România se menține pe primul loc în Europa la employee engagement | RAPORT

România rămâne liderul implicării angajaților la locul de muncă, potrivit celui mai recent raport Gallup – State of the Global Workplace 2025. Cu un scor de 35% angajați implicați activ (employee engagement), țara noastră ocupă locul 1 în Europa și reușește să depășească țări cu economii mult mai mature și resurse aparent superioare.
Deși înregistrăm o ușoară scădere față de anul precedent (-2 puncte), România continuă să domine clasamentul european, cu o diferență notabilă față de următoarele clasate: Albania (29%) și Kosovo (25%). Acest procent înseamnă că mai mult de o treime dintre angajații români sunt cu adevărat conectați emoțional la ceea ce fac.
Angajați dedicați, dar tot mai singuri
Cu toate acestea, datele Gallup relevă și o altă față a realității. România se află pe locul 5 în Europa la sentimentul de singurătate trăit zilnic, cu 17% dintre respondenți care au declarat că s-au simțit singuri „o mare parte din ziua anterioară sondajului”.
Așadar, deși muncim cu suflet, o facem adesea în tăcere și în izolare. Această discrepanță între nivelul ridicat de implicare și gradul crescut de singurătate ridică semne de întrebare serioase despre sănătatea relațiilor interumane la locul de muncă și dincolo de el.
De asemenea, conform raportului Gallup, România se află pe locul 22 în clasamentul țărilor care au raportat cel mai frecvent sentimentul de tristețe, cu un procentaj de 15% din populație care a experimentat acest sentiment multe zile. Aceasta înseamnă că, deși este sub media globală, sentimentul de tristețe afectează o parte semnificativă a populației din România.
Piața muncii din România
Un alt aspect interesant din raport se referă la percepția asupra pieței muncii. România se află pe poziția 26 în Europa, cu 52% dintre români care consideră că „este un moment bun pentru a-ți găsi un loc de muncă”. Deși nu este în top, procentul rămâne rezonabil comparativ cu alte țări din regiune (Bulgaria – 42%, Grecia – 54%, Polonia – 52%).
În raport cu nivelul de bunăstare și satisfacție al vieții, România se află pe locul 11 în clasamentul țărilor cu cei mai mulți cetățeni care se consideră „prosperi”, cu un procent de 53%. Aceasta înseamnă că puțin mai mult de jumătate dintre români percep viața lor ca fiind una destul de satisfăcătoare, plasându-se într-o poziție relativ favorabilă în comparație cu alte state europene.
Cum stăm cu stresul
Conform raportului Gallup, România se află pe locul 20 în clasamentul țărilor care au raportat cel mai frecvent experiența stresului zilnic, cu 37% din populație ce indică faptul că au simțit stres în multe din zilele anteriorare sondajului. Acest procentaje plasează România într-o poziție medie, apropiată de alte țări europene, precum Spania și Italia, care au experimentat un nivel similar de stres zilnic.
„Ne aflăm la o răscruce esențială în locurile de muncă la nivel global, unde angajamentul angajaților scade tocmai în momentul în care inteligența artificială transformă fiecare industrie aflată pe calea sa. Avansul rapid al AI-ului reprezintă o provocare definitorie pentru lideri: vor îmbrățișa oportunitățile sale pentru a revitaliza echipele, sau riscă să rămână în urmă? Raportul Gallup 2025 despre starea globală a locurilor de muncă oferă o imagine puternică a unei forțe de muncă aflate la marginea unei schimbări majore, unde deconectarea este profundă — iar instrumentele care ar putea stimula angajamentul și performanța ajung cu o viteză uluitoare”, conform raportului Gallup.
CITEȘTE ȘI: Managerii care își scriu singuri evaluările: joc de ego sau exercițiu de claritate?
Foto: ID 146779059 ©Teeraphat Sirisatonpun | Dreamstime.com