Adrian Gheară: „Creaţi lucruri de valoare care rezolvă o problemă reală”
Punctul de plecare a fost Neobyte Solutions, companie de outsourcing care există şi astăzi. O parte din profiturile Neobyte Solutions au fost reinvestite în alte proiecte, dintre care unele s-au bucurat de succes iar altele au eşuat. În ultimii ani, Adrian a devenit investitor, consultant pentru start-up-uri şi mentor în cadrul mai multor evenimente de profil. La final de săptămână, Adrian va ghida paşii startup-urilor selecţionate să participe în cadrul Startup Workout Weekend, program de accelerare organizat la Cluj de European Entrepreneurship Foundation.
De ce ai ales să fii antreprenor?
În primul rând pentru că eu nu sunt făcut să fiu angajat. Nu-mi plac sistemele rigide şi birocratice care guvernează orice multinaţională. În al doilea rând potenţialul de câştig ca antreprenor este clar mai mare şi am realizat asta datorită primului program scris în liceu (care încă se mai vinde şi astăzi). Contrar aşteptărilor, e nevoie de mult mai multă muncă, iar viaţa de antreprenor presupune un stres şi un efort mult mai mare decât cea de angajat.
Propriile proiecte le-am început deoarece ne-am dat seama că business-ul iniţial de outsourcing, deşi genera mai mult cash, nu era decât un model de lohn mai elevat, dar uşor de concurat de indieni şi chinezi. În plus, nu era uşor scalabil sau s-ar fi putut scala la costuri foarte mari. Am conştientizat că trebuie să ne dezvoltăm propriile branduri pentru o valoare adăugată mai mare. Trebuia să fim NOI proprietarii produsului intelectual vândut. Şi astfel am încercat tot felul de idei de proiecte: unele au eşuat, altele au avut succes; toate au fost finanţate din business-ul de outsourcing.
După o perioadă, ai devenit investitor. Cum a fost trecerea de la postura de antreprenor la cea de investitor şi de ce ai decis să faci asta?
Nu a fost ceva premeditat. S-au ivit nişte oportunităţi, propuneri venite dintre antreprenori în care am văzut potenţial (sau mai bine zis în business-ul lor). Lucrurile au decurs normal.
Eşti mentor pentru mai multe afaceri le început de drum. Cum alegi aceste proiecte?
Trebuie să îmi placă domeniul şi să văd potenţial în business-ul lor. De asemenea trebuie să fie în aria mea de expertiză ca să pot aduce plus valoare prin know-how şi networking. Nu în ultimul rând, trebuie să existe chimie între mine şi fondatori.
Cât de receptive sunt echipele mentorate la sfaturile primite şi în ce mod îi ajută?
Sunt receptive, altfel nu m-ar fi interesat o colaborare. Sfaturile mele vin din experienţa acumulată ca antreprenor şi astfel ajută la accelerarea business-ului prin evitarea unor greşeli. Cei implicaţi în activităţile zilnice ale companiei ajung de multe ori „să nu mai vadă pădurea din cauza copacilor”. Eu am avantajul că nefiind implicat executiv pot să am o privire de ansamblu mai bună, să identific oportunităţi sau probleme.
Care sunt greşelile pe care le fac frecvent tinerii antreprenori?
Greşeala pe care o văd cel mai des este că nu reinvestesc profitul pentru creşterea afacerii. Cei mai mulţi îşi extrag profiturile rapid din firmă. Există o confuzie majoră între statutul de acţionar (care vrea binele firmei cu perspective pe termen lung) şi cel de angajat / director (care vrea binele personal, în termen scurt). De cele mai multe ori business-ul, după o surtă perioadă de succese, începe să încetinească şi, apoi, chiar să scadă. Foarte mulţi mă contactează în faza de declin, aşteptând o salvare, atunci când de cele mai multe ori e prea târziu.
Care crezi că sunt factorii care fac diferenţa dintre succes şi eşec în afaceri?
Cred că cea mai importantă este echipa, dacă este în stare să pună în practică o idee, să dezvolte un produs, să execute o strategie, să găsească mijloace de monetizare şi să clădească o afacere sustenabilă.
Ce recomandări le faci tinerilor care doresc să devină antreprenori? De unde să înceapă şi cum să procedeze pentru a dezvolta un start-up de succes?
Să creeze lucruri de valoare care rezolvă o problemă reală şi nu una inventată. Să fie dispuşi să-şi asume riscuri, să muncească mult, să fie pregătiţi pentru eşecuri şi oricând dispuşi să o ia de la capăt.