Cel mai rău job din lume
Ce este un job călduţ?
Este genul de job care nu este cald, dar nici rece. Poate că îţi place compania şi te înţelegi bine cu ceilalţi colegi, dar slujba este cam plictisitoare şi nu este chiar ceea ce cauţi. „Nu îl iubeşti suficient de mult ca să spui că ai o carieră extraordinară, dar nici nu-l urăşti suficient ca să-l abandonezi”, spune Ezeanu.
Un astfel de job crează o mare problemă practică, deoarece te ţine blocat. „Dacă îţi urăşti slujba, încerci cu disperare să gaseşti una mai bună. Nu sunt un fan al motivaţiei negative, dar am văzut cazuri în care a ajutat oameni să avanseze spre joburi mult mai bune. Însă, daca ai un post care este oarecum ok, dar nu este chiar ceea ce vrei, vei avea tendinţa să rămâi pe acel post mult timp. Cel mai rău job din lume este, din punctul meu de vedere, cel care te ţine în zona ta de confort fără să fie foarte satisfăcător, iar asta este exact ceea ce face un loc de muncă călduţ”, adaugă coach-ul.
Specialistul a întâlnit oameni care în ultimii 5-7 ani, de fiecare dată când îi întâlnea, i-au spus că şi-ar dori un loc de muncă mai bun, cel actual fiind destul de ok, dar nu este cel la care au visat. Cu toate acestea, şi acum, aceste persoane sunt în aceeaşi companie, ocupând fix acelaşi post, făcând exact acelaşi lucru pe care l-au făcut atunci când s-au plâns prima dată de el. Un job călduţ îi face pe aceşti oameni să irosească o groază de ani.
Cum să scapi de un astfel de job
Datorită dinamicii emoţionale bizare pe care o creează, un post călduţ este probabil cel mai greu job de părăsit. Acesta este exact motivul pentru care specialistul spune că acest gen de loc de muncă este cel mai rău din lume. Există însă metode de a te motiva şi de a reuşi să scapi de el.
Eduard Ezeanu, făcând coaching în carieră şi pe abilităţi de comunicare, a găsit şi vă recomandă trei paşi pe care trebuie să urmaţi dacă doriţi să scăpaţi din această capcană.
-
Trebuie să ai o imagine clară a ceea ce vrei. Cunoaşte-ţi valorile, motivaţiile şi pasiunile foarte bine. „Astfel, vei fii pe deplin conştient când nu eşti în jobul tău ideal, în loc să ai o impresie vagă că nu eşti”, te sfătuieşte coachul.
-
Stabileşte-ţi obiective îndrăzneţe în carieră. „Nu obţii motivaţia să schimbi un post călduţ până nu iei o decizie fermă să ţinteşti ce-i mai bun în carieră, să ai cel mai bun job posibil pentru tine”, crede Ezeanu.
-
Stabileşte-ţi paşi mici de acţiune. „Eu consider că aceasta este cea mai importantă parte pentru a te scoate dintr-un astfel de job. Paşii de acţiune mici, graduali creează acea motivaţie continuă să avansezi spre obiectivele tale. Setează-i zilnic şi acţionează pe baza lor”, mai spune specialistul.
Dacă te uiţi doar la beneficiile pe termen scurt, un job călduţ cu siguranţă nu e cel mai rău job din lume. „Dar daca te uiţi în perspectivă, un astfel de job este o cale a dracului de bună de a te plafona. Este esenţial să te dezvolţi continuu”, conchide Eduard Ezeanu.