Chiar se poate îmbunătăţi cultura de siguranţă?
Din păcate, doar cele mortale ajung în presă: un bărbat a fost strivit de nişte ţevi, doi barbaţi au murit intoxicaţi într-un canal, un altul a căzut în gol de la o înălţime de peste 100 m, un alt bărbat a fost strivit de o autospecială, o femeie a avut un accident mortal şi lista continua, dar m-am oprit aici. Am încercat să păstrez dimensiunea umană şi să nu transform totul în statistică.
Dacă analizezi circumstanţele în care s-au întâmplat fiecare dintre aceste accidente, ajungi la concluzia că fiecare accident ar fi fost foarte uşor de evitat. Şi atunci vine întrebarea: dacă este aşa de uşor de evitat, totuşi de ce nu le evită nimeni? Preţul unui accident de muncă este inestimabil, atunci când vine vorba de pierderi de vieţi omeneşti. Cât costă o viaţă?
Un caz care ar trebui să fie cunoscut de orice manager este cazul lui Paul O’Neill şi transformarea pe care a făcut-o acesta la compania Alcoa.
Compania Alcoa este al treilea producător de aluminiu din lume. În 1987, când Paul O’Neill a preluat funcţia de CEO al companiei a orientat întreaga politică a companiei în vederea obţinerii unui singur lucru: zero accidente de muncă. Chiar dacă compania nu avea cea mai bună situaţie financiară, noul CEO a înţeles că valoarea unui om este inestimabilă. Pe durata mandatului său în companie, Paul O’Neill a avut un singur obiectiv, acela ca niciun angajat Alcoa să nu piardă o zi de lucru din cauza accidentelor. Toate eforturile companiei au fost orientate către obţinerea acestui obiectiv. Acesta nu era uşor de atins având în vedere că mediul de lucru presupunea manipularea metalului topit la 1.500 de grade, macarale care ridicau greutăţi ce puteau strivi un om cu uşurinţă sau echipamente care puteau smulge braţul unui om într-o secundă.
Însă leadership-ul este cheia schimbării organizaţionale. Un CEO care preţuieşte siguranţa angajaţilor săi poate cu uşurinţă să aducă schimbarea. Paul O’Neill a aplicat principii simple, nu tehnologii complicate.
Nu există scuze pentru accidentele de muncă. Întotdeauna se putea face ceva pentru a fi evitate.
Fiecare accident de muncă este o posibilitate nefericită din care se poate învăţa ceva. Poţi analiza datele şi poti preîntâmpina accidente similare.
Cele mai bune sugestii privind siguranţa vin de la oamenii din partea de jos a ierarhiei organizaţiei, oamenii care sunt direct implicaţi în activităţile cu risc de accidentare.
Siguranţa angajaţilor nu trebuie bazată pe raţiuni financiare – siguranţa trebuie să facă parte din cultura organizaţională.
Leadership-ul are un rol crucial în a crea siguranţă. Liderii trebuie să fie mereu deschişi în a discuta problemele de siguranţă şi să constituie modele pentru toţi angajaţii.
Cultura de siguranţă trebuie să devină o constantă în organizaţie
La finalul madatului său de CEO în 1999, nivelul de siguranţă a angajaţilor Alcoa era de cinci ori mai mare decât în urmă cu 10 ani.
Cazul companiei Alcoa demonstrează faptul că într-adevăr cultura de siguranţă a angajaţilor se poate îmbunătăţi. În prezent acest lucru este mai uşor de obţinut. Uşor, în ideea în care orice proces de schimbare organizaţională este uşor.
În prezent există metode eficiente de a crea o cultură bazată pe siguranţă. Cercetările ştiinţifice din domeniul psihologiei organizaţionale au furnizat date suficiente pentru a putea transforma şi îmbunătăţi cultura de siguranţă, pe baza proceselor standardizate şi care înglobează cunoaşterea ştiinţifică din domeniu. Din punct de vedere al resurselor de timp şi de persoane, Hogan Safety Climate Survey este un instrument eficient în diagnoza culturii de siguranţă. Cunoaşterea culturii privind siguranţa constituie baza de plecare pentru scăderea numărului de accidente. Pentru a obţine un climat bazat pe siguranţă, procesul trebuie pornit din vârful ierarhiei organizaţionale. În acest sens, Instrumentele Hogan Safety şi-au dovedit utilitatea în îmbunătăţirea siguranţei angajaţilor.
Întotdeauna profilaxia este mai eficientă decât intervenţia şi un răspuns la întrebarea „Cât costă o viaţă?” este imposibil de dat.
Mai multe detalii şi studii de caz despre acest subiect puteţi afla participând la Conferinţa „Cultura organizaţională: sănătate şi securitate în muncă”, organizată de HART Consulting şi susţinută de revista Cariere, din 12 februarie.