Când pasiunea pentru dulce seduce businessul
Începuturi dulci
După 16 ani de muncit într-un birou, au început să apară nemulțumiri la nivel sufletesc. Se spune că dacă nu inventezi ceva, sau daca nu mai faci ceva diferit din când în când, intervine rutina, după care ajungi la frustrare. Dacă nu faci ce îți place, cu entuziasm și mereu adăugând valoare activității tale, la un moment dat te saturi. „Soțul meu a avut un rol foarte important în decizia mea de a face ceea ce îmi place. Mi-a spus să iau o foaie de hârtie pe care am împărțit-o în 3 cadrane. M-a pus să scriu, fără să stau să meditez asupra subiectului, ce îmi place, ce știu să fac și ce se caută. Ce pot face două zile și două nopți fără să obosesc? Prăjituri!” Și de aici începe o frumoasă poveste dulce cu un nume simplu și românesc, „Prăjiturile Ancuței”. „La început făceam prăjituri pentru prieteni, apoi am început să primim și ceva bănuți astfel că am căpătat încredere și ne-am gândit să ne dezvoltăm”, spune Ancuța.
Rețete „coapte” în laboratorul propriu
Ca o prăjitură să fie bună, nu trebuie folosite ingrediente prea sofisticate. „Rețetele sunt cele clasice la care am adăugat sau am înlocuit ingredientele neprietenoase cu altceva mai blând, după gustul meu. Cel mai cerut produs rămâne Amandina pentru că are muuultă ciocolată amăruie și cacao, iar blatul este bine însiropat și aromat”, afirmă Ancuța. În perioada în care activitatea era un hobby, se petrecea într-un apartament de 2 camere, cu mare dificultate dar pentru a obține toate aprobările legale, au trebuit să se mute într-un spațiu mult mai mare de 50 mp –dedicat exclusiv producției. Toate prăjiturile se fac în laboratorul propriu. La noul sediu au o bucătărie mare, certificată sanitar-veterinar și, în fiecare zi, plină cu prăjituri.
Echipa – familia
Prăjiturile Ancuței este o afacere de familie la care lucrează Ancuța, soțul ei și, câteodată, fiica lor cea mare. „Dorim să păstrăm cât mai mult aspectul de Hand Made. În momentul în care toată lumea restructurează și caută să automatizeze procesele, noi vom pune accent pe oameni. De altfel, produsele noastre lucrate manual, au o textură și un gust diferit.” O descriere frumoasă pe care o folosește Ancuța când vorbește despre prăjituri este următoarea: „Prăjiturile nu sunt șaibe sau șuruburi și lor nu le place să fie făcute în serie ca într-o uzină”.
„Scopul nostru principal este să facem clienții fericiți iar aspectul financiar vine de la sine – ca o recompensă. În primul rând vrem să arătăm oamenilor că dulciurile nu sunt atât de înspăimântătoare câtă vreme avem grijă la ingrediente. Vrem să facem dulciuri folosind ingrediente de calitate, lucrate manual, așa cum fiecare și-ar face acasă dacă ar avea timpul necesar”, spune Ancuța.
Planuri de viitor
Ca în orice afacere, îți faci un plan de dezvoltare. Planul de viitor al Ancuței este „să dezvoltăm afacerea, și să fim un exemplu pentru alte persoane. Vrem să dăm consultanță celor care vor să își urmeze visul, să își transforme pasiunea în afacere.”
Într-un final, dacă faci ceea ce îți place, cu siguranță vei avea succes!