schimbarea care se petrece în favoarea noastră. Lucrurile oricum se vor schimba fie că vrem, fie că nu dorim acest lucru. Aşadar, de ce să rezistăm în faţa schimbării, consumând ineficient timp şi energie, în loc să o folosim pentru a ne construi viaţa pe care o dorim? Acest lucru presupune schimbarea perspectivei- în loc să privim schimbarea ca pe un eveniment dezastruos, o abordăm ca pe o oportunitate. Ce puteţi face diferit? Cum puteţi acţiona diferit? Ce aspecte pozitive ar putea aduce schimbarea în viaţa voastră? Cum puteţi folosi ceea ce se întâmplă astfel încât să vă schimbaţi în bine viaţa, aşa cum vă doriţi?
Imaginaţi-vă viaţa ca pe o planșă de desen pe care o puteţi umple cu imaginea pe care v-o doriţi, folosind toate creioanele colorate (resursele) de care dispuneţi. Putem să ne imaginăm că în urma unei schimbări radicale ce are loc în viaţa noastră, această planşă este din nou albă- tot ce vă era familiar s-a şters. Dacă tot este albă, de ce să nu folosim această oportunitate pentru a crea desenul potrivit?
Resursele noastre interne- rădăcinile noastre care ne ajută să trecem prin schimbări majore
Ce ne susţine dacă schimbarea ne afectează relaţiile, cariera, viaţa? Resursele noastre interne sunt cele care ne asigură o stabilitate şi ne ajută să mergem mai departe şi să reconstruim totul aşa cum este mai potrivit pentru noi. Mi se pare important să ajungem să cunoaştem pe ce ne bazăm în momentele în care în jurul nostru totul se schimbă, să conştientizăm ce ne ajută să mergem mai departe.
Care sunt resursele interne de care dispuneţi şi care vă ajută să mergeţi mai departe atunci când viaţa voastră se schimbă complet? Faceţi o listă a acestor resurse interioare de care dispuneţi- acestea pot fi, de exemplu, creativitatea, inteligenţa, curajul, etc. Acestea sunt motorul care vă poate ajuta atunci când viaţa- profesională sau personală- se schimbă şi este important să le conştientizaţi.
La final, aş vrea să vă invit la o discuţie. Ce am scris mai sus reprezintă modul în care am descoperit eu ca pot trece prin perioadele de schimbări. Care este modalitatea voastră de a gestiona perioadele în care viaţa voastră trece prin schimbări importante?
Ofelia Neagu este life coach în formare Noble Manhattan, urmând anterior o formare NLP Master Practitioner IANLP. Este trainer certificat şi are o experienţă de peste 9 ani în comunicare, atât in business, căt şi în sectorul non-profit. Mai multe informaţii la: ofelianeagu.webs.com