Strategii pentru menținerea unei echipe productive pe timpul verii
În timpul verii, când tentațiile de vacanță și relaxare sunt mai mari, menținerea moralului și inspirației în echipă poate deveni o provocare pentru orice organizație. Într‑un interviu cu Raluca Dolan, HR Director la Cognizant România, aflăm care sunt strategiile pe care compania sa le implementează pentru a asigura echilibrul între viața profesională și personală, pentru a motiva angajații și pentru a stimula creativitatea în timpul sezonului estival. De la programe de învățare inovatoare la flexibilitate în organizarea muncii, Cognizant România oferă un exemplu de succes în menținerea unei echipe angajate și productive, chiar și în perioadele mai relaxate ale anului.
Care sunt strategiile pe care le implementați pentru a menține moralul și inspirația echipei în timpul verii, când tentațiile de vacanță și relaxare sunt mai mari?
În dinamica din domeniul IT, considerăm că strategiile menite să mențină moralul și inspirația echipelor sunt eficiente dacă sunt implementate constant. Promovăm un echilibru sănătos între viața profesională și cea personală, oferim resurse și suport pentru gestionarea stresului și a timpului liber. Încurajăm colegii să își ia timp liber pentru a se relaxa, destinde și a petrece timp cu familia și prietenii.
În ceea ce privește motivarea, fiecare manager își cunoaște echipa și nevoile acesteia, astfel încât depinde de modul personalizat al fiecăruia să își motiveze echipa într‑un mod consecvent. De exemplu, în echipa de HR, la început de sezon estival am stabilit, de comun acord, să nu mai avem ședințe luni dimineața și vineri după‑amiaza, și f iecare își organizează agenda astfel încât să mențină acest obiectiv.
Avem și întâlniri informale în care povestim despre planurile de vacanță și alte subiecte de interes, intrăm cu toții într‑o stare pozitivă dată de energia asociată călătoriilor sau altor pasiuni împărtășite. Dintre programele de vară, aș menționa Virtual LearnFest, festivalul dedicat învățării, prin care colegii au acces la o varietate de oportunități de învățare și certificări. Peste 550 de colegi au participat activ la evenimentul din 17 21 iunie!
Am avut și invitați speciali de la Microsoft cu o sesiune despre GitHub Copilot și de la Coursera, precum și momente de celebrare și recunoaștere a eforturilor de învățare. Ne‑am delectat cu activități Kahoot și momente dedicate Campionatului European de Fotbal.
Prefer să îi las pe câțiva dintre colegii noștri să vă spună cum au trăit ei această săptămână de învățare. O să încep cu Mihai care este campion la certificările Cloud de anul acesta.
“Informațiile valoroase prezentate despre diferitele metode de certificare disponibile și resursele de învățare ne vor ajuta să ne planificăm strategic dezvoltarea profesională și să valorificăm oportunitățile susținute de companie pentru a ne îmbunătăți expertiza în platformele cloud”, Mihai.
“Aprofundarea certificărilor cloud și Azure, AWS și Google Cloud a fost incredibil de motivantă, stârnindu-mi curiozitatea și determinarea de a rămâne implicat în turneul Kahoot. Combinația de cunoștințe practice și noi oportunități mi-a oferit motivația perfectă de a rămâne concentrat și de a performa la cel mai înalt nivel.” Florentin Cosmin.
“Cu siguranță mi-a plăcut să particip la Learnfest alături de colegii mei. A fost uimitor să descoperim o mulțime de oportunități disponibile pentru noi de a adăuga valoare și de a ne extinde orizonturile. În opinia mea, nu există un moment mai bun decât acum pentru a obține certificarea!” Sebastian Andrei.
“După toate informațiile adunate în zilele anterioare ale Learnfest, ultima zi a avut momente frumoase de relaxare. M-am relaxat atât de mult, am câștigat jocul!” Andrei.
“LearnFest a fost un mix de informații din diferite domenii, iar testele finale au fost distractive. Nu ratați următoarea ediție!” Anca.
