Tichetele de vacanta. Un pariu greu de castigat
CUM CRESTEM?
Romania ocupa penultimul loc in Uniunea Europeana dupa contributia turismului la PIB. Potrivit datelor disponibile pe piata, incasarile din turismul intern sunt estimate la 1,5 miliarde de euro anual. Pe langa construirea brandului de tara, actualul ministru al Turismului, Elena Udrea, spera ca a gasit solutia pentru vremurile furtunoase pe care le traim: tichetele de vacanta. Iar daca i-am da credit, in 10 ani, turismul romanesc ar putea ajunge pe primul loc in zona de S-E a Europei, iar in 2013, turismul ar putea cotiza la PIB cu 6,7 procente.
Printr-o ordonanta de urgenta data inainte de Pasti, companiile pot oferi angajatilor tichete de vacanta de maximum 3.600 de lei pe an pentru fiecare persoana. Salariul mediu brut anual este, de la 1 ianuarie, de 600 de lei. Legea lasa la latitudinea angajatorilor acordarea lor, in functie de bugete. La vremea aceea, Guvernul estima ca aproximativ 100.000 de angajati ar putea beneficia de tichete de vacanta. Deja 20.000 de vouchere au fost achizitionate de catre companii si institutii publice.
DOAR PENTRU ROMANIA
Actul normativ prevede ca valoarea tichetelor de vacanta sa fie suportata integral de catre angajator. Valabile un an de la data acordarii, ele pot fi utilizate doar pentru achitarea sejururilor in Romania, fiind astfel o masura de sprijinire a turismului local. Se pot achizitiona pachete turistice doar in unitatile autorizate de Ministerul Turismului: hoteluri, pensiuni turistice si agroturistice, structuri de primire cu functiuni de cazare pe nave fluviale si maritime, cabane turistice, campinguri, sate de vacanta, popasuri turistice, casute tip camping, unitati de tratament balnear etc. Pachetele turistice achizitionate pot include: cazare (obligatoriu), masa, transport, agrement si tratament balnear. Conform legii, angajatii pot folosi tichetul de vacanta numai in unitatile turistice cu care unitatea emitenta are contract. Acest lucru inseamna ca un avantaj competitiv al fiecarei unitati emitente il constituie reteaua de afiliere, adica reteaua de unitati de cazare unde angajatii care primesc tichetele le pot utiliza. In prezent sunt autorizate 5.364 de structuri de primire turistica si 3.056 de agentii de turism.
FACILITATE
Pentru angajator, sumele corespunzatoare acestor tichete sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, respectiv la calculul impozitului pe venit, iar pentru salariat sunt scutite de plata impozitului pe venit si impozit social, potrivit noii legi. Un exemplu: pentru un salariu lunar net de 3.600 de lei, angajatorul plateste aproximativ 1.500 de lei sub forma taxelor si a impozitelor. In consecinta, o companie cu 100 de salariati care ofera tichete in valoare maxima de 3.600 de lei tuturor angajatilor, va face o economie de 150.000 de lei fata de situatia in care ar fi acordat prime de vacanta in valoare de 3.600 de lei salariatilor.
Legea prevede ca angajatul care a primit tichete de vacanta nu mai beneficiaza de prima de vacanta in cursul anului respectiv sau de bilete de odihna.
Prima persoana care si-a platit o vacanta prin aceasta facilitate a fost Adrian Anghel, angajat al British American Tobacco. El si-a platit partial un sejur in Statiunea Eforie Sud, contractat prin Eximtur, unul dintre principalii jucatori in piata atat in domeniul turismului intern, cat si in activitatea de rezervare-vanzare bilete avion, turism international sau servicii dedicate corporatiilor. Angajatul BAT a fost recompensat de Guvern cu un weekend in Bucovina.
O alta companie care a ales sa ofere acest beneficiu este Domus Systems. Stefan Sverginski, Director General, spune ca aceasta masura ii va impulsiona pe cei mai performanti angajati. "Ne dorim ca acestia sa se intoarca la munca mult mai odihniti si relaxati". Inclusiv pentru anul viitor vor include in bugetul de venituri si cheltuieli aprobat potrivit legii sumele destinate acoperirii valorilor nominale ale tichetelor de vacanta. Daca, in prezent, voucherele au fost acordate pe criterii de performanta, in anii urmatori toti cei 21 de angajati vor beneficia de ele.
Daniela Oprescu, Tax Senior Manager, KPMG Romania, aminteste conditiile de acordare ale voucherelor de vacanta:
Institutiile de bugetare pot acorda tichetele de vacanta in limita sumelor prevazute in bugetul de stat;
Regiile, societatile comerciale unde Statul este actionar majoritar – in limita sumelor prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli aprobat;
Angajatorii din sectorul privat le pot oferi daca au obtinut profit in anul fiscal precedent si in limita stabilita de comun acord cu sindicatele si/sau reprezentantii salariatilor.
