Bugetul pentru training-ul angajaților a crescut cu 25% în 2015
Anul 2015 s-a remarcat prin multele fuziuni și schimbări în structura de conducere a companiilor din România, motiv pentru care training-urile de Change Management au avut o mai mare căutare pe piață, în comparație cu anii precedenți, susține Petru Păcuraru, managing partner și trainer HPDI, firmă ce furnizează soluții de leadership și dezvoltare a resurselor umane, prin servicii de training, coaching și teambuilding.
Companiile mici încep să înțeleagă importanța training-ului
Ca și în anii precedenți, cele mai multe dintre companiile care au apelat la programe de training au provenit din domeniile IT, automotive și producție. Totuși, 2015 a consemnat o schimbare pe piața autohtonă de training, în sensul că au crescut substanțial cererile venite din partea firmelor mici.
Marile corporații caută, în general, programe de nișă, inovative, unice, pe care nu le-au mai făcut, pe când firmele mici, prea puțin expuse la training-uri, preferă programe generaliste, pentru a așterne o bază comună de cunoștințe, precizează trainerul HPDI. “Acum, poate mai mult decât oricând în ultimii cinci ani, managerii iau ceva mai în serios dezvoltarea abilităților și relațiilor oamenilor pe care îi conduc”, mai spune Petru Păcuraru.
Eficiența training-ului
Trendul este pozitiv, dar o problemă rămâne constantă: în ce măsură reușesc participanții să aplice la locul de muncă ceea ce au învățat la training? “E drept, în unele situații, angajații pun în practică puțin sau deloc din cunoștințele dobândite la curs, iar motivele țin de toate părțile implicate. Unii traineri livrează programe de profil în domenii în care nu au experiență, folosind noțiuni venite cu licență sau preluate de la specialiști în domeniu. O altă problemă a trainerilor este atitudinea de profesor pe care o au în fața cursanților”, explică specialistul în resurse umane. Pe de altă parte, susține el, și companiile au o parte din vină. “Este foarte dificil pentru angajați să aplice noțiunile învățate, atâta timp cât nu au parte nici de sprijin, nici de ocaziile în care să facă asta, pe principiul <nu ne înveți tu pe noi, noi știm mai bine>”, completează Păcuraru.