Flexibilitatea muncii in viitor
Acum, din doua butonari, angajatul este in contact cu toti prietenii (fie prin e-mail, fie prin Skype), isi poate citi presa favorita fara probleme (majoritatea ziarelor sunt acum online), isi poate rezerva biletele pentru concediu (e-commerce-ul ia avant), poate sa asculte muzica preferata la radio-urile digitale (castile la birou devin o normalitate) sau poate sa gandeasca proiecte paralele cu activitatea sa de la birou. Exista si cazuri in care poate nici nu este strict necesara deplasarea la birou, sarcinile de servici putand fi duse la fel de bine la indeplinire chiar si de acasa.
Trecand peste discutiile legate de natura jobului, evident, intervine viziunea managerului, cel care decide “de cata libertate au nevoie” angajatii lui la locul de munca si strictetea relatiilor ce se stabilesc intre superior si subordonati. Multe multinationale din domenii precum telecomunicatii, consultanta, call center, marketing sau asigurari au ales sa aiba puncte de lucru in alte tari decat cele ale publicului tinta, iar altele, cand natura muncii le permite, nu au nici macar sediu, comunicarea intre angajati realizandu-se doar prin e-mail, telefon sau messenger. In Romania flexiwork-ul se intalneste deocamdata inca in putine cazuri.
Mentalitatea invechita de munca, vazuta ca o obligatie, daca nu chiar ca o pedeapsa, ar trebui complet uitata atat de angajat, cat si angajator. Este insa o criza de idei la nivel global. Abordarea este in majoritatea cazurilor una clasica – lucrezi 8 ore pe zi. si ce conteaza foarte mult este sa te vada seful in birou, lucrand, in fata calculatorului. E multa ineficienta si frustrare in astfel de abordari, in timp ce munca axata pe proiect lasa o mare flexibilitate individului de a decide, de a urma scoli in paralel cu serviciul sau, de a creste copii sau alte activitati, lucru greu de realizat intr-un program de la 9 la 5.
Lasa-l, domnule, pe angajat sa intre pe Facebook, Youtube, Google, Wikipedia, Skype si sa citeasca toate ziarele posibile si imposibile pe care le gaseste online! El sau ea stie ca trebuie sa livreze la timp proiectul finalizat. In plus, aceasta metoda de lucru ar permite lansarea cat mai multor intraprenori, care sa aiba libertatea si sprijinul financiar necesare pentru a crea noi produse, servicii si sisteme pentru companie, fara sa se supuna rutinei sau protocolului obisnuit al companiei.
Managerul de proiect, sau chiar directorul, isi poate coordona echipa si de la distanta, apeland la toate inovatiile tehnologice care ii stau la indemana, poate pastra legatura cu terte persoane, urmarind stadiul si evolutia proiectului in fiecare moment. In loc sa intre dimineata pe portile companiei, poate ramane sa bea cafeaua in “compania familiei”, avand siguranta ca totul este sub control, iar succesul, rezultatele finale le poate sarbatori apoi impreuna cu colegii. Totul insa intr-o balanta perfecta intre intalnirile fizice si cele virtuale.
Nu sunt adeptul zecilor de intalniri interne, de coordonare, de multe ori spontane, pentru a suplini managementul de proiect si de a controla la virgula subalternii. Da flexibilitate angajatului! L-ai angajat cu un scop precis, sa aduca o valoare adaugata proiectului. Iar daca nu stie, de cele mai multe ori, “filozofia interna a companiei si istoria sa in diferite piete”, asta nu inseamna ca trebuie monitorizat precum un copil de scoala.
Ca responsabil de proiect nu putem insa nici sa avem o detasare totala in management, in care nu ne vedem subalternii cu saptamanile, asteptand ca sistemul sa fie fluid, fara probleme. Fara implicarea reala a managerului, intram in zona hazardului, la un pas de dezastru de cele mai multe ori.