Facebook, încotro? Cariera lui Zuckerberg se află sub semnul întrebării
Probabil nu multă lume își închipuia că micul Mark – unul dintre din cei patru copii ai unui tată dentist și o mamă psihiatru – va ajunge un geniu al programelor informatice, iar mai apoi fondator și CEO al Facebook.
Iată însă că acum, în prezent, multă lume crede că, în 2019, Mark Zuckerberg nu va mai îndeplini funcția, de CEO al Facebook, rămânând doar cu onoranta “funcție” de fondator. Mai multe fonduri publice care deţin acţiuni la Facebook au susţinut zilele trecute o propunere de înlăturare a lui Mark Zuckerberg din funcţia de preşedinte al companiei. Piesa de rezistență a propunerii fiind aceea că Zuckerberg nu a gestionat bine scandalurile din ultima vreme care au afectat rețeaua socială.
Despre ce este vorba? Trezoreriile statelor Illinois, Rhode Island şi Pennsylvania şi trezorerierul oraşului New York – Scott Stringer, s-au alătural propunerii făcute în sensul înlăturării fondatorului Facebook de către fondul de hedging Trillium Asset Management în luna iunie.
O perioadă dificilă nu numai pentru Facebook
Propunerea este în mare măsură simbolică, după cum precizează CNBC, deoarece Zuckerberg deține controlul absolut al consiliului. Dar vine într-o perioadă dificilă pentru Facebook, deoarece încălcările de securitate afectează compania și sporesc întrebările legate de supravegherea corporativă. “Este vorba despre riscuri pentru democrația noastră, riscuri care afectează compania, proprietarii de acțiuni și, în cele din urmă, pensiile greu câștigate de mii de muncitori din New York City, a spus Scott Stringer în declarația sa adresată CNBC.
Unii dintre analiști subliniază însă că pare îndeajuns de îngrijorător totul pentru Zuckerberg, deoarece propunerea va fi votată la adunarea generală a acţionarilor care va avea loc în luna mai 2019. Iar propunerea punctează două lucruri importante: solicitarea consiliului de administraţie al Facebook de transformare a postului de preşedinte al board-ului într-o funcţie independentă și faptul că lipsa unui preşedinte independent şi a supravegherii a contribuit la gestionarea necorespunzătoare a unei serii de controverse grave – implicarea Rusiei în alegerile din Statele Unite şi scurgerea de date către Cambridge Analytica.
“Lui Mark Zuckerberg nu-i plac normele stricte cu privire la securitatea datelor dictate de către UE. Zuckerberg a declarant pentru Reuters că firma sa va folosi anumite părți ale acestor reguli pentru a crea noi politici de date la nivel mondial. La ce se gândește cu adevărat Mark? De fapt, nu este clar ce fel de reguli ar trebui să fie aplicate pe Facebook”, nota Technology Review.
Este despre monopoluri
Președintele Trump declara în august că dimensiunea și influența giganților tehnologiei ar putea constitui o “situație antitrust” – după cum comentează Fast Company. În fapt, Comisia Federală pentru Comerț (FTC) a lansat cel mai amplu studiu al concentrării corporative în America, pe mai mult de 20 de ani, cu o serie de audieri ținute în întreaga țară. Președintele Joseph Simons, un lider practic în aplicarea legii, a lansat audierile, exprimându-și îngrijorarea față de problema monopolului tot mai mare, care se regăsește acum în aproape toate sectoarele economiei. David Evans, președintele Grupului Global Economic, sublinia că “întrebarea dacă Facebook și Google și Amazon sunt monopoluri, este interesantă și e minunat să citești despre aceasta în New York Times, dar nu toate sunt relevante pentru practica antitrust”.
Se pare că, încet, încet, cercul se strange nu numai în jurul fondatorului celebrei rețele sociale. Ci și în jurul celor de la Amazon, ori Google. În ceea ce îl privește pe Zuckerberg și a sa rețea socială se pune întrebarea dacă va rezista, ori ba. Cum va decurge totul, rămâne de văzut.
Foto: Mark Zuckerberg în martie 2006, la sediul Facebook; sursa foto – Alex Whitcomb, Twitter