Românii caută salarii competitive și apreciere la locul de muncă: Microsoft rămâne în topul preferințelor

Microsoft rămâne cel mai atractiv angajator din România, potrivit studiului Randstad Romania Employer Brand Research 2025, realizat de Randstad România. Este al patrulea an consecutiv în care compania de tech ocupă primul loc și primește distincția „Hall of Fame”, acordată companiilor cu performanțe constante în construirea brandului de angajator. Alături de Microsoft, în top trei se află Schaeffler (fost Vitesco Technologies) și IBM. Companiile din IT se mențin astfel lideri în atragerea talentelor pentru că își mențin ofertele de salarii și beneficii atractive.
Ce vor angajații români
Salarii competitive și beneficii. Acestea rămân prioritățile angajaților români în alegerea angajatorului ideal. Cu toate acestea, există un decalaj între ce își doresc și ce primesc. În evaluarea angajatorului actual, salariul atractiv apare abia pe locul nouă.
„Observăm o schimbare generațională, unde incluziunea, echilibrul între viața profesională și cea personală și siguranța locului de muncă câștigă tot mai mult teren ca factori motivaționali”, a explicat Dagmara Chudzińska-Matysiak, Country Manager Randstad România.
CITEȘTE ȘI: Harta salariilor din România arată diferențe mari între domenii
Generația Z și Millennials sunt motivați de o varietate mai mare de factori, comparativ cu Gen X, care pune accent pe recunoaștere. Echilibrul viață personală-muncă este esențial pentru angajații din domeniul digital. Echitatea contează mai mult pentru cei din profesii operaționale.
Angajații vor să plece, dar nu o fac
Intențiile de schimbare a locului de muncă au crescut cu 2% față de 2024. Totuși, rata reală de fluctuație a rămas stabilă. Angajații se arată deschiși la schimbare, dar ezită să acționeze.
„Acest lucru indică un optimism prudent în rândul angajaților, care sunt deschiși la schimbare, dar foarte selectivi”, a precizat Dagmara Chudzińska-Matysiak.
Vorbim despre salarii insuficiente când ne referim la principalul motiv pentru care românii iau în calcul o nouă oportunitate de carieră. Alte motive au pierdut din importanță în 2025.
Gen Z, cea mai mobilă generație pe piața muncii
Tinerii din Gen Z schimbă cel mai des locul de muncă (21%), în timp ce doar 4% dintre Baby Boomers fac acest pas. Gen Z folosește mai des social media și Google pentru căutarea de joburi, în timp ce Millennials preferă LinkedIn, iar Gen X se bazează pe recomandări personale.
Deși talentele digitale declară că își doresc cel mai mult să schimbe angajatorul, puțini acționează. Această discrepanță poate indica o nemulțumire latentă care nu s-a manifestat încă.
Temeri legate de AI și creșterea preocupărilor în ce privește diversitatea
Doar 5% dintre angajați se așteaptă să își piardă locul de muncă din cauza inteligenței artificiale în următorii cinci ani. În transport și logistică, acest procent ajunge la 10%, dar scade sub 2% în HR și administrație. Utilizarea AI a scăzut în toate categoriile de vârstă față de 2024. În paralel, preocupările legate de diversitate cresc. 18% dintre angajații români se identifică drept minoritari, iar cei mai mulți aparțin Gen Z (28%).
„Cercetarea noastră evidențiază o tensiune interesantă în piața muncii… Angajatorii au o oportunitate de a construi strategii proactive de retenție, centrate pe o compensație echitabilă, dezvoltare în carieră și perfecționare continuă”, a concluzionat Dagmara Chudzińska-Matysiak.
Ne puteți urmări și pe Canalul WhatsApp – Revista CARIERE
Foto: Randstad