Zuckerberg, întrebat dacă se retrage de la conducerea Facebook: “Nu acesta este planul“
În octombrie scriam despre faptul că multă lume crede că, în 2019, Mark Zuckerberg nu va mai îndeplini funcția, de CEO al Facebook. Și că va rămâne doar cu onoranta “funcție” de fondator.
Iată însă că “părintele Facebook” dovedește – a câta mia suta oară, că știe regulile jocului. Dar despre ce era vorba în octombrie? Mai multe fonduri publice care deţin acţiuni la Facebook au susţinut o propunere de înlăturare a lui Mark Zuckerberg din funcţia de preşedinte al companiei. Piesa de rezistență a propunerii fiind aceea că Zuckerberg nu a gestionat bine scandalurile din ultima vreme care au afectat rețeaua socială. Iată însă că acum, în noiembrie, Zuckerberg, a anunţat că intenţionează să îşi păstreze poziţia de preşedinte al companiei şi să colaboreze cu COO-ul, Sherly Sandberg „pentru mai multe decade”, după cum citează Politico.
A negat
La întrebarea dacă plănuieşte să se retragă din consiliul de administraţie al companiei, Zuckerberg a răspuns “à la carte”. „Nu este acesta planul. Cu siguranţă nu mă gândesc că ar avea sens acest lucru”. Comentariile au fost făcute în primul interviu dat de Zuckerberg. După ce New York Times a informat despre legăturile dintre Facebook şi firma de comunicaţii Definers Public Affairs. Care a căutat să conecteze criticii companiei de omul de afaceri George Soros pentru a-i discredita. Zuckerberg a negat că ar fi ştiut dinainte că Facebook a angajat firma Definers. El susţinând că a aflat de această relaţie din articolul din New York Times. Zuckerberg a contestat informaţiile din NY Times conform cărora decizia angajaţilor Facebook de a înlătura o postare a preşedintelui Donald Trump din 2015 a fost afectată de posibilitatea unor reacţii negative din tabăra conservatoare.
„Cu siguranţă acest lucru nu a făcut parte din conversaţia pe care eu am avut-o”, a declarat el. Zuckerberg a adăugat că el consideră că este important ca utilizatorii să vadă ce spun liderii politici. Și că declaraţiile lor sunt deseori tratate cu prioritate.
Rămâne de văzut
Președintele Trump declara în august că dimensiunea și influența giganților tehnologiei ar putea constitui o „situație antitrust”. În fapt, Comisia Federală pentru Comerț (FTC) a lansat cel mai amplu studiu al concentrării corporative în America. Pe mai mult de 20 de ani, cu o serie de audieri ținute în întreaga țară. Președintele Joseph Simons, un lider practic în aplicarea legii, a lansat audierile, exprimându-și îngrijorarea față de problema monopolului tot mai mare, care se regăsește acum în aproape toate sectoarele economiei. David Evans, președintele Grupului Global Economic, sublinia că “întrebarea dacă Facebook și Google și Amazon sunt monopoluri, este interesantă și e minunat să citești despre aceasta în New York Times, dar nu toate sunt relevante pentru practica antitrust”.
În ceea ce îl privește pe Zuckerberg și a sa rețea socială, cum va decurge totul, rămâne de văzut.