Gabriele Metz: ”Viitorul HR se bazează foarte mult pe date și inteligență artificială”
„Creează spații de muncă fericite unde oamenii își pot (re)găsi vocea!”. Aceasta este mantra după care se ghidează în munca sa Gabriele Metz, Global Head of Leadership Transformation, Ericsson. Cu mai mult de 25 de ani de experiență în HR, pe diferite grade de senioritate, cât și în industrii diverse din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, Gabriele va susține o sesiune pe 16 iunie, la HR Masters Summit din cadrul Bucharest Tech Week.
În avanpremiera evenimentului, ea a acordat un interviu redactorilor CARIERE în care a vorbit despre viitorul în HR.
Care sunt, în opinia ta, schimbările ce survin odată cu digitalizarea în HR?
Digitalizarea presupune, în primul și cel mai important rând, o schimbare de mindset și comportament – ceea ce ne face să vorbim mai degrabă despre cultură decât despre tehnologie în sine. Iar această schimbarea nu este numai despre specialiștii HR, ci și despre beneficiarii lor direcți – adică angajații. Cel mai important rol pe care oamenii de la HR îl au acum este acela de a ușura procesul de adopție al tehnologiei în rândul angajaților și de a se asigura că impactul este unul pozitiv. Bineînțeles, tehnologia va ajuta foarte mult și pe partea administrativă, astfel încât, angajații de HR să se poată concentra mai degrabă pe acțiuni cu mai mult valoare adăugată la nivel de employeer branding. Și mai mult decât atât, digitalizarea va îmbunătăți procesul de recrutare, selecție și decision making, bazate pe statistici și date în timp real.
Spune-ne, te rugăm, cum este să coordonezi mai mult de 100.000 oameni din toată lumea.
Din fericire, nu îi coordonez personal pe toți, dar avem 7.000 de leaderi extraordinari, care au acest obiectiv în fiecare zi – de a asigura buna colaborare între toții oamenii noștri. Conduc și lucrez constant la proiecte pentru transformarea culturală, care impactează în mod direct acești 100.000 de oameni din toată lumea. La fel ca la orice proiect global, diferențele de fus orar, de cultură și deschidere către schimbare pot fi mai pregnante sau nu, de aceea abordarea mea este una agilă și bazată exclusiv pe nevoile celor pe care îi targetez la momentul respectiv. Comportamentele bine împământenite se schimbă în timp și se transformă în obiceiuri sustenabile, de aceea ținem la continuitatea și focusul concentrat pe obiectivele punctuale ale proiectelor noastre.
Cum vezi tu viitorul în HR?
Cred că viitorul HR se bazează foarte mult pe date și inteligență artificială. Predictibilitatea datelor va susține oamenii de HR să ia decizii în mod proactiv referitor la politicile de cultură organizațională, având în focus atât obiectivele companiei, cât și obiectivele angajaților.
Gabriele, spune-ne ce înseamnă mai exact pentru tine „Creează spații de muncă fericite unde oamenii își pot (re)găsi vocea!”
În momentele de reflectare și introspecție referitor la momentele cu adevărat importante din viața mea, mi-am dat seama că acestea au un singur lucru în comun: pasiunea de a construi aceste medii sigure pentru ca oamenii să își găsească vocea. De exemplu, atunci când gestionam un proces de achiziție, am identificat faptul că o mulțime de angajați simțeau că nu sunt văzuți/ascultați, motiv pentru care se opuneau acestei achiziții. Managerul meu m-a rugat să găsesc o soluție, așa că am decis să merg personal să discut cu fiecare dintre acești angajați pentru a le asculta îngrijorările, dar și pentru a-mi da seama cum am putea să le preîntâmpinăm. Problema era, de fapt, că nimeni până atunci nu făcuse asta. Acomodarea poate fi o etapă stresantă pentru angajați pentru că le dă senzația de incertitudine. De aceea, este important să fie ascultați și să li se ofere siguranță. Exact asta am făcut eu – am creat spațiu pentru discuții deschise, am identificat probleme și am colaborat cu ei pentru alegerea celor mai potrivite soluții, pe care, de altfel, le-am și implementat cu echipa mea. În mai puțin de 2 luni, ne-am reîntors la procesul de recrutare fără probleme. La un moment dat, o colegă mi-a spus că meeting-urile noastre sunt unul dintre cele mai fericite momente pentru ca să se simte liberă și poate vorbi despre orice. Am rezonat foarte mult cu asta.
Ce pregătești pentru Bucharest Tech Week?
Sunt foarte entuziasmată să împărtășesc cu voi un studiu de caz Ericsson despre cum gestionăm transformarea culturală din ultimii 3 ani și care sunt lecțiile cheie pe care le-am învățat.
Mi-aș dori 3 lucruri de la acest panel:
- Să creștem conștientizarea asupra importanței culturii organizaționale.
- Să punctăm câteva tips&tricks despre cum putem să ne dezvoltăm cultura organizațională.
- Și să ne și distrăm puțin, nu?
Detalii despre Bucharest Tech Week pe www.techweek.ro.