Povestea nașterii unui nou produs de training

Bună, sunt Jimbo Clark. Sunt creatorul Cutiei (în original, The Box). Dacă stau să analizez lucrurile, au existat trei tipuri de influențe care, împreună, au condus la crearea acestui nou produs de training experiențial, CUTIA, și anume învățarea experiențială, învățarea accelerată și facilitarea.
O să le iau pe rând pentru a vă povesti cum am ajuns să le îmbin în acest produs de care fac vorbire. Am început să înțeleg forța învățării experiențiale acum 15 ani, când am ajuns să ocup postul de Director Academic într-un club de învățare a limbii engleze din Taiwan, un post perfect pentru mine, american devenit taiwanez prin căsătorie. Precizez că locul unde mă angajasem nu era o școală, era un club. Așadar, organizam activități în limba engleză. Mergeam la bungee jumping sau în cafenele pentru a avea discuții de grup, călătoream în întreaga lume, iar eu eram responsabil ca persoanele ce participau la aceste activități chiar învățau limba engleză și nu doar se distrează.
Din punct de vedere legal, nu aveam voie să predăm limba engleză pentru că acest club se afla sub jurisdicția Ministerului Afacerilor Economice, nu sub cea a Ministerului Educației. Asta însemna că nu aveam voie să folosim instrumentele clasice dintr-o sală de clasă: table, dicționare, vocabulare sau alte metode tradiționale de predare a limbii engleze. Așadar, a trebuit să ne adaptăm.
În limba engleză există o zicală: „Constrângerile generează creativitate, nu o limitează.” Și exact asta ni s-a întâmplat și nouă. Peste acest fundament de învățare experiențială s-a grefat învățarea accelerată. Am participat la un workshop de trei zile despre învățarea accelerată și am fost uimit de cât de mult poți acoperi într-un timp scurt dacă proiectezi procesul de învățare în funcție de felul în care funcționează creierul sau corpul uman, în loc să concepi programul de formare similar cu asimilarea de cunoștințe ce apare când citești o carte.
CITEȘTE ȘI: A apărut o nouă ediție a Revistei HR Manager
Am reușit să îmbin ceea ce am învățat despre învățarea accelerată cu învățarea experiențială în cadrul companiei, a clubului despre care vă vorbeam, la care am lucrat timp de 15 ani. În aceeași perioadă, l-am întâlnit pe mentorul meu în ceea ce privește facilitarea în cadrul programelor de instruire și nu numai. E vorba de Larry Philbrook, de la Institute of Cultural Affairs. Alături de el am descoperit magia facilitării. De la el am învățat că baza facilitării este convingerea că înțelepciunea grupului depășește înțelepciunea membrilor ce compun acel grup, că treaba ta ca facilitator este să deblochezi potențialul celorlalți și nu să îi tratezi ca pe niște recipiente goale pe care tu trebuie să le umpli.
Toate aceste trei lucruri, și anume învățarea experiențială, învățarea accelerată și facilitarea, s-au combinat, iar în 2005 mi-am deschis propria afacere, Integrate. Am început să organizez sesiuni de training și facilitare, în principal în Asia – în Hong Kong, Shanghai, Taipei, Singapore, Shenzhen și alte orașe. M-am axat pe alinierea echipelor, programe de leadership, colaborarea între echipe interdisciplinare etc. Am creat The Box la cererea unui client din Taiwan.
După criza financiară din 2008-2009, m-a contactat un client care mi-a spus: …
Continuarea materialului o găsiți în site-ul revistei HR Manager.