Coachingului începe să capete importanță și la nivel de companie, nu doar individual
La eveniment au fost prezenți manageri din companii naționale și multinaționale, persoane care au luat contact cu acest proces de dezvoltare personală, dar și oameni care au citit despre beneficiile coachingului și care au vrut să afle cum pot să aducă această ”unealtă” în cadrul companiilor pe care le reprezintă.
Loredana Vlădăreanu a prezentat invitaților abilitățile necesare unui coach profesionist, care să îi ajute pe aceștia să facă o alegere conștientă atunci când decid să aleagă un profesionist care să îi ajute pe angajați să devină mai performanți.
Un alt punct interesant discutat pe parcursul evenimentului a fost cel legat de manager-coach, care a generat multe dezbateri, de la cele patru valori necesare unui manager pentru a deveni un manager-coach (Respect, Optimism, Transparență și Integritate) până la contextual în care acest tip de manager își poate ajuta colegii să performeze.
"Participanții, în majoritatea lor, au fost implicați și atrași de subiectul discutat, au adresat întrebări relevante și au punctat aspectele importante ale discuției. Am simțit că cei prezenți s-au focusat, ca și arie de interes relativ comună, pe abilitățile unui Manager – Coach și pe Team Coaching, lucru care m-a și bucurat foarte mult, pentru că acest aspect demonstrează faptul că metodologia coachingului începe să capete semnificație și importanță și la nivel de companie, nu doar individual", a declarat Loredana Vlădăreanu.
Cei doi specialiști TACK au oferit răspunsuri la multitudinea de întrebări venite din partea invitaților, iar mulți dintre aceștia au împărtășit din experiențele lor din domeniul coachingului.
"Participând la «Coaching Afternoon», am realizat că pentru mine a reprezentat un moment în care am reușit să mă opresc dintr-un ritm amețitor pentru rezolvarea diferitelor probleme și să mă gândesc la mine, la cum sunt, la ce aș putea face astăzi mai bine decât ieri și poate mai mult decât atât. Am înțeles că prin coaching, atât din poziția de coach, cât și din aceea de coachee, trebuie să te duci mult, mult în interiorul tău, să fii dispus să înveți despre tine, să fii dispus să dai altora într-o manieră deschisă, sinceră…. am învățat că este vorba de iubire de oameni, fără de care coachingul nu poate exista!”, afirmă Emilia Stancu, Human Resource Director ASSA ABLOY România, unul dintre participanții la „Coaching Afternoon”.
Una dintre concluziile interesante extrase de pe parcursul dezbateri a fost prezentata chiar de Călin Gligorea: “Coachingul este necesar, dar nu obligatoriu”, , susținând ideea că, în esență, coachingul este foarte util atât la nivel individual cât și de companie, dar nu oricine poate fi coach sau Manager – Coach.