SPERANTE
Vicepresedintele ANAT, Dragos Anastasiu, spune ca tichetele au sanse de supravietuire daca preturile nu vor creste semnificativ, daca emitentii vor convinge angajatorii si daca agentiile de turism se vor afilia unitatilor emitente. Cornel Gaina, actionar principal Complex Cormoran – Delta Dunarii, crede ca aceasta masura va duce la cresterea si diversificarea serviciilor turistice, inclusiv a calitatii acestora. Totodata, se va diminua munca la negru. Pana in prezent, unitatea lui s-a afiliat la cinci companii emitente de tichete de vacanta.
Noua companii au primit aprobarile de la Ministerul Finantelor pentru a emite tichete de vacanta. Patru emitenti si-au majorat capitalul social cu un milion de euro, fiind prima conditie pentru a deveni emitenti de tichete de vacanta.
Philippe Blecon, Director General al Accor Services Romania, crede ca anul 2009 va reprezenta o etapa incipienta in dezvoltarea sistemului tichetelor de vacanta in Romania. "In urmatorii 3-5 ani, tichetele de vacanta isi vor indeplini cu adevarat menirea lor economica si sociala, contribuind atat la succesul angajatorilor in motivarea salariatilor, la imbunatatirea starii de sanatate si a productivitatii salariatilor, cat si la dezvoltarea turismului in Romania". Oficialul estimeaza ca anul acesta 10% dintre companiile care ofera salariatilor tichete de masa sau de cadouri vor achizitiona si tichete de vacanta. Companiile-client care achizitioneaza Ticket Vacanta(R) de la Accor Services au la dispozitie o serie de avantaje de natura logistica si administrativa care faciliteaza gestionarea si integrarea lor in sistemele de motivare deja existente.
CONSULTANTA
Companiile care aleg Sodexo Romania beneficiaza de consultanta cu privire la regimul fiscal, precum si de informatii despre ofertele partenerilor sai puse la dispozitie pe site-ul www.tichetevacanta.ro. Adina Popa, Director Marketing & Development la Sodexo Romania, spune ca mediul legislativ instabil nu le permite sa faca nici un fel de previziune in privinta asteptarilor pe acest an. "Legea de aprobare a Ordonantei nr 8/2009 privind aprobarea tichetelor de vacanta se afla in Parlament unde a suferit modificari. Atunci cand regulile se schimba in timpul jocului, este greu sa faci estimari". Totusi, pana la sfarsitul anului, isi propun 50.000 de beneficiari.
Cheque Dejeuner Romania are de gand sa se diferentieze de ceilalti doi jucatori importanti de pe piata prin servicii personalizate fiecarui tip de client in functie de destinatiile alese pentru a-si petrece vacantele si printr-un portal care isi propune sa valorifice potentialul turistic romanesc – www.vacanteromanesti.ro. "Aplicatia ofera turistului roman posibilitatea de a-si alege tipul de vacanta dorit – cunoastere/cultura, natura, odihna, sport si distractie – si de a genera automat un plan de vacanta ideal pentru zona aleasa, dar si pentru imprejurimi, in limita unei distante predefinite. Portalul ofera tuturor societatilor afiliate posibilitatea de a-si configura propria pagina web, de a-si posta ofertele speciale, de a avea acces la informatii utile etc", declara Ana-Maria Iacob, Responsabil Marketing.
Beneficiarii tichetelor mai au la dispozitie si o linie telefonica cu apel gratuit. Pana in prezent, compania are un portofoliu de 62 de clienti si comenzi de 200.000 de euro pentru tichetele de vacanta. Cel mai mare contract incheiat este cu o companie care are 300 de angajati. Studiul de piata efectuat de aceasta firma releva faptul ca 44% dintre chestionati doresc sa acorde tichete de vacanta, iar 20% inca nu s-au decis.
CORECTII
Ministrul Turismului crede ca singura problema legata de aceste tichete o reprezinta comisioanele pe care vor sa le perceapa agentiile si firmele emitente. "Nu e corect ca statul sa renunte la taxe si impozite, iar cei care produc aceste tichete sa perceapa comisioane foarte mari. Nu trebuie sa castigam din comisioane cat mai mari si volume cat mai mici", a spus Elena Udrea. Ea a afirmat ca Legea privind tichetele de vacanta, aflata in dezbatere in Camera Deputatilor, va suferi o modificare, in sensul limitarii comisionului care va fi perceput de firmele emitente. Limita comisionului impus deja agentiilor de turism este de 10% din valoarea unui tichet de vacanta. Ea s-a aratat convinsa ca tichetele de vacanta isi vor atinge scopul si vor revigora turismul romanesc. "Pana acum se dadeau prime de vacanta, iar cu acestea angajatii fie isi zugraveau casa, fie isi cumparau frigider sau plecau la vecini (peste granita)", a spus Udrea.
Ramane de vazut daca aceste decizii vor avea un impact pozitiv asupra turismului romanesc, insa vor fi cu siguranta voci nemultumite de limitarea de a folosi tichetele doar pentru achizitionarea de pachete turistice in tara.