De la România 35 la Revoluția 4.0. Ce puteți citi în cea mai recentă ediție a Revistei CARIERE
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989. Am crescut, am căzut, ne-am ridicat, dar, în pofida dificultăților ori provocărilor, ne-am reinventat constant. Astăzi, trăim o nouă revoluție – Revoluția 4.0. Tehnologii precum inteligența artificială (AI), internetul obiectelor (IoT) ori învățarea automată (ML), modelează intens transformarea industrială și digitală, devenind practic fluxul care alimentează economia, sângele care îi pulsează în vene.
Dincolo de încărcătura istorică, România 35 este un prag simbolic, dar care reflectă o societate în continuă schimbare, un mediu de afaceri în care inovarea și creativitatea sunt la ordinea zilei.,
Poate că în unele domenii sau în anumite zone ale țării progresul este sau pare mai lent. Totuși, dacă privim lucrurile în ansamblu și dăm la o parte zgomotul ”orbilor”, observăm că, de la educație și sănătate până la infrastructură și cultură, lucrurile se mișcă tot mai bine. Tot ce trebuie să facem este să vrem să le vedem și să acceptăm că progresul depinde și de noi. La urma urmei, oamenii care ne inspiră astăzi ne confirmă că, scanând ultimii 35 de ani, nu putem vorbi doar despre o simplă evoluție tehnologică, ci și despre o schimbare profundă în modul în care gândim, lucrăm și interacționăm.
Oamenii sunt și în centrul celei mai recente ediții a Revistei CARIERE – nr. 293. Veți descoperi în ea oameni și poveștile lor de ieri, de azi și viziunea lor pentru mâine. Oameni și afaceri care au trecut testul timpului, care au scris și vor continua să scrie file de istorie.
Iată ce puteți citi în CARIERE nr. 293, realizată sub tema umbrelă: România 35 – Revoluția 4.0.
CARIERE 293
Ce ar fi dacă inteligența artificială ar deveni mai inteligentă decât noi? Este una dintre întrebările frecvent aduse în discuție în această perioadă marcată de o evoluție tehnologică uluitoare, ce stârnește adesea sentimente contradictorii. Este și întrebarea în jurul căreia este construit editorialul acestei ediții: Ce ar fi dacă…? Paradoxurile inteligenței, o perspectivă care ne provoacă să explorăm limitele inteligenței între uman și tehnologic.
Business Excellence
A trecut mai bine de un an și jumătate de când Jorge Araya s-a alăturat echipei BAT din București, preluând rolul de director general BAT România și conducerea noii Arii Europa de Sud-Est. Cum a evoluat compania sub conducerea lui, cum a răspuns cerințelor tot mai diversificate ale pieței, am dezbătut pe larg în primul articol al revistei – Arhitectul schimbării, cel care a dat și coperta ediției 293.
Rubrica Business Excellence este urmată de două rubrici noi, CEO’s VOICE Moldova – Interviuri cu lideri din Republica Moldova și În culisele carierei de… La debutul acestor rubrici, îi veți cunoaște pe Olga Surugiu, CEO Orange Moldova, și Laur Răboj, co-creative director la agenția GMP&U, artistul responsabil de Doodle-urile pe care le veți vedea în revistă și în paginile de social media ale CARIERE de acum înainte.
Lecții valoroase de leadership de la Cristian Mungiu
După cum probabil ați aflat deja din social media, în ultimele două luni, o echipă comună Ascendis & Revista CARIERE a traversat țara în lung și-n lat, organizând o serie de întâlniri cu comunități de lideri și profesioniști din HR. Invitatul special al turneului a fost Cristian Mungiu, una dintre cele mai strălucite figuri ale cinematografiei românești, regizor, scenarist și producător de film de renume internațional.
Cu căldură și autenticitate, el a împărtășit povești din cinematografie, trăite din fața și din spatele camerei, dezvăluind cum pasiunea și succesul se împletesc, mai greu sau mai ușor, în drumul spre excelență. De ce generația sa a devenit un model pentru cinematografia internațională, cât de important este liderul într-un platou de filmare și cum pot fi transpuse aceste lecții valoroase de leadership cultural și în business – toate acestea au captivat audiența, transformând fiecare întâlnire într-o veritabilă sursă de inspirație pentru cei prezenți. Cu titlul Discuție cu Cristian Mungiu, caravana a poposit la: Iași, Brașov, Timișoara, Cluj, București și Bacău, iar la finalul ei, Adelina Mihai, publisher al Revistei CARIERE, a extras din prezentările și dialogurile regizorului cu publicul cele mai valoroase impresii, lecții și reflecții. Articolul îl găsiți în paginile 16-18 ale revistei, unde veți descoperi o nouă perspectivă asupra culturii și artei, inclusiv a artei de a conduce.
