Ce să faci când îţi dai seama că ai ales cariera greşită
Betsy Mikel, fostă jurnalistă şi actuală web copywriter, explică etapele pe care le ai de parcurs atunci când cariera care îţi plăcea nu mai e o opţiune viabilă. Fosta ziaristă povesteşte pe blogul brazencareerist.com că, în ciuda faptului că nu şi-a dorit decât să lucreze în presă, circumstanţele au fost de aşa natură încât a trebuit să-şi găsească o altă carieră. Asta în contextul în care nu mai erau slujbe disponibile pentru jurnalişti, ziarele erau în plină restructurare, iar ziariştii erau daţi afară aproape zilnic.
A absolvit facultatea de jurnalism în plină criză economică. A obţinut un internship în vara de după absolvire la un ziar cu acoperire naţională, care a trecut prin două runde de concedieri în 12 săptămâni. În acest timp, foştii ei colegi de facultate care promiteau să fie noii Woodward sau Bernstein îşi pierdeau şi ei slujbele. Instabilitatea acestui domeniu au convins-o că îi trebuie o nouă carieră. Cinci ani mai târziu, şi-a găsit nişa potrivită: aceea de web copywriter.
Ca atare, susţine ea, poţi face tranziţia către o nouă carieră fără să fie nevoie să revii pe băncile şcolii. Poate nici nu ştii deocamdată că există o slujbă numai bună pentru talentul şi ţelurile tale.
Pentru început, concentrează-te asupra aspectelor care îţi plac la cariera aleasă iniţial. Poate slujba ta s-a dus pe apa sâmbetei sau joburile din domeniul pe care ţi-l doreai au dispărut peste noapte, dar nu şi motivele pentru care ţi-ai ales acea carieră. Descoperă ce te-a împins în acea direcţie. Apoi treci la brainstorming: ce alte cariere implică aceleaşi talente şi abilităţi şi te-ar putea pasiona?
Lui Betsy Mikel îi plăceau modul în care frazele puteau fi aranjate în aşa fel încât să formeze o poveste. Îi plăcea modul în care cuvintele îi puteau face pe cititori să simtă ceva sau să înveţe ceva nou. Şi îi plăcea să fie extrem de minuţioasă în privinţa virgulelor şi a sintaxei. În calitate de copywriter, poate să spună varii poveşti şi să se chinuie să descopere ce semne de punctuaţie creează fraza perfectă.
Identifică acele lucruri care nu-ţi plac la cariera aleasă iniţial. Ţi-e greu să accepţi ce nu-ţi convine la domeniul în care voiai să lucrezi, dar o doză de realism îţi va fi de folos, măcar pentru a accepta că e momentul să te desprinzi de acel domeniu şi să treci mai departe. Poate îţi plac ONG-urile, dar nu şi stresul şi munca în plus care vin la pachet cu lipsa fondurilor. Există şi organizaţii care obţin profit, din interiorul cărora poţi să-i ajuţi pe ceilalţi. Sau, dacă eşti profesor şi te omoară birocraţia, poate e timpul să devii baby-sitter. Aşa ajuţi copilul să se dezvolte şi să înveţe, dar fără aspectele neplăcute care nu au legătură cu copilul.
Lui Betsy nu îi convenea instabilitatea financiară care venea la pachet cu jurnalismul şi nu se dădea în vânt după breaking news, ci după reportaje lungi, publicate de obicei în reviste, nu în ziare. Îi plăcea scriitura şi spunerea unor poveşti.
Află ce fac foştii colegi de facultate. Ai deja o listă de talente, abilităţi şi lucruri care te pasionează. Etapa următoare e să decizi încotro s-o iei. Nu eşti singurul care trece prin asta, e probabil ca foştii tăi colegi să fi avut de-a face cu aceeaşi dilemă. Uită-te pe Facebook şi LinkedIn, ca să vezi ce fac în prezent, apoi caută-i şi stai de vorbă cu ei. Unii dintre ei vor fi găsit soluţii creative, foloseşte-i drept surse de inspiraţie. Te-ar putea ajuta chiar să faci cunoştinţă cu oameni care să te ajute în noua carieră.
În cazul lui Betsy, mulţi foşti colegi făceau freelancing, ceea ce a făcut şi ea: a scris pentru publicaţii online pe bani puţini sau chiar deloc, ca să aibă la activ articole bune, uşor de găsit pe Google. Aşa a ajuns să devină copywriter pentru o firmă de PR online.
Fă exact ce vrei pe măsură ce înţelegi încotro te îndrepţi. Foloseşte perioada asta ca să faci ce ţi-ai dorit mereu, dar nu ai avut timp să faci. Caută un internship sau fă voluntariat într-un domeniu care te pasionează. Betsy dă exemplul unui amic concediat, care a făcut voluntariat la o mică berărie locală. Acum e berar în toată regula, dă o mână de ajutor cu marketingul şi e mai fericit decât la vechea slujbă.