De asemenea, derulăm programul Outreach care are o misiune ambițioasă și la fel este și spiritul de voluntariat al colegilor noștri, care și‑au arătat interesul într‑un număr foarte mare, de a contribui prin a propune și implementa acțiuni specifice pe cei 4 piloni ai programului: educație, orientare în carieră, transfer de cunoștințe la nivel de ONG‑uri și protecția mediului.
Două dintre cele mai recente și de succes proiecte Outreach, cu participare din partea colegilor din România sunt: „Ajutați profesorii din Africa să învețe elementele de bază în programare” și ’Donare de echipamente IT’’ în valoare de 85.000 euro către Asociația Studenților Universității de Artă și Design din Cluj Napoca. Menținem o comunicare deschisă și transparentă cu echipa, încurajăm feedbackul și discuțiile despre nevoile și așteptările fiecăruia. Acest lucru ajută la crearea unui mediu de lucru pozitiv și la identificarea rapidă a oricăror probleme, aspect menționat și de către colegi în survey‑ul anual dedicat angajamentului nostru, în topul aprecierii lor față de cultura organizațională care încurajează feedbackul constant.
Toate acestea permit echipelor să își gestioneze mai bine timpul și să se bucure de activități de dezvoltare profesională, dar și activități de vară, fără a compromite productivitatea. Prin integrarea în Cognizant, avem acces la atât de multe oportunități de învățare și creștere și depinde de f iecare cum gestionează acest proces de transformare profundă, precum și de inspirația dată de liderii și managerii care știu să conducă schimbarea. Fiecare poate deveni pilotul propriei cariere.
Cum reușiți să echilibrați nevoia de flexibilitate a angajaților pe timpul verii cu cerințele și obiectivele organizației?
Într‑un an de tranziție internă și transformare la nivel global a industriei IT, un loc important îl ocupă și atenția pentru work‑life balance. Avem un program de lucru flexibil, care le permite colegilor să lucreze în intervale de timp care se potrivesc cel mai bine cu programul lor de vară. Încă din pandemie avem un model hibrid de muncă pe care‑l menținem: noi alegem când lucrăm de la birou, când ne organizăm să fim prezenți pentru evenimentele de echipă, sau care țin de sediul unde suntem alocați.
Avem colegi care lucrează remote 100%, în afara orașelor unde avem birouri și susținem, pe cât posibil, întâlnirea lor cu colegii din alte locații. Cele mai frecvente oportunități sunt determinate de vizitele clienților noștri din întreaga lume. Această flexibilitate ne‑a condus la un scor de 86% satisfacție din partea angajaților în survey‑ul de „engagement” anual. Activitățile echipei Learning & Development în sezonul estival îmbină învățarea cu destinderea.
Prin aplicarea testelor de personalitate am ajutat participanții să se cunoască mai bine și să îmbunătățească relațiile interpersonale. Printre activitățile de sezon s‑au numărat sesiuni despre „Cum să nu te cerți cu familia și prietenii în vacanță” și ateliere despre autocunoaștere și gestionarea sabotajului personal, setarea de limite sănătoase și comunicare interculturală.
Ce rol joacă leadershipul în menținerea motivației și creativității echipei pe perioada estivală?
Sezonul estival este o perioadă ideală pentru „Team Enhancement”, unde colegii din diferite proiecte au consolidat relațiile de echipă și au construit strategii sustenabile pe termen lung. În același timp, am investit semnificativ în dezvoltarea rolurilor de leadership prin programe cu traineri interni și externi. Am finalizat cu succes programul SPARK (Strategic Program for Accelerated Managerial Readiness and Knowledge), cu 164 de absolvenți până în prezent.
Am conturat un nou program de dezvoltare pentru Senior Leadership, care va debuta în septembrie. În sezonul estival ne dedicăm timp pentru colectarea așteptărilor și nevoilor de business pentru ca în septembrie să evaluăm aceste rezultate și să conturăm noile obiective care vor susține motivarea tuturor angajaților.
