Ce fac diferit oamenii care au încredere în ei
Cei care cred că pot face ceva – să alerge un maraton, să pună pe picioare un startup, să invite pe cineva în oraş (şi să şi obţină întlnirea), cele care pot să ajungă la greutatea pe care o aveau înainte de sarcină, să obţină o promovare în urma unei competiţii şi aşa mai departe, ei bine, chiar reuşesc, potrivit unui articol publicat de Huffingtonpost.
Propria noastră minte este o unealtă foarte puternică. Vă aduceţi aminte de colegul/colega din liceu care reuşea să iasă în oraş cu oricine dorea? Ei bine, impactul pe care gândurile şi cuvintele noastre îl au poate fi foarte greu de estimat. Gândurile noastre generează emoţii. Emoţiile dau naştere acţiunilor. Acţiunile noastre alcătuiesc viaţa şi felul în care trăim. Oamenii cu încredere în sine au un control mai mare asupra minţii lor şi, în mod obişnuit, îşi potrivesc antenele pe frecvenţa „pot s-o fac”.
Iată nouă lucruri pe care oamenii încrezători le fac diferit şi pe care le poţi aplica şi tu imediat cum termini de citit acest text.
1. Nu te complica. Vrei ceva anume? Foarte bine! Fă-ţi un plan. Păstrează-ţi privirea pe premiu şi nu te lăsa distras de zgomotul celorlalţi şi nici măcar de propriile şovăieli..
2. Concentrează-te pe ce vrei. Oamenii încrezători îşi păstrează în minte o versiune pozitivă a viitorului. Se aşteaptă să li se întâmple lucruri bune şi, drept rezultat, lucurile bune chiar se întâmplă, pentru că aşteptarea e o forţă foarte puternică.
3. Comportă-te ca şi cum ai fi deja acolo. Oamenii siguri pe sine permit limbajului şi acţiunilor lor să fie în concordanţă cu rezultatul. Asta inspiră încredere şi celorlalţi.
4. Pune suflet în ceea ce spui. Să observăm diferenţa între două conversaţii diferite dintre doi bloggeri. „Da, sunt blogger. Şi ţie îţi plac genţile vechi? Intră la mine să vezi ultimele fotografii pe care le-am pus. Adresa e…” Faţă de „Mi-am făcut un blog, dar nu-s prea sigur că fac ce trebuie (plus un râs nervos la finalul afirmaţiei).” Cine credeţi că va avea mai mult trafic?
5. Ascultă-i, dar nu da credit tuturor. Mulţi din jurul tău sunt bine intenţionaţi în ceea ce te priveşte, dar pot greşi datorită instinctului lor de prevenţie. Oamenii cu încredere în ei îi ascultă pe ceilalţi, însă nu se lasă abătuţi de la propriul drum. Până la urmă e vorba de viaţa ta, nu a lor.
6. Acordă timp lucrurilor care contează. Oamenii încrezători ştiu să-şi stabilească priorităţile şi spun nu lucrurilor care le perturbă programul. În mod destul de ciudat, ceilalţi îi tratează cu respect pentru asta.
7. Fii modest! Încrezătorii nu vorbesc la nesfârşit despre succesele lor. Încrezătorii lasă succesul să vorbească pentru ei.
8. Să ştii că eşecul este inevitabil uneori, dar să nu te temi de el. Îngrijorarea cu privire la eşec ne poate ţine la distanţă de toate lucrurile pe care vrem să le realizăm. Cu cât ne exersăm mai mult încrederea ca atitudine, cu atât mai uşor ne va fi.
9. Repetă toate punctele de mai sus. Toată viaţa trebuie să lucrăm la încredere. Oamenii de succes nu se nasc neapărat cei mai frumoşi, bogaţi sau talentaţi. Dar, în mod sigur, cred în ei şi se luptă pentru scopul lor în viaţă. Încrederea în noi mai este şi o calitate foarte atractivă în sine şi cam toată lumea aspiră să o dobândească. „Eu pot” şi „Eu nu pot” generează spirale emoţionale foarte diferite, pentru că mintea noastră este foarte obedientă şi urmează calea pe care noi i-o dăm. Depinde doar de noi ce alegem.