Cum ne recompensam angajatii de Sarbatori?
Cine crede ca primele se acorda usor, se insala… De pilda, in cazul grupului City Grill, City Cafe, Caru' cu Bere si BuonGiorno exista un sistem de recompensare a angajatilor bazat pe o fisa de evaluare. Astfel, in functie de calificativ (excelent, foarte bine, bine si necesita imbunatatiri), angajatul este premiat cu diverse sume. Politica de recompensare a angajatilor din perioada sarbatorilor de iarna urmeaza doua linii directoare: una dintre ele are la baza ideea de a face cadouri celor dragi. Astfel, toti membrii familiei angajatilor primesc unul sau mai multe cadouri.
Cealalta linie are la baza criteriul de performanta, iar sistemul de evaluare, foarte transparent, este alcatuit din puncte specifice activitatii fiecaruia dintre membrii echipei. "In functie de rezultatul din evaluare, fiecare membru al companiei este premiat cu diverse sume. Sumele pot ajunge pana la echivalentul unui salariu lunar, in cazul celor cu calificativ excelent ", declara Dragos Petrescu, Director General al Grupului.
Indicatori de performanta
Si in cazul companiei LG Electronics Romania se adopta o politica asemanatoare de recompensare. La inceputul fiecarui an, se stabilesc o serie de indicatori de performanta (KPI) care conteaza pentru evaluarea ulterioara a angajatului. Recompensele financiare ale fiecarui angajat sunt stabilite in urma analizei acestor seturi de indicatori de performanta, acestia din urma fiind in prealabil stabiliti si agreati la nivel de departament.
De asemenea, performantele departamentului, in ansamblu, sunt luate in considerare la evaluarile finale. "Toti angajatii primesc recompense financiare, reprezentate de bonusuri. In plus, Craciunul prilejuieste si oferirea de cadouri de sezon din partea angajatorului, iar odata cu pregatirea bradului de Craciun, obisnuim sa facem schimb de cadouri intre angajati", marturiseste Daniela Predut , PR Specialist, LG Electronics Romania.
Recunoasterea meritelor
"La sfarsitul anului, se premiaza cei mai buni angajati in functie de criterii care tin de specificul activitatii noastre (spre exemplu: Inovatie si Creativitate, Proiectul anului etc.), iar alaturi de recunoasterea meritelor in fata intregului colectiv, acestia primesc premii constand printre altele, in produse electrocasnice din gama Arctic si Beko (LCD, frigider, masina de spalat vase, masina de spalat rufe, aragaz, aspirator, etc.). In plus, cu ocazia Sarbatorilor, fiecare angajat primeste prime in bani, tichete cadou si un cadou traditional din partea companiei", declara Mihail Dragoi, HR Manager, Arctic.
Tichetul cadou te scapa de impozit
Potrivit informatiilor oferite de Adina Popa, Marketing & Development Director, Sodexho Romania, numarul companiilor care cumpara tichete-cadou a crescut constant de la lansarea acestora pe piata, in anul 2003. "In aceasta perioada a anului exista doua mari directii de utilizare a acestor tichete de cadou: cheltuieli sociale si cheltuieli de marketing, reclama si protocol. Statisticile arata ca din ce in ce mai multi angajatori inlocuiesc cosurile cu daruri sau cadourile impuse cu tichetele-cadou care ofera angajatilor libertatea alegerii cadoului dorit".
Se pare ca un alt avantaj pentru care angajatorii aleg acest beneficiu extrasalarial, in detrimentul cadourilor clasice, este sansa statisfacerii oricarui gust si o mare economie de timp pe care altfel l-ar fi pierdut cu ambalarea, depozitarea si distribuirea cadourilor. In plus, tichetele cadou sunt 100% deductibile si neimpozabile. Mai mult decat atat, cu astfel de tichete se poate cumpara orice tip de cadou: parfumuri, bijuterii, imbracaminte, incaltaminte, excursii de Craciun, mobila sau accesorii.