România înregistrează una dintre cele mai optimiste previziuni de angajare din Europa în T3
În urma ajustării valorilor previziunii, astfel încât să se ţină cont de variaţiile sezoniere, Previziunea Netă de Angajare se situează la valoarea de +10%, menţinându-se relativ stabilă atât faţă de prognoza raportată în trimestrul anterior, cât şi faţă de cea raportată pentru aceeaşi perioadă anul trecut.
Majoritatea angajatorilor (64%) nu intenţionează să facă vreo modificare în ceea ce priveşte structura de personal din companiile lor, în timp ce unu din patru angajatori ne indică o creştere în activitatea de angajare pentru perioada următoare.
“În general, angajatorii plănuiesc să-şi menţină nivelul actual al forţei de muncă în perioada lunilor de vară. Analizând evoluţia Previziunii din ultimul an observăm o activitate de angajare care continuă să se menţină la un ritm constant”, a declarat Valentin Petrof, Country Manager al ManpowerGroup România.
“Prognoza de angajare pentru trimestrul 3, 2012, se meţine stabilă, companiile aşteaptându-se ca oportunităţile de angajare să fie similare celor din trimestrul anterior. Angajatorii din sectorul Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul raportează cele mai puternice intenţii de angajare, optimismul acestora fiind datorat în mare parte planurilor de extindere pe care aceştia le au la nivel local. Previziunea Netă de Angajare din România – una dintre cele mai optimiste din regiunea EMEA – indică o tendinţă optimistă a activităţii de angajare, următoarele trei luni aducând cel mai probabil un nou val de oportunităţi pentru cei care vor să se angajeze sau care vor să-şi schimbe locul de muncă” a adăugat Petrof.
Angajatorii din Vest raportează cele mai puternice perspective de angajare
Angajatorii români anticipează un ritm stabil privind angajările în trimestrul 3, 2012. Având în vedere că 26% dintre angajatori se aşteaptă la extinderea volumului de personal, 9% previzionează descreşteri şi 64% nu anticipează nicio schimbare, Previziunea Netă de Angajare se situează la valoarea de +17%.
La nivel regional – angajatorii din şapte dintre cele opt regiuni analizate se aşteaptă la creşterea volumului de angajări pe parcursul trimestrului 3, 2012. Angajatorii din Vest raportează cele mai puternice perspective de angajare, cu o Previziune Netă de Angajare de +20%. Creşteri promiţătoare privind angajările sunt anticipate atât în regiunea Nord-Vest, cât şi în Sud, unde prognoza se ridică la valoarea de +15%. Angajatorii din Centru anticipează un ritm stabil al angajărilor pentru Trimestrul 3, 2012, cu o Previziune de +12%, iar angajatorii din Bucureşti & Ilfov raportează planuri de angajare caracterizate de un optimism rezervat, cu o valoare de doar +9% a Previziunii.
Sectorul industria extractivă, perspective negative în ceea ce priveşte recrutările
O comparaţie la nivel de sectoare de activitate – angajatorii din opt dintre cele 10 sectoare de activitate analizate anticipează creşteri de personal pe parcursul trimestrului 3, 2012. Cel mai probabil, piaţa muncii din sectoarele Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul şi Industria prelucrătoare va fi caracterizată de un climat activ privind angajările, conform angajatorilor care raportează o Previziune Netă de Angajare de +26%, respectiv +25%. Progonoza pentru sectorul Construcţii, cu o valoare de +11%, indică un climat favorabil angajărilor, iar pentru cei din sectorul Agricultură, vânătoare, silvicultură şi pescuit, Previziunea situată la valoarea de +9% este caracterizată de un optimism moderat. Semne de îmbunătăţire se întrevăd şi la nivelul prognozelor pentru sectoarele Administraţie publică şi servicii sociale şi Hoteluri şi Restaurante, ambele cu Previziuni Nete de Angajare de +8%. Angajatorii din sectorul Industria extractivă însă, sunt singurii care raportează perspective negative în ceea ce priveşte angajările, cu o Previziune de -3%.
Cele mai solide planuri de angajare din EMEA se înregistrează în Turcia, Israel, România, Bulgaria, şi Norvegia
Previziunea pe termen scurt privind angajările în regiunea EMEA se menţine relativ stabilă sau prezintă îmbunătăţiri comparativ cu trimestrul al doilea în 20 dintre cele 23 de ţări analizate. Totodată, Previziunea Netă de Angajare se află în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut în 17 dintre ţările participante la studiu din regiune. Cele mai solide planuri de angajare din EMEA se înregistrează în Turcia, Israel, România, Bulgaria, şi Norvegia, iar cele mai descurajatoare tendinţe privind angajările se manifestă pentru al doilea trimestru consecutiv în Grecia și Spania.
Planurile de angajare din Marea Britanie rămân la un nivel scăzut, în contextul reintrării oficiale a acestei ţări în a doua recesiune pe parcursul ultimilor patru ani, datorită unei scăderi bruşte a sectorului de servicii financiare, extracţie de petrol şi gaze, dar şi a celui de construcţii.
Criza datoriilor publice din Europa continuă să înfrâneze intenţiile de angajare – toate cele şapte ţări care raportează prognoze de angajare cu valori negative pentru trimestrul al treilea la nivel global se află în această regiune.
Prognoza dinamică din Turcia se datorează parţial optimismului angajatorilor din sectorul Administraţie publică şi servicii sociale, care au primit de curând aprobarea Ministerului muncii de a finanţa 34. 000 de noi locuri de muncă în Guvern, împreună cu planul agresiv de recrutare derulat în sectorul Educaţie. Totodată, nivelul de optimism al angajatorilor din Germania a suferit o scădere notabilă, pe măsură ce companii mari, precum Bayer, Opel şi Osram, plănuiesc să facă reduceri de personal pe parcursul lunilor ce urmează. Similar, angajatorii din Elveţia raportează prima prognoză cu valoare negativă din trimestrul 2, 2010, până în prezent, precum și cea mai scăzută Previziune pentru sectorul Industria prelucrătoare de la începerea studiului pe teritoriul acestei ţări.
La nivel global, intenţiile de angajare se manifestă cel mai puternic în India, Taiwan şi Brazilia
Conform Studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă, activitatea de angajare pentru trimestrul al treilea se aşteaptă să scadă comparativ cu perioada similară a anului trecut în majoritatea ţărilor şi teritoriilor participante la studiu. În ciuda tendinţei generale descendente, angajatorii încă raportează o creştere a activităţii de angajare în 33 dintre cele 41 de ţări şi teritorii participante la studiu.
La nivel global, intenţiile de angajare se manifestă cel mai puternic în India, Taiwan şi Brazilia, unde cererea dinamică de personal din sectorul de Servicii continuă să genereze un climat robust pentru activitatea de angajare. Deloc surprinzător, criza datoriilor externe continuă să afecteze încrederea angajatorilor la nivel global, dar în special a celor din zona Euro. Angajatorii din Grecia, Irlanda şi Spania raportează cele mai puţin optimiste planuri de angajare.
Studiul a fost realizat pe un şantion de 65.000 de angajatori din 41 de ţări şi teritorii.