Situație alarmantă! Numărul companiilor care „mișcă” economia românească e în scădere
Doar 3% din totalul companiilor existente reprezintă motorul economiei româneşti. Acestea generează 68% din cifra de afaceri cumulată la nivel naţional şi angajează 41% din forţa de muncă existentă în România.
La sfârşitul lui 2015, erau 19.564 companii cu active de peste 1 milion euro potrivit studiului CITR Group, în scădere de la 23.384 în 2013. În același interval s-au pierdut 19.000 de locuri de muncă.
”Dacă se menţine acestă tendinţă de contracţie a companiilor de impact, întreaga economie poate fi afectată, prin efect de contagiune. Toate acestea, în contextul în care România nu este capabilă să genereze suficienţi antreprenori noi încât să compenseze dezechilibrul din business-ul românesc”, au precizat realizatorii studiului.
Studiul mai arată că asistăm la un paradox al economiei româneşti: în ciuda celei mari mari rate de creştere din Europa, domeniul insolvenţei rămâne foarte activ şi tumultuos. Doar în 2016, datoriile totale ale celor 314 companii analizate şi intrate în insolvenţă au fost de 2,4 miliarde de euro, ceea ce echivalează cu aproximativ 1,5% din PIB. La nivel numeric, raportul companii sănătoase versus companii cu probleme (aflate în diferite stadii de dificultate) este aproape egal.
„ (…) Suntem faţă în faţă cu o economie performantă, care stă pe o bază îngustă, iar când baza e îngustă, apar problemele de stabilitate”, a declarat directorul general al CIT Resources, Rudolf Vizental, la prezentarea studiului.