România ar putea deveni furnizor de tehnologie și specialiști în robotică
Piața avioanelor fără pilot se apropie de 6,6 miliarde de euro la nivel mondial și peste 100.000 de companii din întreaga lume au descoperit beneficiile utilizării acestor sisteme. Dronele fac parte dintr-un domeniu mai larg, cel de robotică, o zonă în care giganți precum Apple, Google și Samsung investesc activ. Acest lucru atrage după sine și o creștere a numărului de locuri de muncă în domeniu. Conform unui studiu Computerworld, până în 2025 unul din 3 joburi va fi în software sau robotică.
Românii talentaţi în domeniu
Drone pentru supravegherea granițelor
Teamnet este prima companie de pe plan local care proiectează și integrează sisteme de aeronave fără pilot pentru segmentul Enterprise. Sistemele fără pilot din gama Enterprise, cum este Hirrus – dezvoltat de Teamnet, în parteneriat cu AFT –, pot fi utilizate în misiuni de căutare și salvare, în supravegherea granițelor și managementul migrației, în situații de urgență de mare amploare, cum ar fi incendiile sau inundațiile etc.
O aplicabilitate apropiată de piața din România este cea de cadastru, în care imaginea obținută din dronă reduce substanțial costurile și timpul măsurătorilor pentru cadastru. Aceasta este o problemă de actualitate pe piața locală, în contextul unui program recent lansat de autorități, pentru realizarea cadastrului sistematic la nivel național până în 2020.
De asemenea, Teamnet a dezvoltat în Serbia un sistem integrat pentru gestionarea dezastrelor naturale, în zona de frontieră cu România. „Aceasta este monitorizată cu Hirrus UAV și cu un vehicul off-road Land Rover Defender. Astfel, sunt acoperite inclusiv ariile accidentate, de regulă inaccesibile mijloacelor obișnuite de intervenție”, explică Bogdan Nedelcu.
La nivel global, numărul aeronavelor fără pilot folosite de către companii mari și foarte mari este estimat să depășească 800.000 în anul 2021, de aproape opt ori mai mult comparativ cu nivelul acestui an, conform unui studiu realizat de Business Insider (BI) Intelligence.
Cunoștințe tehnice, dar și dorința de inovare
Tinerii care vor să lucreze în domeniul UAV trebuie să aibă atât un background tehnic, cât și ambiția de a găsi în fiecare zi soluții acolo unde nu există, direcții care nu au fost inventate încă.
Ca urmare a cererii crescute de specialiști în robotică, dar și din dorința de a-i pregăti pe tineri, Teamnet a lansat în acest an Academia de Robotică, un program educațional dedicat diviziei de sisteme autonome.
Programul integrează cursuri de inițiere în tehnologia UAV, cursuri de operatori de sisteme UAV și dezbateri tematice pe domenii de activitate, dedicate organizațiilor interesate să folosească aceste sisteme. În prezent se desfășoară traininguri în România, Croația și Serbia, dar există intenția ca acest program să fie extins la nivel internațional.
Teamnet are o echipă interdisciplinară; în spatele sistemelor de UAV sunt specialiști din domeniile: aeronautic, electronic, IT, mecanic, industria materialelor compozite, GIS (Geographic Information System), managementul situațiilor de urgență, cadastru etc., având în comun pasiunea pentru astfel de aparate de zbor și pentru aviație.
PROIECTE DE ROBOTICĂ ALE TEAMNET
O componentă importantă a diviziei de robotică a Teamnet o reprezintă proiectele de cercetare şi dezvoltare. Prototipul Signus, un sistem UAV din gama tactică, a fost dezvoltat în parteneriat cu Airbus Defence & Space. Acesta este conceput pentru a opera la o viteză maximă de 230km/h, cu o sarcină maximă la decolare de 100 de kilograme. Signus va putea atinge un plafon de 3.000 metri, având un impact major pe partea de supraveghere a graniţelor.
Un alt proiect de cercetare şi dezvoltare în domeniul sistemelor autonome, la care se lucrează în prezent, este SWARMS (Smart and Networking UnderWAter Robots in Cooperation Meshes). În cadrul acestui proiect regional, se vor găsi noi modalităţi de coordonare între roboţi subacvatici şi vehicule de suprafaţă, pentru a facilita acţiunile la adâncimi mari. Tehnologia dezvoltată în cadrul proiectului va avea un impact major în acţiunile de căutare şi salvare sub apă, în monitorizarea poluării chimice, în verificarea nivelului de coroziune a instalaţiilor din apă ş.a.
40 DE SPECIALIŞTI PENTRU INDUSTRIA UAV
Deşi în acest moment piaţa de UAV din România e într-un stadiu incipient, este considerată o industrie cu potenţial. Teamnet va deschide în acest an o unitate de R&D, design, integrare şi producţie de aeronave de tip Enterprise. Deschiderea unităţii de producţie face parte dintr un proiect mai amplu de cercetare, dezvoltare şi producţie de sisteme autonome, realizat de Teamnet în parteneriat cu mediul academic şi parteneri locali. „Estimăm că va fi operaţională în următorul an, moment în care vom comunica şi o valoare privind dimensiunea investiţiei. Într-o etapă de început, va fi implicată o echipă de 40 de specialişti în design, integrare şi producţie a unor astfel de sisteme, engineering, aeronautică etc.”, spune Bogdan Nedelcu. ”Deşi industria UAV este încă la început de drum în România, estimăm că în următorii ani va înregistra o creştere accentuată, fiind o cerere tot mai mare de specialişti în robotică”, adaugă Bogdan Nedelcu.
(Acest articol a apărut în numărul 230 pe luna septembrie al Revistei CARIERE)