Cum poți să te ferești de concediere
Toată lumea încearcă să nu iasă în evidență dar, această atitudine nu este deloc productivă. Angajații se sperie, nu mai dau randament și se instalează o psihoză generală.
Dimpotrivă, acum este momentul când trebuie să fii proactiv și să nu stai degeaba, gândindu-te la listele cu angajații propuși pentru concediere.
Din start, trebuie să ai o atitudine pozitivă. Trimite-i managerului rapoarte periodice cu ceea ce faci și încearcă să te autodepasesti. Deși în ochii managerului ești doar un număr, ține cont că este criză economică și, dacă ți se vor oferi atribuții în plus, nu le refuza.
Chiar dacă ești mult prea pregătit pentru aceste task-uri, nu strâmba din nas, mai ales dacă perioada în care se fac disponibilizări în companie se prelungește. Încearcă să te faci de neînlocuit și încearcă să înscrie-te la niște cursuri de perfecționare profesională.
Chiar și dacă ți se propune o reducere a salariului, nu încerca să fii descurajat, propune-i o contraofertă managerului, mai ales dacă se fac concedieri, arătându-i o altă poziție pentru care ai fi pregătit să o ocupi sau propune-i să lucrezi part-time.
În toată această perioadă, este indicat să reiei relațiile cu foștii angajatori și să începi un "networking" de succes, interesându-te unde se fac angajări, pentru alte oportunități.