Camera foto şi studiile Better Life Index
Studiile desfăşurate pe baza datelor cuprinse în programul Better Life Index, derulat de Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD), au arătat că relaţiile, sau conexiunile noastre sociale, sunt cel mai important determinant al nivelului de satisfacţie al oamenilor, măsurat pe baza nevoii noastre de a şti pe cine contăm la nevoie. Chiar şi modul în care interacţionăm cu oameni necunoscuţi poate avea impact asupra bunăstării, la nivel individual dar şi comunitar.
Se pune însă din ce în ce mai mult accentul pe impactul timpului petrecut la serviciu asupra relaţiilor cu cei apropiaţi. Este o balanţă sensibilă, care poate influenţa uneori dramatic “desenul” personal ce descrie zona de siguranţă şi stabilitate. Poate de aceea este prezentă rubrica Work-Life Balance în cadrul celor 11 criterii de apreciere a Better Life Index, alături de: condiţii de locuit, venit, job, comunitate, educaţie, mediu înconjurător, angajament civic, sănătate, nivel de satisfacţie cu privire la viaţa de zi cu zi, securitate/siguranţă.
Cursurile şi trainingurile speciale ne oferă soluţii sau idei bune în domeniul îmbunătăţirii echilibrului între muncă şi timpul personal, timpul liber. Ca un trend specific ultimilor ani, din ce în ce mai mult, fără ca acest lucru să fie perceput neapărat ca o tehnică de bază din zona work-life balance, a luat amploare timpul dedicat plăcerii de a face fotografii, timp pentru lecţii de fotografie şi workshop-uri în studiourile unor fotografi consacraţi. Pe de altă parte, era digitală şi preţul tot mai accesibil al aparatelor foto DSLR au dus la o expansiune a domeniului fotografic.
Unii sunt pasionaţi de fotografia de peisaj – natură, traseu turistic, oraş etc. Cursurile de la Universitatea Populară “Ioan I. Dalles” din Bucureşti sunt şi ele foarte solicitate, mai ales că oferă şi o diplomă de calificare. Alţii caută să afle detalii despre domenii mai puţin obişnuite – de exemplu, au fost curioşi care l-au întrebat pe fotograful Sebastian Enache despre experienţa unică, deosebită, ca fotograf de platou la filmările peliculei “După dealuri”, filmul regizat de Cristian Mungiu şi premiat al Cannes în 2012 pentru cel mai bun scenariu şi ce mai bună interpretare feminină.
În ultima vreme, cei mai pasionaţi de fotografie sunt… părinţii, sau cei proaspăt deveniţi părinţi, ei având cel mai interesant subiect de fotografiere – propriii copii. Aceşti pasionaţi sunt totodată şi cei care investesc până la urmă destul de mult în tehnica fotografică, în cursuri de fotografie dar şi în echipamente foto performante.
Iată ce ne-a declarat Valerian Galea, director de marketing Photosetup: “Avem solicitări din ce în ce mai mari de la pasionaţii de fotografie, care doresc să-şi amenajeze acasă un mini studio foto. Aceştia sunt oameni obişnuiţi care doresc să înveţe mai mult în acest domeniu şi experimentează constant pentru a realiza fotografii din ce în ce mai bune. Noi le oferim suportul complet de tipul Do-it-Yourself, atât prin echipamentele foto oferite cât şi prin informaţiile de utilizare şi tehnica fotografică pe care le punem la dispoziţia acestora. ”
Pasionaţii de fotografie intră într-un circuit de învăţare şi experimentare continuă prin lecţiile gratuite de fotografie puse la dispoziţia lor de către Photosetup pe blogul de fotografie de pe site-ul acestui magazin foto specializat. Multe dintre lecţiile foto sunt realizate de Photoflex, producător din Statele Unite de echipamente foto dedicate în mod special acestei categorii de utilizatori, în parteneriat cu Photosetup, reprezentant Photoflex în România.
Lecţii dedicate fotografierii copiilor se regăsesc deci gratuit pe blogul magazinului Photosetup, alături de o serie de tutoriale foto şi sfaturi utile primite de la fotografii profesionişti autohtoni, în parteneriat cu Photosetup.
“Primii paşi în fotografia de studio încep acasă”, unul din articolele de pe acest blog, este propunerea nostră de “lecţia 1” pentru cei care îşi doresc, de fapt, ca prin intermediul timpului alocat fotografierii copiilor să petreacă un timp de calitate alături de familie. Vor putea fi parte activă în mai mare măsură la acele momente şi etape frumoase care aduc frumuseţe şi echilibru vieţii, o soluţie practică şi accesibilă totuşi, din aria work-life balance.