Alin Ioaneș, CEO, Rombat: Reușita noastră este rezultatul direct al mentalității echipei și al unei repoziționări strategice bine calibrate | CEO + HR Roundtable

Producția de baterii, care impune lucru în trei schimburi și rigori stricte de protecție, nu pare, la prima vedere, un domeniu atractiv pentru tânăra generație. Cu toate acestea, Rombat reușește să atragă constant noi colegi, datorită unei abordări nuanțate și atente la nevoile angajaților, susține Alin Ioaneș, CEO al producătorului de baterii auto Rombat din Bistriţa.
„Bugetul de wellbeing, de exemplu, nu este tăiat niciodată, ci optimizat. Anul trecut am făcut un inventar al beneficiilor și le-am restructurat. Am făcut o separare între blue-collars și white-collars, pentru că au nevoi diferite”, a explicat Alin Ioaneș în cadrul evenimentului ”HR Grow: 𝗖𝗘𝗢+𝗛𝗥 𝗥𝗼𝘂𝗻𝗱𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲 – Cum își ajustează angajatorii din Transilvania modelele de business pentru a face performanță”, organizat de Revista CARIERE în luna mai în Cluj, în parteneriat cu ClujHub.
Această segmentare a scos la iveală realități surprinzătoare: „Nu toată lumea din blue-collars are nevoie de Bookster, deși sunt foarte mulți colegi care îl folosesc pentru a lua cărți pentru copiii lor, pentru că nu își permit să le cumpere.”
Este un exemplu puternic despre cum un beneficiu corporate poate avea un impact social și familial neașteptat. În plus, alte beneficii non-financiare, precum o spălătorie auto instalată în cadrul companiei, se bucură de popularitate universală.
După patru ani dedicați unui proces complex de schimbare a culturii organizaționale, Alin Ioaneș afirmă că rezultatele încep să apară. Aderența la noile valori este vizibil mai mare, însă procesul necesită „răbdare, perseverență și identificarea acelor stakeholderi care ar putea să participe la schimbare.”
Pentru multe companii din sectorul automotive, începutul de an a fost sinonim cu incertitudinea, însă Alin Ioaneș descrie prezentul Rombat ca fiind „cel mai fast an din istoria de 45 de ani”, o performanță susținută de o prognoză de creștere a cifrei de afaceri de 10-12% pentru 2025.
„Activăm într-un business în care vedem foarte multă volatilitate. Ai putea avea impresia că lucrurile s-ar putea să nu fie în direcția previzionată”, admite Alin Ioaneș. Succesul, explică el, este rezultatul direct al mindset-ului echipei și al unei repoziționări strategice. „Ține de faptul că am reușit să ne diferențiem față de competiție, am reușit să identificăm acele puncte cu care putem să atragem noi clienți și să dezvoltăm noi linii de business.”
În acest an, compania a lansat o nouă linie de produse heavy-duty, cu intenția clară de a pătrunde mai eficient într-un segment în care era deja prezentă, dar fără impact major.
„Obiectivul nostru este de a deveni un jucător relevant și în acest sector al bateriilor heavy-duty. Noua linie de producție este aproape complet automatizată, necesitând doar trei operatori pentru funcționare”, a mai spus CEO-ul Rombat.
Din perspectiva inovației, compania derulează numeroase proiecte și, deși abordarea față de capabilitățile inteligenței artificiale este una prudentă, compania o integrează rapid acolo unde aduce valoare. În plus, Rombat a introdus certificate digitale — fiind, probabil, prima companie din industria bateriilor care face acest lucru — pentru a facilita colaborarea și accesibilitatea în relația cu clienții.
Speakerii celei de-a treia ediții a evenimentului 𝗖𝗘𝗢+𝗛𝗥 𝗥𝗼𝘂𝗻𝗱𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲 au fost: Dr. Norina-Alinta Gâvan CEO, Administrator și Alina Iosif, HRBP, Wörwag Pharma România; Daniel Șologon, CEO & Președintele boardului și Gabriel Chirvase, HR Manager CEMACON; Alina Mureșan HR Director și Alin Ioanes, CEO, Rombat; Alina Negru, General Manager și Sînziana Mureșan, HR Director, Emerson România și Arnella Nechita Rotta, Director Executiv și Diana Handra, HR Director, Rottaprint.
Foto: Alin Ioaneș