7 sfaturi care te pregătesc mental să faci saltul ierarhic într-un job de conducere
Gestionarea unei promovări este pe cât de râvnită, pe atât de sensibilă. Atunci când nu ai deloc experiență în management, un astfel de salt ierarhic poate deveni incitant nu doar din punct de vedere profesional, ci și din punct de vedere social. Iată care pot fi provocările și cum le poți face față cu brio atunci când obții primul tău job de conducere:
1. Pregătește-te înainte de a obține promovarea
Chiar dacă pare contra-intuitiv și în anumite situații timpul nu îți permite să faci asta, este important să îți concentrezi eforturile pentru a te pregăti cât mai temeinic pentru noul job. Citește cât mai mult despre ceea ce presupune și despre activitățile specifice, înscrie-te la cursuri de specializare și cere-le ajutorul celor care au deja experiența respectivelor responsabilități.
Dacă nu este vorba despre o promovare în cadrul aceleiași companii, ci despre o detașare sau despre schimbarea jobului actual cu unul în cadrul unei companii partenere, fă tot posibilul să afli cât mai multe despre aceasta. Urmărește activitatea online a companiei pe rețele profesionale precum LinkedIn sau Glassdoor, încearcă să intri în contact cu persoane care lucrează deja acolo sau cu parteneri ai companiei și interesează-te de cultura organizațională a acesteia. Cu cât ai mai multe informații, cu atât îți va fi mai ușor să te adaptezi și să gestionezi așteptările.
2. Nu subestima noile responsabilități
Chiar dacă urmează să obții o promovare chiar în cadrul departamentului din care faci deja parte ca specialist, trebuie să ții cont de faptul că un job de management presupune alte îndatoriri și aptitudini. Nu subestima latura de conducere, indiferent câtă siguranță de sine ți-ar oferi calitățile tale tehnice și pregătește-te temeinic pentru coordonarea echipei pe care o vei avea în subordine.
3. Familiarizează-te cu leadershipul situațional
Leadershipul situațional este o aptitudine de care vei avea, cu siguranță, nevoie. Acesta reprezintă un model, un instrument cu ajutorul căruia îți poți da seama ce măsuri trebuie să iei și cum poți îndruma și coordona fiecare angajat, în funcție de direcția în care îți dorești să îi croiești drumul în echipă, în organizație și chiar în domeniu.
4. Cunoaște-ți subordonații
E important să petreci timp cu fiecare dintre oamenii cu care lucrezi și să le cunoști calitățile, năzuințele profesionale, disponibilitatea de a depune eforturi, dar și punctele slabe. Cel mai ușor este să faci asta într-un cadru mai puțin formal, cum ar fi ieșirile la o țigară, la un IQOS sau la cafea. Pauzele acestea vă vor ajuta să vă deconectați de la responsabilități, dar și să puneți bazele unei conexiuni puternice și a unei relații bazate pe respect și încredere.
5. Fii un ascultător activ
Una dintre cele mai importante calități ale unui manager de succes este capacitatea de a asculta activ. Acordă atenție nevoilor celor pe care îi ai în subordine și încearcă să înțelegi astfel care sunt mecanismele care îi fac să funcționeze, ce îi motivează și ce îi demotivează. Ar fi indicat, de asemenea, să afli ce i-ar putea ajuta să devină mai buni în ceea ce fac, mai eficienți, dar și mai fericiți la locul de muncă.
6. Învață să delegi și nu face munca altora
Indiferent câtă pregătire și experiență ai ca specialist, în momentul în care devii manager, prioritățile se schimbă. Sigur că este important să îți ajuți echipa, să le reduci blocajele, să îți aduci aportul în ceea ce privește îndeplinirea cu succes a sarcinilor, dar asta nu înseamnă că este în regulă să îndeplinești sarcinile care le-au fost deja alocate. Așadar, învață să delegi și concentrează-ți eforturile acolo unde este cu adevărat nevoie.
7. Asumă-ți statutul de manager
A fi manager exclude a fi prieten cu toată echipa. Aceasta este una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac persoanele proaspăt urcate pe scara ierarhică: încercarea de a se împrieteni cu angajații. Nu doar că este o misiune imposibilă, dar este totodată una care ți-ar putea pune în pericol autoritatea și integritatea. Bineînțeles, această regulă nu are nimic a face cu viața personală, în care restricțiile ți le poți impune doar tu, dar la serviciu păstrează lucrurile profesionale și nu te lăsa pradă tratamentelor preferențiale.
O funcție de conducere poate fi un lucru minunat, dacă știi cum să îți asumi acest rol de la bun început și dacă te concentrezi pe a evita potențialele greșeli specifice unor astfel de începuturi. Saltul ierarhic este, în sine, o experiență, așa că e important să te pregătești emoțional pentru ceea ce va urma și să îți construiești un mindset în concordanță cu lucrurile pe care vrei să le obții de la noul job, cu obiectivele tale profesionale și cu imaginea pe care vrei să o impui.
Sursă foto: Shutterstock