Cariera ante şi post-decembristă, plină de energie
În anii `80, când posibilităţile de dezvoltare postuniversitare erau mai ales în zona ingineriei, iar industria energetică în mod special se bucura de o evoluţie semnificativă, Mirela Dima s-a gândit că acesta este un domeniu provocator şi cu multe şanse de creştere viitoare. „Alături de tatăl meu am descoperit frumuseţea acestei meserii. În anii de liceu vizitasem deja mai multe centrale şi eram familiarizată oarecum cu viaţa de inginer-energetician”.
După absolvire, a lucrat peste 20 de ani în companii de stat. Este vorba însă despre anii postrevoluţie, „când cuvântul de bază a fost schimbarea”. Cea mai intensă provocare pentru Mirela Dima a fost transformarea mentalităţii oamenilor cu care lucra şi adaptarea la curentele occidentale: „Hârtiile au fost înlocuite de calculatoare, lucrul cantitativ cu cel calitativ, furnizorul de energie care dicta clientului cu sistemul relaţional echilibrat, cu accent pe client”.
Spune că pasiunea pentru sectorul energetic a ţinut-o tot timpul antrenată în linia întâi a câmpului de luptă, motiv pentru care nu a avut timp de prejudecăţile celor din jur. „Îmi amintesc de o întâmplare, la începutul carierei, când un coleg mi-a explicat că nu pot merge pe teren, deoarece toată echipa, formată din barbaţi, ar fi trebuit să aibă grijă de mine, în loc să execute lucrările… Într-un mod vehement, nu m-am lăsat ţinută departe de provocări nici atunci şi în nici un alt moment al carierei”, spune Mirela Dima.
Citește și: Google vs. UE: În căutarea motoarelor neconcurenţiale
Astfel, în anul 2001, a fost numită Project Manager pentru implementarea celui mai complex sistem de gestiune comercială de la acea vreme. A fost un moment esenţial pentru cariera ei, deoarece pe această cale i-a fost facilitat accesul la ansamblul operaţiunilor comerciale ale furnizorului de energie electrică, beneficiind totodată de o amplă deschidere spre poziţiile manageriale care au urmat. Apoi, a fost numită Inginer Şef Furnizare, perioadă în care a avut oportunitatea implementării unor schimbări majore la nivelul operaţiunilor comerciale. A urmat un alt pas important al carierei, respectiv aderarea la echipa Grupului CEZ în România, iniţial în poziţia de Project Manager, apoi de CEO al CEZ Vânzare.
MUNCA ÎN ECHIPĂ
Ca manager, Mirela Dima a fost mereu adepta unui management participativ. „În procesul de luare a deciziilor, o componentă esenţială o constituie punctul de vedere al echipei mele. Consider că o decizie înţeleasă, la care echipa a fost parte activă în elaborare, este imediat însuşită şi implementată.” În plus, un manager este în primul rând un lider, el trebuie să îşi îndrume şi să îşi crească echipa pentru a atinge performanţa operaţională, indiferent de domeniul
de activitate.
Dar şi faptul că a ajuns să lucreze într-o multinaţională a contribuit la creşterea Mirelei Dima ca top manager, „viziunea unei multinaţionale fiind categoric diferită de cea a unei firme de stat”.
De când lucrează în cadrul Grupului CEZ România, cea mai intensă provocare profesională a coincis cu ceea ce spune că ştie să facă cel mai bine: schimbarea. „Trăim într-o perioadă caracterizată de o dinamică extraordinară în ceea ce priveşte piaţa de energie şi, aşa cum spunea Lewis Caroll, «trebuie să alergi mult pentru a putea rămâne pe loc». Dacă vrei să şi înaintezi, atunci efortul trebuie dublat. Cu alte cuvinte, ne adaptăm şi încercăm să anticipăm şi să fim cu un pas înaintea schimbărilor din piaţă”, spune Mirela Dima.
„O femeie de top este o femeie care are puterea de a influența lucrurile și oamenii, reprezintă un etalon pentru cei din jur. De aceea, trebuie să acorde foarte multă atenție modului în care acționează și comunică. Calităţile care nu trebuie să-i lipsească sunt: inteligența, diplomația, perseverența, dinamismul, încrederea și permanenta orientare spre rezultate.”
Spuneaţi că soţul lucrează în domeniu şi că v-a susţinut mereu.
Mă susţine permanent prin faptul că nu îşi poate petrece tot timpul liber cu mine şi nu se plânge din acest motiv. Cu toate acestea, sunt momente în care am nevoie de încurajarea şi sprijinul lui, iar acestea vin mereu la timp. În rest, regula este că acasă nu se discută aspecte care vizează probleme
de serviciu.
Aţi făcut vreun sacrificiu în viaţa de familie pentru carieră?
Nu consider că am sacrificat ceva în viaţă. Poţi vorbi de sacrificiu când alegerea făcută are efecte negative faţă de persoane/lucruri pe care le consideri importante. Dacă înveţi să le îmbini pe toate şi să-i poţi face fericiţi pe cei dragi, atunci nu există sacrificii.
Cum vă încărcaţi bateriile?
Casa şi familia îmi încarcă bateriile, dar am şi trei câini frumşi care sunt responsabili cu acest lucru.
Cum arată o zi obişnuită de lucru din viaţa dumneavoastră?
La ora 06:30 începe ziua, cu o cafea şi câteva e-mailuri. La ora 09:00 îmi încep programul de lucru care cuprinde una sau două întâlniri, review-uri, corespondenţă. Seara se încheie cu cina în familie şi lectura. Câteodată cu vizionarea unui film bun.