CEO-ul flexibil, dar precaut
Studiul ruleaza pentru prima data in Romania cu scopul de a realiza un profil al CEO-ului din ziua de azi. Raportul analizeaza tendintele pietei competitive in care ne aflam si incearca sa identifice oportunitatile si amenintarile intalnite pe traseul carierei executivilor.
Oportunitati pe piata romaneasca
Sfarsitul anului 2008 a adus mult pesimism in perceptiile despre oportunitatile de crestere ale businessurilor romanesti. In termeni speculativi, s-ar putea presupune ca incertitudinea legata de fezabilitatea programului de guvernare si punerea in aplicare a masurilor acestuia se numara printre factorii demotivanti privind oportunitatea de afaceri pe piata romaneasca, in opinia a peste jumatate dintre top executivi.
Un singur procent dintre executivii participanti la studiu se arata foarte optimisti si considera ca acum este momentul prielnic de a incepe noi businessuri. In schimb, 47% dintre ei sunt mai pesimisti si apreciaza momentul ca fiind inoportun.
Sectoare cu oportunitati
In viziunea celor care detin o pozitie de CEO, sectorul de servicii si produse de consum (56,6%) ofera cele mai multe oportunitati de cariera din piata. Intr-o stransa competitie cu sectorul anterior se afla cel tehnologic (IT&C) care a obtinut putin peste 50 de procente din preferintele top executivilor, urmat fiind de sectorul energetic (44,7%) si de retail (44,1%).
Cu cele mai reduse oportunitati de cariera sunt cotate sectoarele de asistenta medicala (27%) si Real Estate (9,2%).
Cifra de afaceri, dimensiunea companiilor si prezenta tot mai mare pe piata locala a organizatiilor cu profilurile IT&C si servicii si produse de consum au condus la rezultatele mentionate anterior, arata studiul Stanton Chase.
Top executivii din Romania sunt optimisti in legatura cu oportunitatile de cariera in sectoarele mai sus mentionate si pentru ca sunt lipsiti de prejudecati si foarte flexibili atunci cand trec de la un domeniu de activitate la altul.
Marius Persinaru, Country General Manager la Xerox Romania & Republica Moldova, considera ca toate sectoarele de piata ofera oportunitati de ascensiune si nu doar unul anume.
In prezent, mediul de business aduce atat oportunitati, cat si amenintari in dezvoltarea carierei top executivilor romani. Frans van der Ent, directorul de la Eureko, considera ca sectorul produse de consum si servicii este cel mai plin de oportunitati pentru un CEO, urmat de sectorul tehnologic.
In ceea ce priveste piata de asigurari si pensii, mai spune el, in ultima perioada, principalul sector care ofera executivilor oportunitati de cariera este piata de pensii private, care a creat, inca de la inceput, 18 companii noi pentru o piata de cinci milioane de clienti.
Avantaje competitive
Cea mai importanta competenta pentru functia de CEO este considerata managementul productivitatii (58,4%), urmata de flexibilitate si adaptabilitate cu 56,5% si abilitatea de a conduce (55,1%), arata studiul.
Completarea profilului executivului de succes din ziua de astazi se face cu experienta schimbarii managementului (49,7%) si capacitatea de mobilitate (44,2%), toate acestea bazate pe valorile puternice individuale (45,9%).
Creativitatea si experienta multiculturala sunt, de asemenea, calitati care nu ar trebui sa lipseasca din "formula" unui CEO, daca intr-adevar exista una, care conduce catre succes.
Factori critici in jobul unui CEO
Majoritatea executivilor din Romania (56,4%) ar cauta alte provocari daca managementul senior sau membrii boardului ar alimenta un climat de nemultumire in cadrul organizatiei.
Cu toate ca exista un mix echilibrat intre performanta organizatiei (24,2%), lipsa oportunitatilor de dezvoltare (43,2%), incoerenta intre valorile personale si cele ale companiei (40,7%), pachetul nepotrivit de compensatii si beneficii (22,8%) ramane, totusi, cel mai important factor decizional pentru un CEO in momentul in care accepta sa cedeze carma companiei.
Rezistenta la schimbare este, in opinia lui Marius Persinaru, unul dintre cei mai importanti factori pentru toate nivelurile ierarhice dintr-o companie. Dezvoltarea abilitatilor de leadership ar fi un alt factor important, atunci cand organizatia cere si se bazeaza pe oamenii care trebuie sa demonstreze reale abilitati de lider.
"In situatia actuala", spune Marius Persinaru, Country General Manager la Xerox Romania & Republica Moldova, "in care flexibilitatea si reactia rapida la semnalele din piata vor fi conditiile succesului in afaceri, va fi din ce in ce mai multa nevoie de lideri adevarati".
