Botis: Nicio mamica nu va fi concediata
Botis este de parere ca s-a creat "o adevarata isterie in ceea ce priveste concedierea mamicilor".
"Nu este concediata nicio mamica in timpul celor doi ani, sub nicio forma. Eu am spus ca exista posibilitatea ca, dupa doi ani dupa ce te intorci la locul de munca, sa se inchida fabrica si atunci esti concediat. Exista posibilitatea ca, dupa ce stai doua luni-trei luni, dupa cei doi ani, sa-ti spuna ca nu mai corespunzi profesional", a spus ministrul.
Potrivit acestuia, mamele care doresc sa se intoarca la locul de munca mai repede, dupa un an de concediu, primesc un stimulent de 500 de lei si au garantat locul de munca timp de sase luni. "Un an de zile nimeni nu te poate concedia atst timp cst esti in concediu de crestere a copilului, dar dupa primul an sau in cazul familiilor care au copil cu dizabilitate trei ani, dupa acel an, noi garantam acel loc de munca", a afirmat oficialul.
Asociatia MAME a cerut Ministerului Muncii clarificari in cazul neconcordantelor intre OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si propunerile privind Normele metodologice de aplicare, informeaza Mediafax.
Unul dintre aspectele sesizate Ministerului Muncii se refera la conditiile in care angajatorul poate dispune incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul parintilor, facsnd trimitere la articolul 25 din OUG 111/2010, care, in opinia asociatiei, ar putea sa aduca multe probleme parintilor, deoarece in normele de aplicare nu se fac clarificari.
Reprezentantii Asociatiei MAME mai sustin ca neincluderea unui articol separat in normele metodologice prin care sa se explice modalitatea de aplicare a articolului 25 din OUG va acorda puterea de decizie angajatorilor, iar parintii aflati in cei doi ani de concediu de ingrijire a copilului ar putea sa fie concediati in acest interval de timp.
"Consideram ca aceasta protectie, privind garantarea locului de munca la intoarcerea din concediul de crestere a copilului, trebuie asigurata inclusiv pentru salariata/salariatul care opteaza sa stea doi ani de zile in concediu de crestere a copilului, nu doar pentru persoanele care se afla in concediu de crestere a copilului in vsrsta de psna la un an, respectiv trei ani, in cazul copilului cu handicap", se mai arata in scrisoarea trimisa Ministerului Muncii.
Ordonanta de urgenta prin care Guvernul a modificat sistemul indemnizatiei de crestere a copilului a fost publicata in Monitorul Oficial si a intrat in vigoare de la inceputul anului.