Nou job: Part time „Shadow” Director General
Înainte de a explica sinergia între “doamna tânără cu copii” şi “companiile flexibile”, câteva clarificări. În Belgia sistemul educaţional începe la ora 8:30 şi se termină în jur de ora 15:30. Asta pentru zilele de luni, marţi, joi şi vineri. Miercuri este zi scurtă şi programul de învăţământ este de la 8:30 la 12:00. Deci ce doreşte o mamă cu studii superioare care are copii mici? Visează la un servici de la 9:00 la 15:00, 4 zile pe săptămână. Astfel poate să ducă copiii la şcoală sau grădiniţă, dar şi să-i preia la terminarea programului lor. Iar apoi să fie flexibilă pentru supravegherea redactării temelor de casă sau a activităţilor extracuriculare la care toţi copiii din Belgia sunt conectaţi (înot, atletism, cursuri de muzică, etc). Iar miercuri este zi administrativă, atât de necesară în familiile cu copii.
Cum stau lucrurile în companii? Există o tendinţă clară de a “aglomera” Directorul General, tânăr de cele mai multe ori, cu lucruri mărunte, dar importante pentru buna derulare a activităţii afacerii. Sunt acele lucruri care e mai bine să le faci rapid decât să le delegi altora. S-a încercat mult modelul asistentului personal, al studentului care vrea să înveţe sau chiar al stagiarului. De cele mai multe ori nu se reuseşte însă inserţia datorită lipsei de experienţă. S-a ajuns astfel să se apeleze la persoane cu experinţă, dar care sunt “liniştite” din punct de vedere al “urcării” în cariera profesională, asta cel puţin pentru câţiva ani.
Astfel pe piaţa belgiană au apărut aşa zisele joburi de “Shadow” Director General cu program part time. Practic 24 de ore de lucru, exact de la 9 la 15, de 4 ori pe săptămână. Ambele părţi, mama cu copii şi managementul companie, sunt mulţumite de aranjament.
Un caz interesant, dar care să fiu sincer nu ştiu cum s-ar translata pe piaţa muncii din România.
Dan LUCA este Doctor în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, fondator în 2003 al Clubului “România-UE” Bruxelles. Are 40 de ani şi îşi desfăşoară activitatea la Bruxelles de 15 ani. Predă cursul de “Tehnici de comunicare în UE” la universităţi din Bucureşti, Bruxelles şi Gorizia (Italia). Este autorul a 3 cărţi despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european şi dilemele comunicării. Încă din 2007 a lansat blogul www.casaeuropei.blogspot.com, cu obiectivul declarat: “Este un blog de opinie despre Uniunea Europeană şi despre modul cum românii sunt afectaţi de schimbările europene contemporane”.