Cresteri salariale de doua cifre in IT
Pentru 2010 si 2011, angajatorii din industria Software&IT previzoneaza o crestere salariala de doua cifre pentru toate categoriile de angajati. Incepand de la specialisti entry-level si pana la top management, procentele oscileaza intre 14% si 18%, in functie de categoria vizata.
In 2009, specialistii din industria Software&IT au fost printre cei mai putin afectati de criza. Aproximativ 30% dintre companii* au operat cresteri salariale (individuale sau colective), o medie a cresterii fiind cuprinsa intre 5 si 9%. In ceea ce priveste urmatorii doi ani, vestile par si mai optimiste. 32% dintre firme au declarat ca au o politica de cresteri salariale pentru toti angajatii pentru anul in curs, in timp ce 83% renegociaza salariul de baza prin discutii individuale.
Angajatii din industria R&D sunt printre cei mai bine remunerati la nivelul pietei fortei de munca. Salariul lunar mediu brut al unui software developer este de 3.347 de lei, in timp ce pentru un Senior project manager se poate ajunge pana la 9.200 de lei brut. In plus, statul roman a adoptat o masura prin care incurajeaza dezvoltarea industriei de cercetare din tara noastra, astfel ca salariatii sunt scutiti de impozitul pe profit.
Salariul de baza este insotit de multe ori de o componenta variabila, calculata in functie de performanta individuala si de rezultatele firmei. Mai mult de jumatate dintre respondenti au declarat ca practica o politica de salarizare corelata cu performanta, adaugand un procent variabil la salariul de baza.
In plus, angajatorii contribuie la satisfactia personalului oferind anumite beneficii. 40% dintre companii practica un program de munca flexibil, in timp ce 9% din respondenti au declarat ca le permit angajatilor sa lucreze de acasa o zi pe saptamana.
*Datele au fost extrase din studiul de salarizare AIMS Salary Map IT 2010. Aceasta este cea de a cincea editie a studiului realizat de AIMS Human Capital, editie la care au participat 26 de companii de dezvoltare software din zona de Vest a tarii, grupand aproximativ 5.500 de angajati.