În ce moduri încurajați creativitatea și inovarea în timpul verii, când angajații pot fi mai relaxați și deschiși la idei noi?
Avem programe gândite să fie atât interesante, cât și provocatoare, pentru a menține angajamentul și entuziasmul echipei. Aș menționa Innovation Festival, un program virtual în care colegii din România și invitați speciali din echipele globale împărtășesc din experiențele lor de inovare, pe toată durata verii.
Scopul proiectului este de a încuraja inovarea pe tot parcursul anului, și cu sesiuni estivale de învățare din practicile fiecărei echipe, InnoFest România este festivalul dedicat stimulării inovării, colaborării și inspirației.
De asemenea, a devenit o tradiție ca în luna iunie să organizăm „Kids party” în toate orașele unde avem sedii: București, Cluj‑Napoca, Iași, Timișoara, Baia Mare. Am organizat activitățile pe categorii de vârstă, pentru cei mai mari, 10‑18 ani, am organizat programul „Dream Management” la sediile noastre, unde tinerii au explorat cum se pot conecta cu propriile visuri, au aflat obiceiurile oamenilor de succes și cum să folosească știința pentru a da aripi visurilor lor. Au învățat, prin joacă, cum să își seteze obiective și cum să facă primii pași spre a deveni cine își doresc.
Educația tinerelor generații este pe agenda noastră și pentru comunitățile externe, cum este și colaborarea cu Destiny Park. Vara aceasta am lansat un concept nou „edu‑tech” în Studioul Cognizant de la Destiny Park București, unde suntem prezenți cu un spațiu alternativ de joacă și învățare încă din 2022. Cognizant România este singurul partener IT al Destiny Park, acest oraș în miniatură, dedicat copiilor.
Copiii care vor ajunge în spațiul de experiență Cognizant vor face primii pași pe tărâmul IT‑ului. De la puzzle‑uri inedite, serii logice, întrebări de cultură generală legate de tehnologie, la jocuri menite să le dezvolte diverse abilități și cunoștințe, toate acestea le oferă copiilor și tinerilor un cadru optim pentru explorarea tehnologiei într‑un mod atractiv.
Cum poate o organizație să transforme sezonul estival într-o perioadă de plusvaloare și creștere, în loc de una de stagnare sau scădere a productivității?
Recunoaștem eforturile și realizările echipelor prin diverse forme de apreciere, cum ar fi premii, bonusuri, sau kudos. Un exemplu recent este programul global Cognizant Cheers prin care orice manager poate recunoaște contribuția individuală sau colectivă prin puncte acordate care se vor transforma într‑un buget disponibil angajaților.
Și ca să dau un exemplu de „Cheers”: Contribution to Bucharest Hub team culture: Avem zile libere suplimentare, fiecare dintre noi se bucură de 26 zile de concediu pe an, și acest lucru ajută la menținerea motivației și a angajamentului. Mulți angajați aleg să își prelungească vacanțele în locurile exotice, având posibilitatea de a lucra din afara țării conform politicilor noastre.
Contribution to Bucharest Hub team culture: “Bună Visarion, mulțumesc pentru contribuția extraordinară la construirea unui mediu prietenos și pozitiv în București. Recentul turneu de tenis de masă a reunit o mulțime de colegi, fie ca jucători, fie ca suporteri. Apreciez ca investești continuu efort din timpul tǎu în crearea de legături între bucureșteni. Horațiu”
Ne bucurăm să menținem în cultura noastră ca o valoare semnificativă mindsetul de „knowledge sharing”. Colegii noștri învață constant unii de la alții și duc mai departe experiența lor, ori de câte ori au ocazia, în multitudinea de programe pe care le derulăm, atât intern, cât și extern, cum este și internshipul de vara aceasta. Câțiva interni se bucură deja de mentorat, în Cluj‑Napoca și București, din partea colegilor noștri tehnici care dedică timp pentru a da mai departe din expertiza lor.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 291
Pentru abonare, click aici