Tactica unui fost comandant Navy Seal pentru gestionarea stresului
Când era comandant în cadrul Navy SEAL (forţele speciale ale Marinei SUA), Jocko Willink coordona oamenii din cele două plutoane ale sale, planifica misiunile, comunica cu superiorii ierarhici şi colabora cu trupele din ţările aliate. Iar toate acestea se petreceau sub o constantă teamă că el şi colegii săi pot fi atacaţi oricând de inamici.
E clar că nivelul stresului era la cote înalte. Şi totuşi, el a reuşit să-şi îndeplinească sarcinile cu succes: unitatea sa, Task Unit Bruiser, a primit numeroase distincţii pentru treaba bună pe care a făcut-o în Războiul din Irak.
Potrivit World Economic Forum, în cartea Discipline Equals Freedom: Field Manual, Jocko Willink explică metoda sa pentru gestionarea stresului. El consideră că suntem anxioşi din cauza unor lucruri pe care nu le putem controla, respectiv din cauza unor lucruri pe care le putem controla.
Ce faci când lucrurile nu ţin de tine
Într-un teatru de război, chiar şi cele mai solide planuri pot fi date peste cap de un atac surpriză. Deci ce faci când eşti stresat din cauza lucrurilor pe care nu le poţi controla?
“Ai făcut planuri, te-ai antrenat, ai făcut tot ce ţi-a stat în putere să diminuezi stresul. Iar apoi nu îţi rămâne altceva de făcut decât… să o laşi baltă”, explică Willink.
El a învăţat această lecţie pe propria-i piele, într-un teatru de război, dar concluziile sunt valabile şi în alte situaţii.
Pregăteşte-te, acceptă şi apoi adaptează-te. Nu e productiv să te torturezi la nesfârşit în legătură cu ceva care nu ţine de tine, pentru că îngrijorându-te fără folos “ajungi să îţi consumi energia inutil, în loc să o canalizezi spre lucrurile pe care le poţi controla”, după cum spune Willink.
Nu-ţi fie teamă de confruntări
Willink crede că problemele trebuie înfruntate. În momentul în care ţi-e teamă de ceva, poţi învinge această teamă doar înfruntând-o. Un client îţi face probleme? Pune mâna pe telefon şi sună-l, discută deschis despre situaţie, fii sincer şi arată-te dornic de a găsi o soluţie.
Fostul comandant Navy SEAL mai spune că această tactică e bună pentru a combate procrastinarea. Dacă rezolvi problema la scurt timp după ce apare, atunci nu mai amâni pe ultima sută de metri, când presiunea e şi mai mare. “Treci la atac, pur şi simplu”, punctează Willink.