5 lucruri pe care trebuie să le ai în vedere atunci când depui un CV
1. Evidențiază cele mairelevante realizări. Una dintre cele mai importante aspecte ale pregătirii pentru un eventual interviu este să legi experiența acumulată de tine cu cerințele jobului pentru care aplici. Folosește-te de descrierea responsabilităților postului și evidențiază în CV 6,7 aspecte care te-ar recomanda pentru jobul respectiv, ne sfătuiesc cei de la CBSNews.
2. Pastrează în CV doar experiența care are legătură cu postul disponibil. Poți să îți creezi un CV în care să menționezi toate joburile și realizările anterioare, dar ar fi bine ca atunci când aplici la un job să redactezi un CV nou, care să conțină doar lucrurile relevante pentru postul respectiv sau pentru joburi dintr-o arie similară (dacă aplici la un job în marketing, spre exemplu, este foarte probabil ca CV-ul redactat pentru postul respectiv să îți fie util pentru orice alt anunț din acest domeniu). Nu are rost să menționezi în CV o activitate desfășurată de tine anterior, dar care nu te recomandă în niciun fel pentru locul de muncă vacant.
3. Arată cum poți ajuta compania. Pe lângă citirea unui job description și punctarea aspectelor care te definesc drept candidatul ideal, încearcă să descoperi nevoile companiei și unde ai putea tu să aduci un plus. Precizează care au fost realizările tale, dar scrie-le din punct de vedere al interesului companiei. Spre exemplu, dacă un angajator este interesat de creșterea angajamentului și a moralului angajaților, ai putea scrie că ai reușit să crești cu 10% afacerile companiei unde ai lucrat anterior, datorită creșterii implicării angajaților și unei conlucrări mai bune între colegi.
4. Schimbă-ți adresa. Dacă locuiești în București, dar adresa ta din buletin este dintr-un alt oraș, în CV ar trebui să menționezi adresa ta actuală. Acest lucru va face ca atunci când aplici la un post în București recrutorul să nu treacă cu vederea CV-ul tău, doar din cauză că nu locuiești în orașul în care este postul disponibil.
5. Menționează un hobby pe care tu și recrutorul l-ați putea împărtăși. Deși poate părea un pic ciudat, un astfel de detaliu îl poate face pe recrutor să te cheme la o întâlnire față în față unde să demonstrezi că ești persoana potrivită pentru job. Cum putem descoperi care sunt hobby-uri potențialului recrutor? Aici social media ne poate da o mâna de ajutor.
Deși unele dintre aspectele menționate mai sus pot părea un pic mai mult decât am fi dispuși să facem, nu uitați că, de cele mai multe ori, micile detalii pot face diferența.