90% dintre companii introduc un software de business tip SAP S4/HANA | STUDIU

90% dintre companiile participante la un studiu demarează digitalizarea și automatizarea proceselor de business prin implementarea SAP S/4HANA. Acest software reprezintă un instrument esențial pentru gestionarea completă a proceselor unei firme și face parte dintr-o suită mai largă de aplicații destinate planificării resurselor întreprinderii (ERP). Studiul este realizat de Horváth, o companie globală de consultanță în management, activă în România din 2005.
Ce este SAP S/4HANA
SAP S/4HANA, lansat în martie 2015, este considerat cel mai complex sistem ERP disponibil pe piață, având rolul de a integra toate procesele unei companii. Conform studiului „Business Transformation Unlocked – Maximizing the Benefits of SAP S/4HANA”, 60% dintre firmele care au finalizat implementarea software-ului au întâmpinat dificultăți semnificative, ce duc la depășirea bugetului și a termenelor stabilite inițial. De asemenea, 65% dintre aceste firme raportatează probleme de calitate. Totuși, 30% dintre companiile analizate au reușit să finalizeze transformarea digitală cu succes.
Ce obiective au cei care implementează acest sistem
Obiectivele celor care implementează SAP S/4HANA variază, dar majoritatea vor să îmbunătățească procesele de business sau să introducă funcții noi. Printre alte obiective majore se numără crearea unei baze pentru digitalizarea ulterioară, standardizarea și armonizarea proceselor de business, dar și adaptarea modelelor de afaceri pentru viitor. În plus, 30% dintre companii doresc să promoveze automatizarea generalizată a proceselor interne, iar 29% vizează centralizarea sarcinilor și proceselor.
Obstacole întâmpinate
Studiul relevă și faptul că majoritatea companiilor care demarează transformarea digitală o fac din 2019. Totodată, unul dintre principalele obstacole în implementarea SAP S/4HANA este managementul proiectului, care necesită ajustări constante. În medie, companiile au nevoie de 30% mai mult timp decât estimaseră inițial pentru finalizarea implementării, durata medie a proiectului crescște de la 15 luni la 20 de luni.
În plus, 32% dintre firmele care implemenează SAP S/4HANA raportează întârzieri majore, iar 24% depășesc bugetele planificate. Cauzele principale ale acestor deviații sunt extinderea neprevăzută a scopului proiectului și problemele din managementul proiectului. De asemenea, testarea și migrarea datelor consumă mai mult timp decât fusese anticipat.
Ce ar face dacă ar relua procesul
Companiile care finalizează implementarea software-ului recunosc că, dacă ar relua procesul, ar aloca un buget mai mare, ar prelungi perioada de implementare și ar reduce complexitatea proiectului. Astfel, ar căuta să extindă durata proiectului, să mărească bugetul alocat și să limiteze domeniul de aplicare al acestuia.
Studiul este realizat prin interviuri cu 200 de executivi din companii care utilizează SAP și au peste 200 de angajați, cu venituri mai mari de 200 de milioane de euro pe an. Companiile participante provin din industrii manufacturiere, servicii și alte sectoare, iar cele mai multe dintre ele se află în Germania.
CITEȘTE ȘI: Cum îți poți pune ideile în practică fără să-ți fie teamă de critică
Foto: ID 342580350 © Wanniwat Roumruk | Dreamstime.com