Factorii critici in satisfactia jobului unui CEO sunt, in opinia lui Frans van der Ent, performanta organizatiei realizata prin intermediul capacitatilor de gestionare a managementului senior, urmata de un echilibru perfect intre valorile si cultura companiei si convingerile personale. In plus, este foarte important pentru managementul senior sa fie perceput ca un model pentru echipa lui si sa stabileasca standarde inalte pentru membri.
Recrutare in echipa executiva
Ce anume cauta un CEO atunci cand recruteaza un nou membru in echipa executiva?
Toti executivii afirma la unison ca rezultatele relevante obtinute de candidati la joburile anterioare (54,4%) reprezinta principalul stimulent in luarea deciziilor de angajare, urmat de personalitate (45,8%) si de experienta anterioara (31,3%). Acesta poate fi considerat un "top 3" al celor mai cautate abilitati de angajare.
Criteriul de selectie la angajare, in cadrul Eureko, este bazat, in principal, pe rezultatele obtinute in pozitiile anterioare, backgroundul si realizarile profesionale, insa cu accent mare pe personalitatea persoanei.
Pentru Xerox, pe locul intai in topul celor mai bune competente, se afla potrivirea cu valorile pe care organizatia si le-a propus si atitudinea. Valorile, atitudinea, normele comportamentale, spune Marius Persinaru, sunt cel mai greu de schimbat si, oricum, efortul este foarte mare. "Muncim din greu sa facem asta cu unii dintre angajatii actuali si stim ca e nevoie de un consum foarte mare de energie. Preferam ca atunci cand facem o noua recrutare sa ne asiguram pe cat posibil ca nu ne da de lucru pentru mai tarziu", mai precizeaza directorul general de la Xerox.
To do list
Pe lista de prioritati a executivilor se inscriu dorinta de a se dezvolta continuu si de a se reinventa. Acestea sunt cerintele care predomina in raspunsurile a peste 71% dintre top executivi. In acelasi timp, castigarea unei expuneri internationale prin extinderea responsabilitatilor pe o arie geografica mai mare este un atribut foarte important pentru cei care se afla in pozitiile-cheie din filialele locale.
87,5% dintre top executivi si-au declarat disponibilitatea de a calatori, reloca sau de a fi mobili, atribute usor diferite, constata studiul, comparativ cu atitudinea managerilor din statele Comunitatii Economice Europene.
Romania competitiva
Cu o singura voce, toti executivii sunt de acord: trebuie sa se refaca infrastructura (78,5%), trebuie sa se imbunatateasca politica fiscala (61%) si sa se reduca birocratia (46,2%). Toate aceste trei lucruri au fost alese in topul preferintelor executivilor pentru a face o Romanie mai competitiva.
De asemenea, in opinia lor, este foarte important ca romanii sa fie mai receptivi la inovatie (52,9%), sa sprijine educatia (54,3%) si sa se lucreze la imbunatatirea calitatii fortei de munca (49,3%).
Starea de bine in organizatie
Pentru ca pozitia de CEO presupune si abilitatea de a conduce oameni, se naste o intrebare: ce strategie aplica executivii, in perioada de criza, pentru a mentine starea de bine in organizatie?
Executivul de la Xerox, de exemplu, cauta conectarea a cat mai multor oameni la efortul general de schimbare, deoarece s-a hotarat sa nu vada situatia actuala ca o criza, ci mai mult, ca o piata noua, cu regulile jocului schimbate radical. Asa ca executivul incearca printr-un efort colectiv sa stabileasca noi reguli, noi produse, noi strategii de promovare a acestora si, foarte probabil, o noua structura a organizatiei, care sa suporte aceasta schimbare de strategie.
"<
Comunicarea transparenta reprezinta factorul-cheie in mentinerea increderii oamenilor in management si companie, e de parere Frans van der Ent, CEO in cadrul Eureko. Pentru asta, compania organizeaza intalniri frecvente cu angajatii prin care incearca sa-i tina la curent cu toate strategiile organizatiei. "Pe viitor, obiectivul nostru este sa investim in angajati. De aceea le oferim o pensie facultativa platita de companie, care include asigurarea de sanatate privata chiar din prima zi de munca", precizeaza CEO-ul de la Eureko.
Concluzii
Asadar, top executivii participanti la studiu cred ca managementul productivitatii, flexibilitatea/adaptabilitatea si valorile puternice sunt cele mai importante abilitati care ii mentin competitivi in mediul economic schimbator in care ne aflam.
Din studiu mai reiese ca top executivii romani isi doresc sa fie provocati pe plan profesional si sunt motivati de cresterea personala, nivelul de responsabilitati manageriale si cel al autonomiei. Iar, o piata reticenta, care stagneaza, pare sa fie cea mai mare provocare pentru top executivi, urmata de schimbarea profilului de conducere si achizitia/insusirea unui nou pachet de competente.