Cele 4 principii ale employer brandingului
Anca Giurca, Business Development Manager la Catalyst Solutions, a identificat 4 principii:
1. Gandeste-l pe termen lung.
Employer branding-ul este un proces de durata iar pentru consolidarea pozitiei unui brand in piata este nevoie de cel putin 3 ani de comunicare continua si coerenta. Multe organizatii cad in capcana unui plan pe termen scurt pe care il opresc imediat ce se vad primele rezultate pozitive in top sau daca acestea nu se vad foarte repede. Un brand puternic de angajator se construieste in timp si trebuie mentinut constant in piata.
2. Promisiunea trebuie aliniata cu organizatia.
Pentru ca promisiunea facuta de brand sa fie livrata, ea trebuie sustinuta de angajati, de produsele sau serviciile organizatiei si de procesele de resurse umane. Angajatii sunt vocea cea mai puternica pe care o organizatie o are – ei sunt purtatorii valorilor brandului si cei mai puternici ambasadori. Brandul de produs si cel de angajator trebuie aliniate si comunicate consistent. Procesele de resurse umane (recrutare, training, managementul performantei etc) trebuie construite astfel incat sa incurajeze comportamentele care sustin brandul.
3. Treci prin toate etapele procesului employer branding.
Primul pas este setarea de obiective pentru fiecare dintre targeturile vizate. Apoi urmeaza partea de research, atat intern, pentru identificarea diferentiatorilor companiei, cat si extern, pentru intelegerea pozitionarii curente a brandului. In urma acestei analize se construiste EVP-ul (Employer Value Proposition), promisiunea brandului, strategia si planul de comunicare. Ultima etapa consta in masurarea impactului pe care initiativele le-au avut in piata si a evolutiei puterii de atragere a brandului.
4. Comunica brandul continuu si personalizat.
Cel mai probabil, fiecare brand trebuie sa se adreseze la mai multe segmente de target care se diferentiaza fie prin elemente demografice, de educatie sau competente. Fiecare target are asteptari si nevoi diferite iar un mesaj sau initiative care nu sunt adaptate targetului nu vor contribui la atingerea obiectivelor.
Pozitionarea brandului se face prin prezenta continua a companiei in piata, atat online cat si offline. Studiile de perceptie (Cei mai doriti angajatori, 2010) arata preferinta tinerilor pentru metode interactive de a cunoaste angajatorii – evenimente in campus, evenimente de tip Open Days, targuri de cariera etc.
sursa foto: vat19.com