Work Life Choices – Sculptorul de voci
Prima impresie contează! Este aproape un reflex ca atunci când întâlnim pentru prima dată pe cineva să ne activăm instinctul de a scana persoana respectivă și, în funcție de rezultat, să decidem rapid dacă ne place sau nu. Ce rol joacă vocea în felul în care îi percepem pe ceilalți? Aflăm într-un nou episod din seria Work Life Choices, interviuri speciale cu oameni speciali, un proiect susținut de Ascendis și Revista CARIERE, în care îl avem ca invitat pe Andrei Țigănaș, om de comunicare, fost jurnalist de presă scrisă, radio și TV, cadru didactic și antreprenor, sculptor de voci.
Dosare speciale
Alocăm și de această dată un spațiu generos organizațiilor și punem sub lupă cele mai noi provocări din lumea liderilor și profesioniștilor HR. Despre inițiative, transformări, performanță tehnologie ori recrutare, vorbesc în această ediție: MĂDĂLINA TĂNASE, Employer Branding Coordinator Lactalis România; MARIA BOLDOR, Partner și Managing Director, Horváth România; RĂZVAN PREDICA, Chief Commercial Officer Affidea, Cluster CEO România, Grecia și Ungaria, OANA VASILE, Director Cancer Care Affidea România, și VICTORIA ASANACHE, Coordonator Navigatori pacienți în cadrul Clinicilor Affidea România; Mugur TOTOLICI, Director de Resurse Umane la BNR și NEVENCA DOCA, Director Executiv Senior de Resurse Umane la Banca Transilvania; TATYANA ERTUĞRUL Director HR pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa ETi European Food Industries; DAN MORARU, Country Lead 7 card; prof. dr. CARMEN BUNU PANAITESCU, președinte al Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC).
România 35 – Revoluția 4.0
Un arc peste timp, sub care așezăm cinci povești impresionante despre business, despre lideri pionieri, care au început călătoria în urmă cu 35 de ani, dar și despre lideri vizionari care dau contur Revoluției 4.0. Povești despre adaptabilitate, inovație și transformare, creșteri de la începuturi modeste la succesuri remarcabile, povești despre curajului de a înfrunta schimbarea și a construi un viitor mai bun, asta veți descoperi în Cover Story-ul acestei ediții.
Cele cinci povești sunt spuse de: Alina Lăudatu – Group Customers & Channels Director Farmexim & Help Net, Cristiana Copos, fondatoarea companiei Ana Pan și Alexandra Copos de Prada, CEO, și a doua generație care a preluat compania acum 9 ani, Teodor Blidăruș, cofondator și CEO al FintechOS, Radu Giju, Managing Director EMEA – The Access Group, și Daniel Anghel, Country Managing Partner PwC România, care analizează unul dintre subiectele cheie ale momentului, Leadership în era AI: de la magie la strategie, de la entuziasm la impact.
Seria lecțiilor de leadership continuă cu perspective actuale, strâns legat de tema Revoluției 4.0, oferite de contributori valoroși: Daniel Enescu, Partener Daedalus Online, Ciprian Dan, Președinte ABSL, Corina Vasile, Director Executiv ANIS – Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii din România, Cosmin Ochișor, partener GapMinder Fund II, și Roxana Petcu, marketing manager, Pall-Ex.
Tot ca o noutate, începând cu 2025, Daniel Enescu va susține o rubrică permanentă în Revista CARIERE – Infografice.
Leadership sportiv – încă o rubrică nouă a Revistei CARIERE
Ediția 293 lansează încă o rubrică nouă, Leadership sportiv. Aceasta este realizată de Andreea Giuclea, reporter sportiv și autoarea newsletterului bilunar Povești din Sport. Andreea a scris o carte despre sportivii care nu renunță, Neînvinșii, și, de asemenea, a transmis corespondențe de la Jocurile Olimpice și alte competiții internaționale importante. Noua rubrică este susținută de DAAS EPTA România, lider în comercial refrigeration în România și în piața echipamentelor HoReCa.
Ce putem învăța din retragerile sportivilor? Acesta este titlul primului articol din seria Leadership sportiv.
Închidem ediția cu două articole despre controlul tehnologiei și inteligenței artificiale. Primul este semnat de Gabriela Paula Florea, medic, doctor în filosofie, iar al doilea de Miruna Costreie, doctor în neuroștiințe.
Aceasta a fost ediția 293 a revistei CARIERE.
La bună citire!