Cinci decizii pentru liderii în devenire
Trăim vremuri grele. Mulţi lideri din generaţia ‚baby boomer’ au eşuat pentru că şi-au pus interesele proprii înaintea celor aparţinând organizaţiei. Astfel, nu au reuşit să servească cele mai bune interese ale societăţii. Drept urmare, mai mulţi lideri tineri din Generaţia X si Millenial sunt solicitaţi să preia responsabilităţi majore de leadership. Pentru a fi pregătiţi pentru provocările care se vor ivi, vă propunem următoarele decizii pentru anul 2012:
GĂSIŢI UN MENTOR DE ÎNCREDERE
A avea un mentor reprezintă o parte esenţială a dezvoltării voastre ca lider. Un studiu din anul 2004 a arătat că liderii tineri cu mentori aveau şanse mai mari de a reuşi profesional şi de a avea satisfacţii în carieră. Esenţa unui mentorat eficient este dezvoltarea unei relaţii de încredere între mentor şi discipolul acestuia. Găsiţi o persoană cu care vă întelegeţi bine în mod firesc şi care este dedicată dezvoltării voastre. Deşi mulţi discipoli nu îşi dau seama de acest lucru, o relaţie solidă implică o reciprocitate din care ambele părţi obţin beneficii – nu doar discipolul. Vă recomandăm să căutaţi mentori pe care îi admiraţi mai mult pentru valorile şi caracterul acestora decât pentru succesul lor.
FORMAŢI UN GRUP DE DEZVOLTARE CA LIDERI
Mulţi dintre noi nu avem mult timp să ne gândim la valorile şi caracteristicile pe care ni le dorim pentru a ne defini ca lideri, la situaţiile dificile prin care trecem sau la impactul pe termen lung pe care sperăm să îl generăm. Formarea unui grup de dezvoltare ca lideri vă poate oferi răgazul de care aveţi nevoie pentru a vă gândi în profunzime la toate aceste subiecte. Grupurile de dezvoltare ca lideri sunt formate din 6-8 persoane care se întâlnesc să îşi împărtăşească provocările personale şi să discute cele mai importante aspecte ale vieţii lor. Găsiţi oameni în care să puteţi avea încredere şi angajaţi-vă să vă fiţi consilieri unii altora, păstrând totodată confidenţialitatea. Întâlniţi-vă în mod regulat şi împărtăşiţi-vă în mod deschis povestea vieţilor voastre, momentele cruciale, pasiunile şi temerile, oferindu-vă unii altora un feedback onest.
OFERIŢI-VĂ VOLUNTAR ÎNTR-O ORGANIZAŢIE CIVICĂ
Aţi lucrat pentru comunitate în acest an? În era Facebook este uşor să pierzi legatura cu vecinii din lumea reală. Orele îndelungate petrecute la locul de muncă ne fac să evităm oportunităţile de voluntariat. Participarea în organizaţii locale – de la organizaţii religioase la grupuri civice – vă poate oferi experienţe de leadership incipiente, o legătură reală cu vecinii voştri, în paralel cu oportunităţi de a va ajuta semenii. Adăugaţi vieţii voastre o dimensiune pe care munca nu o poate oferi, iar aceasta vă va ajuta să vă dezvoltaţi şi să vă întăriţi caracterul oferind ceva în schimb comunităţii în care trăiţi.
LUCRAŢI SAU CĂLĂTORIŢI ÎNTR-O ALTĂ ŢARĂ
„Pământul este plat“ a spus jurnalistul Tom Friedman de la New York Times, aşa că nu a fost niciodată mai important decât acum să obţii o experienţă globală. În viitor, afinităţile culturale vor reprezenta un subiect mai important pentru lideri decât simpla capacitate intelectuală. Studiul efectuat de John Coleman cu peste 500 de studenţi la programe de MBA de top a arătat că, în medie, aceştia au lucrat în patru ţări diferite înainte de a începe studiile postuniversitare şi se aşteaptă să lucreze în alte cinci ţări în următorii 10 ani. Printre calităţile esenţiale ale liderilor în devenire ai unor organizaţii globale se numără abordarea globală şi capacitatea de a colabora în mod eficient în cadrul unor culturi diferite.
PUNEŢI MAI MULTE INTREBĂRI, RĂSPUNDEŢI LA MAI PUŢINE
Ţinând cont de rapiditatea schimbărilor din lume, este imposibil să ai răspuns la fiecare întrebare. Mult mai importantă însă este curiozitatea reală despre lume şi capacitatea de a pune întrebările corecte cu profunzime. Cele mai grave probleme ale lumii nu pot fi rezolvate de voi sau de vreo organizaţie. Rolul vostru va fi să strângeţi oamenii potriviţi care pot rezolva problemele pe care le identificaţi. Cercetarea noastră demonstrează că cele mai mari greşeli rezultă din deciziile pe care le iau oamenii fără a-şi pune mai întâi întrebări bine gândite.
Tinerilor lideri li se va cere în curând să preia responsabilităţi majore de leadership în cadrul diferitelor organizaţii şi comunităţi. Credem că este eşenţial ca aceştia să treacă prin aceste etape care să îi pregătească pentru provocările dificile de care se vor lovi. Şi nu exista un moment mai bun decât acum pentru a începe.
(John Coleman este autorul “Passion and Purpose: Stories from the Best and Brightest Young Business Leaders.'' Bill George predă managementul la Harvard Business School şi este autorul a cinci cărţi, inclusiv “True North'' si “True North Groups.'').