Femeile de știință și tranziția de la Industria 4.0 la Industria 6.0. Concluziile Women in Data Science (WiDS) 2025

„Inteligența artificială nu este doar despre tehnologie, ci și despre încredere, echitate și impact social. Într-o lume în care AI redefinește industrii și profesii, femeile trebuie să fie parte activă a acestui proces de transformare” – Mariana Ungureanu, Președinta Think Tank 360, ambasadoare WiDS România și membră a Comitetului Consultativ al Ambasadorilor WiDS.
Aula Magna a Academiei de Studii Economice a găzduit, zilele acestea, cea de a V-a ediție a conferinței Women in Data Science.
Cu tema ,,Dezvoltarea inteligenței artificiale. De la Hype la încredere și siguranță”, conferința a reunit și în acest an femei remarcabile – voci influente în comunitatea globală de Data Science, inovație Hi-Tech și dezvoltare AI – care contribuie la tranziția de la Industria 4.0 la Industria 6.0.
Principalele subiecte supuse dezbaterii au vizat creșterea conștientizării și promovarea unei abordări integrate asupra dezvoltării Inteligenței Artificiale din perspectiva încrederii și siguranței. Experte de renume din domeniu au subliniat importanța eticii, sustenabilității și inovației, precum și rolul României în comunitatea globală de Data Science.
Previziune, cumpătare și grijă
„AI oferă oportunitatea de a regândi guvernanța globală și de a armoniza interesele naționale, în timp ce încurajează cooperarea internațională pentru reducerea conflictelor și promovarea progresului comun. Pe de altă parte, de la activitățile comerciale în orbita joasă a Pământului până la operațiuni autonome și producție în spațiu, AI accelerează capacitatea noastră de a răspunde atât provocărilor extraterestre, cât și celor de pe Pământ. Datele provenite de la sateliți generează progrese în agricultură, securitate, dezvoltare urbană și monitorizarea climei, în timp ce roboții și sistemele la distanță, conduse de AI, revoluționează modul în care operăm în medii dure și îndepărtate precum spațiul cosmic”, a precizat Dr. Ioana Cozmuța, fondatoare și CEO, G-SPACE Inc., Investigator Principal NASA NSPIRES (SUA) și speaker în cadrul conferinței WiDS 2025.

Totodată, dr. Cozmuța a subliniat că, pe măsură ce activitățile comerciale, călătoriile spațiale private și sistemele autonome se intensifică, este imperativă dezvoltarea unor structuri legale funcționale la nivel global – care să se extindă și în spațiu – pentru a reglementa aspecte precum ”responsabilitatea, răspunderea și supravegherea, într-un cadru operațional din ce mai complex și influențat de AI”.
Astfel, în discursul său, dr. Ioana Cozmuța a evidențiat importanța creării unor sisteme responsabile, imparțiale și demne de încredere pentru integrarea și utilizarea AI, atât în spațiu, cât și pe Pământ: ”Inteligența este esența a ceea ce suntem, dar nu înseamnă doar cunoaștere sau progres. Înseamnă previziune, cumpătare și grijă. Rămânem inteligenți doar în măsura în care acționăm în moduri care asigură propria noastră supraviețuire, dar și supraviețuirea singurei planete pe care o avem”.
Câștigătorii competiției globale WiDS Datathon, premiați și la București
Stimularea potențialului tinerilor ca generatori de idei și soluții pentru probleme cu impact global a constituit un factor diferențiator al conferinței prin participarea și premierea studenților care s-au remarcat la competiția globală WiDS Datathon ++ University Program 2024, Equity in Healthcare. Ceremonia a recunoscut și celebrat rezultatele celor șase membri ai echipelor Universității Tehnice din Cluj-Napoca (locul 1 global și național) și Academiei de Studii Economice din București (locul 3 global și locul 2 național) în cadrul competiției care a reunit echipe de la 70 de universități din 23 de țări.

Elemente de noutate și atractivitate pentru participanți au fost reprezentate și de sesiunile de speed mentoring, dar și de simulatorul Oracle Red Bull Formula 1 & Edge AI Demo, care generează în timp real date despre performanțele unui potențial pilot pe un circuit virtual.
Noi oportunități pe harta meseriilor viitorului
Pe măsură ce piața muncii se transformă și se reconfigurează, încurajarea carierelor în știință și tehnologie devine tot mai importantă. Implicarea femeilor în aceste domenii și susținerea lor pentru a performa e posibilă prin promovarea unor modele autentice de leadership și crearea unei rețele de mentorat care să inspire tinerele generațiiși profesioniștii să-și aleagă și să-și consolideze astfel de cariere. Identificarea și cultivarea potențialului, antrenarea competențelor digitale, de colaborare, comunicare, gândire critică și creativitate sunt punctele cheie pentru crearea de noi oportunități pe harta meseriilor viitorului.
Inițiativa WiDS a a fost lansată la Universitatea Stanford în 2015.
Evenimentele WiDS România au fost lansate în 2021 și reunesc femei remarcabile din domeniile științelor datelor, inteligenței artificiale, cercetării și inovației, care reprezintă instituții de prestigiu din țară și din străinătate.
CITEȘTE ȘI: AI-ul nu mai e opțional: Ce trebuie să știi ca să nu rămâi în urmă