Cinci gânduri născute în biroul lui Warren Buffett
Scapă de oglinda falsă!
Buffett şi-a amintit de un eseu pe care l-a scris despre femeile care lucrează într-o lume a corporaţiilor conduse de bărbaţi şi pe care i l-a înmânat lui Sheryl Sandberg, directoarea de operaţiuni a Facebook, pe când aceasta lucra la cartea „Lean In”. În eseu, Buffett a scris despre regretata Katharine Graham, fostul CEO al Washington Post, femeia care a condus ziarul în perioada „Watergate”. El susţine că până şi această extraordinară doamnă (câştigătoarea unui premiu Pulitzer pentru cartea sa de memorii „A Personal History”) crescuse convinsă de societate că femeile nu au potenţial egal cu bărbaţii în afaceri – ceea ce Buffett consideră că e o „oglindă falsă”, care nu reflectă realitatea. În sprijinul acestei afirmaţii spune că acţiunile ziarului Washington Post au crescut cu 4.000% în cei 18 ani cât a fost Graham şefă. Chiar şi aşa, el susţine că neîncrederea în forţele proprii a urmărit-o toată viaţa pe Graham şi că e un fel de mărturie a felului în care „mesajul acesta, al «lipsei de valoare» poate fi implantat într-o minte strălucită.”
Pictează pe pânză!
Buffett a vorbit apoi despre compania sa – Berkshire Hathaway, cu sediul în Omaha, pe care o numeşte metaforic – un fel de „pictură pe pânză”, la care lucrează zilnic. El nu e nevoit să muncească, dar face acest lucru pentru că îşi iubeşte firma. Asta caută şi la oamenii pe care îi are în jurul său. „Când lucrezi cu oameni care sunt deja bogaţi, ştii că vor munci pentru că aceasta este alegerea lor, în loc să-şi petreacă timpul undeva, pe un iaht.” Dar să nu se înţeleagă de aici că ar trebui să fim toţi bogaţi, ci mai degrabă că ar trebui să iubim ceea ce facem.
Găseşte-ţi eroii!
„Dacă-mi spui cine sunt eroii tăi”, spune Buffett, „am să-ți spun ce-o să se aleagă de tine.” Şi adaugă că trebuie să te însoţeşti cu oameni mai buni decât tine. El însuşi a avut o „duzină de mari eroi”, şi aici îi include pe tatăl său, pe prima sa soţie, pe Katharine Graham etc. „Cheia succesului este să te asociezi cu persoane care au clasă.”
Scapă de cea mai mare spaimă
Buffett e un introvertit şi a avut mereu o spaimă imensă să vorbească în public. Pe vremea când era student la Columbia University, s-a înscris la un curs de-al lui Dale Carnegie, dar nu l-a urmat. Apoi s-a întors la Nebraska şi a învăţat să vorbească cu oamenii până când a ajuns el însuşi să ţină cursuri la Universitatea Omaha – poate că l-a ajutat şi o „mică lecţie” primită de la Susan Cain.
„Trebuie să fii capabil să comunici în viaţă, şi probabil, în şcoli, acest lucru este subestimat”, spune el. „Dacă nu poţi vorbi cu oamenii sau nu eşti în stare să scrii, îţi subminezi potenţialul.”
Cultivă-ţi obiceiuri sănătoase!
„Să zicem că ţi s-ar oferi 10% din încasările viitoare ale unui cunoscut”, spune Buffett. Ce fel de persoană ţi-ai alege ? Pe cea mai inteligentă? Pe cel mai rapid alergător? Probabil că nu. „Ai alege persoana care are cele mai sănătoase obiceiuri.”
Calităţile pe care le admiri cel mai mult la alţii sunt exact cele pe care ar trebui să le dezvolţi la tine. Ele pot fi calităţi morale, precum bucuria şi generozitatea sau încrederea în ceilalţi. „Dacă te uiţi cu admiraţie la cei care s-au născut lideri, vei dori să lucrezi cu ei. În preajma lor şi tu poţi deveni lider.”
În final, Buffett a concluzionat că secretul unei vieţi împlinite este să îţi alegi un loc de muncă la care ai veni cu drag chiar dacă ai fi independent financiar. Să te asociezi cu persoanele pe care le preţuieşti pentru a face exact ce îţi place să faci. Nimic pe lume nu poate fi mai bun de-atât.