Din vârful McDonald’s România la propria rețea de restaurante în Austria. Daniel Boaje, pe drumul de la CEO la antreprenor internațional

După un deceniu la conducerea McDonald’s România, Daniel Boaje a ales să părăsească zona de confort a unei piețe familiare pentru a deveni antreprenor în Austria. În plină pandemie, a preluat 10 restaurante în sistem de franciză, asumându-și un nou rol într-un context economic și cultural complet diferit.
Ce a învățat despre leadership, adaptare și responsabilitate în această etapă? Răspunsurile lui conturează un portret al unui lider matur, care continuă să-și provoace limitele.
„Leadershipul înseamnă să dai direcție și sens, mai ales în momente dificile”
Pentru Daniel Boaje, schimbarea de perspectivă a venit cu un pachet complex de provocări. A preluat restaurantele din zona Graz, Austria, în aprilie 2021, în plină pandemie. Mai mult decât o simplă tranzacție, momentul a marcat începutul unei noi etape profesionale, dar și personale.
„Am preluat cele 10 restaurante din Austria în timpul pandemiei. În afară de partea operațională, a fost vorba de coordonarea unei echipe de circa 400 de oameni, din 52 de naționalități. Asta a însemnat adaptare, comunicare și foarte multă empatie”.
Într-un astfel de context, leadershipul nu a mai fost doar despre rezultate, ci, mai ales, despre oameni. „Pentru mine, leadershipul a însemnat atunci mai mult decât coordonare. A fost despre a da o direcție clară și un sens întregii activități. Să pot adapta comunicarea într-o echipă multiculturală, aflată într-un moment de criză, și totodată să-mi țin colegii motivați – aceasta a fost adevărata provocare”, își amintește Daniel Boaje.
Viziune, adaptare și învățare continuă
Din fericire, „colaborarea cu McDonald’s și sprijinul mediului economic local au fost excelente”, punctează el. „Deciziile pe care le-am luat atunci au ținut cont nu doar de impactul imediat, ci mai ales de perspectiva pe termen lung”.
Pentru că, în viziunea lui Daniel Boaje, leadershipul înseamnă să înveți constant, să te adaptezi în timp real și, poate cel mai important, să fii tu însuți un model. „Leadership a mai însemnat învățare continuă, capacitate de adaptare și, de ce nu, exemplu personal”.
Curajul de a încerca mereu ceva nou
De fapt, întregul său parcurs profesional a fost marcat de decizii curajoase. În 2003, de exemplu, în plină ascensiune în carieră, a ales să urmeze programul EMBA la ASEBUSS, un pas care i-a schimbat perspectiva asupra businessului.
„Pentru mine, experiența EMBA a avut o influență foarte importantă în tot ceea ce a însemnat parcursul profesional. Aveam deja o experiență solidă în operațiunile McDonald’s, care presupunea coordonarea unor echipe numeroase, în multiple locații, la nivel național și nu numai, într-o companie care și astăzi este liderul pieței QSR. La ASEBUSS am dobândit o nouă perspectivă asupra businessului, o mai bună înțelegere a managementului, în general, dar, mai ales, curajul de a încerca mereu ceva nou. Deschiderea către antreprenoriat cred că tot de acolo vine”, povestește Daniel Boaje.
Astfel, nu a fost o pură coincidență faptul că, în anul următor, 2004, a schimbat complet domeniul de activitate, orientându-se spre sectorul serviciilor financiare. A intrat în compania Credisson, care avea să devină ulterior parte a grupului BNP Paribas. În 2010, s-a reîntors la McDonald’s, iar din 2021, compania sa operează, în regim de franciză, 10 restaurante în Graz, Austria – un parcurs internațional care confirmă practic succesul noii direcții antreprenoriale.
„Franciza nu garantează succesul. Totul depinde de tine, ca lider și proprietar”
Chiar dacă franciza McDonald’s aduce cu sine validarea unui model de business consacrat și un sistem dovedit de succes, Daniel Boaje subliniază că succesul nu este niciodată garantat. De fapt, totul depinde de modul în care liderul planifică, gestionează și execută strategia: „Teoretic, o franciză îți confirmă o anumită validare a conceptului, dar businessul propriu-zis depinde în totalitate de tine, în calitate de lider și proprietar, de felul cum conduci, planifici sau finanțezi activitatea. În ceea ce mă privește, cred că prudența, disciplina în execu- ție și consecvența sunt elemente foarte importante pentru toate deciziile pe care le iau, mai ales astăzi”.
Și când spune „astăzi” se referă la contextul internațional tot mai volatil, cu tot mai multe realități care schimbă permanent regulile jocului: „Provocările în acest moment sunt deosebite pentru orice domeniu de activitate, cu tensiuni de o amplitudine pe care eu nu am mai întâlnit-o în experiența mea profesională: de la război la fluctuații ale costurilor și resurselor, de la reconfigurarea lanțurilor de aprovizionare la reconfigurarea zonelor de influență etc… Trăim schimbări profunde”.
Cu alte cuvinte, succesul în franciză nu vine doar din respectarea unui sistem prestabilit, ci din capacitatea de a-l personaliza și adapta la moment, la propriile condiții și la provocările pieței locale.
Business între AI, sustenabilitate și responsabilitate
În același timp, recunoaște Daniel Boaje, industria food service trece printr-o transformare rapidă, accelerată de tehnologie și de noile așteptări ale consumatorilor.
„Suntem parte a unei revoluții în domeniul tehnologiei, fie că este AI, automatizare sau robotizare, care aduce foarte multe oportunități pe care trebuie să le privim cu curaj.”
Pe de altă parte, și sustenabilitatea devine un pilon central al oricărui business. Nu mai este un „nice to have”, ci o responsabilitate concretă.
„Sustenabilitatea vine la pachet cu responsabilitatea pe care o avem ca lideri de business și oameni care pot influența în mod concret (într-o măsură mai mică sau mai mare) direcția în care lumea se îndreaptă”.
DANIEL BOAJE, fost CEO McDonald’s România, în prezent antreprenor care operează 10 restaurante McDonald’s în regim de franciză, în Austria. Absolvent ASEBUSS 2003
Foto: DANIEL BOAJE

Acest articol este preluat din ediția print a Ghidului MBA 2025.