4 lucruri GRESITE pe care sefii le fac pentru a-si motiva angajatii
Cateva dintre acestea sunt prezentate de Ronald E. Reggio pe pagina Cutting-Edge Leadership.
1. Pedeapsa
Este uimitor cat de multi oameni (manageri, parinti), incearca sa foloseasca amenintarea pentru a motiva pe altii sa munceasca sau sa se comporte in mod corespunzator. Pedeapsa este conceputa pentru a opri un comportament nedorit. Ea nu face nimic pentru a motiva oamenii. De fapt, acest lucru se poate intoarce impotriva ta cu resentimente (nu ne plac oamenii care ne pedepsesc).
2. Urale
Desi comportamentul de genul “urale/felicitari” ar putea parea motivant pentru oameni, acea exercitare emotionala nu este buna, daca nu este si canalizata corect. O viziune clara si obiective clare, combinate cu urale emotionale, functioneaza, dar doar pentru a ridica moralul, fara a-l face concret pe angajat sa se mobilizeze, sa munceasca.
3. Recompensarea gresita a comportamentului
Multi angajatori vor recompensa oamenii pentru comportamente care nu au nimic de-a face cu productivitatea muncii efectiv. De exemplu, recompensarea oamenilor doar pentru ca arata bine sau pentru ca sunt un exemplu de „asa da” din punctul de vedere al imaginii (dar nu pentru performanta) nu motiveaza cu adevarat.
4. Recompesarea banoasa in situatii nercorespunzatoare
Da, banii pot fi un motivator bun, dar numai in cazul in care este folosit corect. Asta inseamna ca banii pe care o persoana ii primeste trebuie sa fie legati de performanta de lucru bun pentru a fi un motivator eficace. Dar, noi platim oamenii pe ora (sau saptamanal) – recompensarea pentru timpul petrecut, nu pentru productivitate.
Angajatii trebuie sa inteleaga ca plata lor este legata de performanta, nu in functie de timpul petrecut la serviciu. De asemenea, o crestere de 2% pentru dublarea productivitatii nu este eficienta. O marire de salariu trebuie sa fie substantiala pentru a fi un motivator eficace, iar cele mai multe companii nu isi pot permite mariri substantiale.
Deci, ce ar trebui sa faci pentru a-i motiva pe ceilalti?
Foloseste pozitivitatea ca arma, nu pedeapsa. Admonestează comportamentele nedorite, dar recompenseaza comportamentul pozitiv si productivitatea. In acest mod, nu trebuie sa te bazezi pe bani. Oamenii vor raspunde pozitiv laudelor, recunoasterii sau faptului ca le sunt atribuite sarcini pe care le gasesc atractive si pline de satisfactii.
Stabileste obiective si sarbatoreste micile victorii. Masoara productivitatea si recompenseaza succesul. Nu astepta sa ai rezultate majore. Cu cat sarbatoresti mai multe lucruri, fie ele si mici, cu atat motivarea angajatilor va fi mai mare si vor munci mai cu spor.
Invata-ti angajatii si arata-le ca iti pasa. Monitorizarea atenta a performantelor si faptul ca arati ca iti pasa si esti printre ei, este foarte important. Ofera consiliere cu privire la modul de a obtine rezultate eficiente. Recunoaste si recompenseaza realizarile si “protejatii tai” vor fi mai motivati.