Te pregătești să aplici la un job? Află cum poți să ieși din mulțime!
De curând am avut deschisă o poziţie de HR Assistant în cadrul companiei noastre. Fiind o poziţie de entry level, poziţie pentru care ne interesau mai mult aptitudinile unei persoane şi anumite trăsături de personalitate decât experienţa propriu-zisă, am ales să postăm un anunţ pe unul dintre site-urile de recrutare. În total am avut peste 1.000 de aplicaţii. Dintre toate aceste persoane doar câteva au ieşit în evidenţă şi au fost chemate la interviu. Pentru că este practic imposibil să vezi 1.000 de persoane, cum se diferenţiază unii candidaţi din mulţime?
1. CV-ul este cartea ta de vizită. Prin urmare, forma acestuia şi modul în care este structurată informaţia pot spune multe despre tine. Dacă CV-ul va avea un format dezordonat, haotic, iar informaţiile cuprinse nu vor fi coerente, aşteaptă-te să nu fi chemat la interviu. Dacă experienţa ta pentru poziţia respectivă este relevantă încearcă să nu încarci CV-ul cu prea multe detalii. Punctează experienţa relevantă şi rezultatele.
Este indicat să scrii o scurtă scrisoare de intenţie. Evită şabloanele şi copy / paste-ul din alte scrisori de intenţie, personalizează scrisoarea. Este indicat ca aceasta să nu fie prea lungă, cu amănunte plicitisitoare, să se specifice interesul pentru poziţie şi aptitudinile / experienţa relevantă pentru aceasta (pe scurt, scrisoarea de intenţie nu este CV).
2. CONTACTUL. Dacă ai parcurs corect primul pas şi experienţa ta corespunde poziţiei deschise, vei fi contactat pentru interviu. Această etapă constituie primul contact direct cu potenţialul angajator, este posibil ca persoana care te va suna să fie atentă la următoarele detalii: tonul vocii, coerenţa limbajului, amabilitate etc. Dacă vei răspunde pe un ton plictisit sau adormit şi vei continua discuţia în acelaşi ritm ai putea începe cu un punctaj scăzut.
Dacă eşti o persoană cu iniţiativă sau vrei să te remarci dintre sutele de CV-uri primite poţi căuta contactele companiei sau ale persoanei care coordonează poziţia. Trimite CV-ul direct, şansele să fii remarcat cresc.
3. INTERVIUL. Înainte de a ajunge la interviu, documentează-te în legătură cu compania. Vizitează site-ul, citeşte eventualele articole şi comunicate. Te va ajuta să fii mai sigur pe tine şi să înţelegi profilul companiei, să pui întrebările potrivite.
De asemenea, în momentul în care araţi că te-ai documentat, araţi că interesul tău faţă de companie este sincer. Cum poţi susţine că îţi doreşti să lucrezi într-o companie dacă nu ştii nimic despre acea companie?
Indiferent de poziţia pentru care aplici, încearcă să alegi o ţinută vestimentară cât mai aproape de ţinuta business. Dacă nu te caracterizează costumul, încearcă pantaloni/fustă însoţite de cămaşă. Evită blugii şi accesoriile ţipătoare. În momentul în care faci cunoştinţă, nu întinde o mână moale, fără vlagă, chiar dacă ai emoţii. Nu uita că ceilalţi îşi formează o părere despre noi în primele trei minute! Prezintă-ţi activitatea sumar, punctează rezultatele. Încearcă să răspunzi la întrebările puse, nu da răspunsuri evazive şi nu răspunde la întrebări care nu au fost puse. Nu întreba despre salariu, aşteaptă să vezi că ai trecut interviul. În mod normal, ar trebui să fii întrebat care îţi sunt aşteptările, dar nu deschide tu subiectul.
Şi nu în ultimul rând, fii sincer! Un recruiter cu experienţă îşi va da întotdeuna seama dacă răspunsurile tale sunt sincere. Iar dacă nu îşi va da seama vei ajunge într-o companie cu care nu te vei potrivi, pe o poziţie care nu ţi se potriveşte. În cele din urmă, scopul nu este să găsim un job, ci pe acela care ni se potriveşte cel mai bine. Altfel, riscăm ca în cel mai scurt timp să ne aflăm din nou în poziţia în care ne căutăm de lucru. Dacă ai de trecut mai multe etape de selecţie, rămâi concentrat până la ultimul interviu. De obicei, acesta este cu o persoană de decizie şi trebuie să fii cel puţin la fel de pregătit. Recomandarea mea este să faci ceea ce ţine de ţine pentru a obţine postul, fiind conştient în acelaşi timp că sunt aspecte pe care nu le poţi controla (care ţin de chimia dintre oameni, compatibilitatea mai mare cu postul a unei alte persoane etc.) Încearcă să fii relaxat, în cele din urmă alegerea aparţine ambelor părţi.
Floriana Enescu este Managing Director în cadrul companiei de executive search Qualia.