5 pași pentru a-i ajuta pe angajați să accepte schimbarea
Walentin Stefanov, Senior Commercial Finance Manager și Sales and Operations Planning pentru East Balkans al PepsiCo, este de părere că rezistența la schimbare nu este neapărat un lucru rău. „Eu o văd ca pe o tensiune care duce la un rezultat mai bun și pe care trebuie să o iei în considerare și să o înțelegi. Nu cred că înlăturarea rezistenței este scopul, ci mai degrabă energia trebuie focusată în latura bună a schimbării și crearea acelei argumentații care scoate în evidență avantajele și interesele comune companie-angajat.”
Exprimă schimbarea
Chiar dacă aceasta este minoră sau majoră, liderii trebuie să fie capabili să articuleze angajaților despre ce este vorba, de ce este importantă schimbarea și care vor fi beneficiile ei.
Exprimarea schimbării nu se face oricum: se face de la top-management în jos. Seniorii trebuie să le comunice întâi celorlalți manageri, pentru ca ei să poată răspunde întrebărilor ulterioare.
Ascultă feedbackul și înțelege-l
Sunt mai multe feluri de schimbări ce se pot întâmpla. Un fel este schimbarea care nu necesită explicații, se întâmplă, pur și simplu, toată lumea o înțelege și o conștientizează. De cele mai multe ori însă, va apărea întrebarea: ‹de ce›?
Vocea colectivă, a echipei, trebuie să fie auzită. De fapt nu auzită, ci ascultată. Pot apărea surprize, ca mulți să ceară schimbarea, să știe ce trebuie făcut. Ascultând feedbackul vocii colective, schimbarea va avea loc poate mai ușor, mai lin.
Inteligența emoțională. Știi ce e aia? 🙂
Liderii trebuie să fie un exemplu. Schimbarea poate speria echipa. Un lider adevărat arată empatie, compasiune. Liderii trebuie să comunice clar, să arate și să impună disciplină, dar să fie și transparenți.
Inteligența emoțională nu este o latură soft a Leadership-ului, dar nici o strategie, așa cum este percepută deseori. S-a dovedit însă științific că liderii care o manifestă au mai multe șanse să aducă și să inducă schimbarea în echipele lor.
Explică De ce-ul
Toată lumea vrea să știe scopul din spatele schimbării organizaționale. Dacă oamenii vor înțelege motivul, te vor susține, iar schimbarea va avea loc cu mai multă ușurință.
Oferă pregătire
Indiferent de tipul schimbării, de cele mai multe ori este nevoie și de training. Fie că vorbim de un nou sistem, software, procedură, o echipă bine-pregătită va fi mâna dreaptă în realizarea schimbării din organizație.
După cum spuneam și mai devreme, schimbarea este inevitabilă și este mai puțin dureroasă dacă o faci din prima și nu te opui. Cu ajutorul pașilor de mai sus, aceasta ar trebui să se întâmple mai ușor și mai repede, cu un moral mai ridicat pe parcursul acestei etape a vieții noastre profesionale.