A fost lansat un nou instrument de management al performanței în organizații
Agenius, care înainte de lansarea pe piață a fost testat în companii naționale și multinaționale din telecomunicații, HoReCa, retail, industria bancară, FMCG, agro sau industria medicală, cu rezultate dovedite pentru eșantioanele implicate,este un instrument de bază într-un program de dezvoltare personală continuă ce se adresează angajaților de la nivelurile de execuție, de mijloc și de vârf și poate fi implementat în organizații atât de departamentul de resurse umane, cât și de furnizorii de servicii de training și de coaching.
Acesta se bazează pe modelul PAAS (Planifică, Acționează, Analizează, Selectează) de creare de obiceiuri în 10 minute alocate săptămânal. Modelul funcționează în două etape: definirea strategiei și execuția strategiei. PAAS îndeamnă – Planifică ce vrei sa faci/săptămânal – 2’, Acționează inteligent/zilnic, Analizează diferențele/săptămânal – 6’ și Selectează ceea ce ai experimentat, ți-a plăcut, a funcționat/săptămânal -2’.
Pentru definirea strategiei, instrumentrul vine cu un KIT ce include o hartă care utilizează un model de management strategic adaptat pentru viața personală/profesională, o fișă de analiză strategică prin care se setează și monitorizează indicatorii de performanță și un instrument sub forma de agendă pentru etapa de acțiune. În etapa de acțiune se aleg pe rând 2-4 acțiuni din Planul general și se parcurge săptămânal modelul PASS.
Conceptul PAAS a fost creat și brevetat de Gina Calagiu antreprenor român și consultant strategic cu peste 18 ani de experiență în afaceri. Gina Calagiu are în portofoliu mai multe afaceri în domenii precum oil&gas, HoReCa, consultanță, cu un total de peste 200 de angajați și o cifră de afaceri de peste 15 mil Euro.
“AGENIUS® a apărut ca o soluție pentru o provocare pe care mi-am asumat-o de când am început antreprenoriatul – cum pot crește performanța afacerii și, în același timp, să fac ceva remarcabil pentru sănătatea angajaților. Acest instrument reprezintă experiența mea personală în ceea ce înseamnă creșterea unor afaceri performante, prin aplicarea unor sisteme reale de management al performanței, al timpului și managamentului de proiect. Finalizarea instrumentului a durat doi ani în care am lucrat cu o echipă mixtă de experți, cu o medie de 15 ani de practică în management strategic, managementul performanței, resurse umane, psihologie și comunicare”, declară Gina Calagiu.
Principalele beneficii pe care acest instrument le aduce organizațiilor și departamentelor de resurse umane sunt sporirea productivității la nivel individual, de echipă și departamental și reducerea gradului de stres organizațional. Instrumentul permite un sistem de evaluare constantă a îndeplinirii indicatorilor de performanță, menținerea ritmului în atingerea obiectivelor și formarea obișnuinței angajaților de a-și planifica și atinge obiectivele prin metoda pas cu pas.
Pe de altă parte, avantajul principal pe care acest instrument îl creează în aplicarea programelor de training și de coaching, individuale și de grup, este posibilitatea cuantificării impactului real al programului de coaching asupra performanței participanților, prin capacitatea de a monitoriza îndeplinirea indicatorilor de la începutul programului până la finalizarea acestuia.