Ce poate face un angajat în 412 zile de muncă?
Şi asta pentru că una dintre cele mai stringente probleme de mediu este cea legată de despăduriri. Tocmai de aceea, compania Genpact, cel mai mare furnizor internaţional de servicii din România, pentru clienţi globali, a decis să se implice în activităţi de plantare de copaci şi de împădurire a anumitor zone. A desfăşurat aceste acţiuni şi în anii trecuţi şi îşi propune să facă la fel şi în 2015. Anul trecut, de exemplu, 25 de angajaţi din Cluj-Napoca au reuşit să planteze peste 260 de copaci în mai puţin de patru ore.
Citește și Revista CARIERE – aprilie 2015: Tu auzi drujba?
Pe lângă aceste activităţi, angajaţii Genpact din Bucureşti şi Cluj-Napoca s-au implicat ca voluntari în alte campanii de mediu (curăţare a deşeurilor), în campanii de donare de sânge, de educaţie (donaţii de cărţi către şcoli) sau incluziune socială (construind case pentru familii dezavantajate).
Soluții „green” la birou
Genpact a abordat de-a lungul timpului câteva soluţii pentru a transforma mediul de lucru într-unul foarte prietenos pentru angajaţi, dar şi pentru mediu în sine. Printre acestea se numără: consumul responsabil de apă şi de energie, conceptul „work from home”, un colţ special amenajat pentru colectarea în vederea reciclării de baterii, mici echipamente electrice şi electronice, becuri. La toate acestea se adaugă o abordare prietenoasă faţă de folosirea hârtiei, a imprimantelor şi a copiatoarelor.
La nivel european, compania Genpact este prezentă în şase ţări: România, Olanda, Cehia, Polonia, Marea Britanie şi Slovacia. Coordonarea strategiei de CSR din cele şase state europene se face din România, aici fiind şi cel mai mare centru din Europa. Acţiunile companiei pot fi însă uşor cuantificate prin numărul mare de voluntari – peste 3.500 de angajaţi implicaţi în proiecte care vizează cauze din zona de educaţie, mediu şi dezvoltare durabilă şi incluziune. În total, în 2014, în toate ţările au fost efectuate peste 16.500 de ore de voluntariat. Adică 2.062 de zile de muncă.
Citește și În păduri răsună DRUJBA! Tu o auzi?
Genpact are câţiva parteneri strategici alături de care lucrează. Unul dintre aceştia este United Way România pentru care Genpact este „Partener Aur” pentru al optulea an consecutiv. Contribuţia anuală este de peste 50.000 de euro anual, jumătate fiind donată de angajaţii Genpact, aproximativ 25% dintre aceştia implicându-se anual în campanie.
În 2014, Genpact şi United Way au avut un impact pozitiv în vieţile a peste 630 de oameni: aproximativ 440 de copii şi-au continuat studiile; mai mult de 100 de tineri şi adulţi au învăţat o meserie, au devenit părinţi mai buni sau au asigurat un venit pentru familiile lor; aproape 95 de bătrâni şi persoane cu probleme de sănătate au primit asistenţă socială şi medicală, necesare pentru o viaţă decentă.
Citește și Proiecte de 4,6 milioane euro înscrise în competiţia Romanian CSR Awards 2015
„Generozitatea este un mod de viaţă şi donaţiile direct din salariu sunt un mod minunat prin care organizaţiile contribuie la dezvoltarea societăţii noastre. United Way este un partener excelent, pentru că le permite angajaţilor Genpact să participe în procesul de selecţie a proiectelor, astfel încât angajaţii pot alege o cauză aproape de inima lor. Pasiunea angajaţilor noştri a dus la succesul programului. Îi încurajez pe toţi să dea o mână de ajutor celor mai puţin favorizaţi”, spune Călin Avram, Vice President CFO, Genpact Europe.
Există însă şi acţiuni punctuale în centrele Genpact din Europa, cum ar fi organizarea de „cookie fairs” pentru a susţine diferite cauze, acţiuni de reciclare etc. „Ne propunem ca în 2015 să ne depăşim propriile recorduri şi să continuăm prin a contribui la crearea unor medii sănătoase în comunităţile în care trăim şi muncim. În Genpact «caring is sharing»”, spune Daniel Bratu, Vice President Operations Support, Genpact Europe.
CSR în Genpact
Educaţie şi inserţie profesională: facilitarea educaţiei celor defavorizaţi şi înlesnirea angajării pentru grupurile dezavantajate prin donaţii de cărţi pentru şcoli, proiecte de reinserţie şcolară pentru copii din familii dezavantajate.
Mediu şi dezvoltare durabilă: grija pentru mediul înconjurător în care trăim şi în care lucrăm, prin campanii de reciclare, de plantare de copaci, activităţi specifice cu prilejul Orei Pământului şi Zilei Internaţionale a Apei, campanii de curăţare a deşeurilor.
Incluziune: sprijinirea grupurilor defavorizate în vederea dezvoltării, a asigurării unei bune sănătăţi şi a integrării în societate prin construirea de case pentru cei dezavantajaţi, campanii de donare de haine, de alimente.
Articolul poate fi citit în numărul de aprilie al Revistei CARIERE.
Acest material a fost publicat în ediția cu numărul 216 a revistei CARIERE. Revista CARIERE poate fi găsită la punctele de presă Inmedio, Relay și One Minute.
Pentru informații privind abonamentele ne puteți contacta la secțiunea Abonamente.